Europa, asaltata de greve si miscari de protest
Taierile de cheltuieli anuntate de guvernele din Europa si-au produs deja primele efecte: sindicatele ameninta cu greve si proteste, iar economistii admit ca masurile de austeritate ar putea induce prin ele insele o recesiune, inclusiv in tarile unde redresarea economica dupa criza pare deja sa se contureze.
Christian Noyer, membru al Consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene, a avertizat deschis ca tarile europene trebuie sa-si reduca deficitul bugetar in masuri si cu ritmuri diferite, spre a evita sufocarea economiei. Grecia, de pilda, nu are de ales si trebuie sa reduca foarte rapid cheltuielile, sa taie salariile si sa creasca fiscalitatea, a spus Noyer; totusi, "daca am adopta cu totii in Europa in acelasi timp programe de austeritate foarte violente, aceasta va avea un efect profund negativ asupra cresterii economice si va declansa o recesiune". Un contraexemplu este Franta, care isi poate permite sa esaloneze restrictiile pe mai multi ani, spre a-si reduce treptat deficitul.
Camera de Comert a Marii Britanii a apreciat, la randul sau, ca guvernul Cameron procedeaza bine atunci cand are in vedere un plan ferm de scadere a cheltuielilor publice, insa orice alte masuri in afara celor avute in vedere pana acum ar trebui sa fie initiate numai cand redresarea economiei va deveni sigura, intrucat spectrul unei recaderi in recesiune inca exista. Institutia estimeaza o crestere a PIB de 1,3% pentru acest an.
SPANIA
Sindicatele au anuntat ca la 8 iunie vor declansa greva generala, nemultumite de reducerea cheltuielilor sociale si de planurile de reforma a pietei muncii. Joi, guvernul Zapatero a reusit sa treaca prin parlament planul de a reduce cu 1,5% cheltuielile sociale, prin inghetarea majoritatii pensiilor in 2011, reducerea in medie cu 5% a salariilor pentru functionarii publici si renuntarea la ajutoarele de 2.500 de euro acordate de stat la nasterea copiilor.
Impreuna cu reducerea masiva a programului de investitii, cu 6 miliarde de euro, inca 1,2 miliarde de euro economisite pe seama administratiei locale, programul de masuri aprobat de guvern ar urma sa duca la economii de 15 miliarde de euro, respectiv la o reducere a deficitului fiscla de la 11,2% la 3% din PIB pana in 2013.
Aprobarea planului de reforma a pietei muncii este asteptata sa mai treneze cateva zile, intrucat patronatele si sindicatele nu se pot pune de acord asupra unei solutii de compromis. Patronatele vor sa poata angaja si concedia mai usor angajatii, sindicatele se tem ca o libertate si mai mare data patronilor de a concedia va amplifica somajul, dat fiind ca pana acum trimiterea in somaj a fost solutia preferata de cele mai multe companii, in locul reducerii salariilor.
Agentia Fitch a redus vineri ratingul Spaniei, de la AAA (ratingul maxim) la AA+, pe motiv ca noile restrictii vor ingreuna redresarea economica pe termen mediu. Desi economia a crescut in primul trimestru cu un firav 0,1%, somajul in tara ramane de 20%, iar TVA va creste din iulie de la 16% la 18%, lovind si mai mult in perspectivele de reluare a cresterii economice.
PORTUGALIA
Sute de mii de oameni au manifestat sambata in Portugalia contra planului de austeritate al guvernului, iar alte manifestatii sunt de asteptat pentru urmatoarea perioada, desi nici o greva n-a fost inca anuntata. "Suntem decisi sa recurgem la toate formele de rezistenta pe care le prevede Constitutia", a declarat Manuel Carvalho da Silva, liderul Confederatiei Lucratorilor Portughezi, sindicat cu 725.000 de membri.
La 13 mai, guvernul a aprobat un program de majorari de taxe si reduceri de cheltuieli care ar trebui sa reduca deficitul bugetar de la 9,3% la 7,3% din PIB anul acesta si la 2,8% in 2013. Marile proiecte de infrastructura vor fi oprite, TVA va creste de la 20% la 21%, companiile cu profit de peste 2 milioane de euro vor plati impozit de 27,5% (in loc de 25%), noile angajari in sectorul public vor fi limitate, iar contribuabilii vor suporta o marire a impozitului intre 1% si 1,5%. Salariile politicienilor, ale inaltilor functionari publici si ale altor angajati din sectorul public cu venituri mari vor fi reduse cu 5%.
ITALIA
Cel mai mare sindicat, CGIL, cu aproape 6 milioane de membri, a anuntat greva generala pentru sfarsitul lunii iunie, cel mai probabil la 25 iunie, a declarat liderul sindicatului, Guglielmo Epifani, cerand omologilor sai din Europa sa se ridice si ei impotriva bugetelor de austeritate din tarile lor.
Greva va fi precedata de marsuri de protest in toata Italia incepand cu 12 iunie, iar pana la momentul grevei, CGIL spera sa obtina si solidaritatea celorlalte doua mari centrale sindicale, CISL (4,5 milioane de membri) si UIL (2,2 milioane), care pana acum nu si-au anuntat participarea la greva.
Planul de restrictii bugetare al guvernului italian, aprobat la 5 mai, prevede reducerea in doi ani a deficitului cu peste 24 de milioane de euro, prin inghetarea pe trei ani a salariilor pentru angajatii din sectorul public, scaderi ale salariilor cu 5-10% pentru functionarii cei mai bine platiti din administratia publica si pentru ministri, reducerea angajarilor in sectorul public si taierea cheltuielilor pentru autoritatile locale cu pana la 13 miliarde de euro pana in 2012, cu impact asupra scolilor si a spitalelor administrate de ele. Rezultatul urmarit este diminuarea deficitului fiscal de la 5,3% la 2,7% din PIB pana in 2012 si a datoriei publice, care depaseste 115% din PIB.
GRECIA
Sindicatele grecesti au anuntat pentru luna iunie noi greve, prevazute sa fie organizate atunci cand parlamentul va dezbate proiectul de reforma a pensiilor, care va creste varsta de pensionare si va limita pensionarile anticipate.
Atat uniunea sindicala din sectorul public, GSEE, cat si cea din sectorul privat, ADEDY, au fost solidare pana acum, de-a lungul celor patru greve organizate de la anuntarea masurilor de austeritate ale guvernului Papandreou, la inceputul lunii mai.
Planul Atenei de a reduce cu peste 20 de miliarde de euro deficitul fiscal in acest an, pana la 8,1% din PIB, e vazut de economisti drept mult prea ambitios, avand in vedere proportiile recesiunii din Grecia, unde cele mai noi prognoze vorbesc de o scadere a PIB cu 4%. Incasarile la buget in primele patru luni au crescut cu 6% fata de anul trecut, mult sub tinta de 11%, piata constructiilor ramane inerta, dupa ce guvernul a majorat impozitele pe proprietate, iar dupa protestele violente de acum cateva saptamani, care au culminat cu moartea a trei oameni, turistii au anulat 30.000 de rezervari pentru sezonul actual.
Drept conditie pentru a primi pachetul de credite in valoare de 110 miliarde de euro de la membrii zonei euro, Grecia a acceptat un program complex de masuri, care merg de la cresterea TVA de la 21% la 23% si cresterea accizelor la combustibili, alcool si tigari pana la inghetarea salariilor pe trei ani in sectorul public, reducerea imediata a salariilor cu 10%, taierea pensiilor pentru cei cu pensii de peste 2.500 de euro, a primelor, a compensatiilor de concediere si simplificarea procedurilor de concediere.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro