Gustul dulce-amar al pepenilor româneşti

Autor: Florentina Niţu Postat la 26 iulie 2022 229 afişări

Într-o piaţă aparent dulce, cum este cea a pepenilor, situaţia din România îţi lasă, mai degrabă, un gust amar. Valoarea importurilor de pepeni este de 24 de ori mai mare decât valoarea exporturilor, deşi la nivel naţional a fost de nenumărate ori vehiculată sitagma „pepenele de Dăbuleni – brand de ţară”. În ultimii ani, în rândul populaţiei din România s-a remarcat o creştere a consumului mediu anual de pepeni, însă în alte ţări producţia românească este absentă nemotivat. Acum, un grup de producători speră să schimbe macazul.

Pe plan local sunt două bazine mari în care se produc pepeni, celebrul bazin Dăbuleni (jud. Dolj), urmat de Gheorghe Doja (jud. Ialomiţa), şi care deţin o treime din suprafaţa cultivată cu pepeni a ţării. Recent, în Gheorghe Doja a apărut prima cooperativă agricolă formată din producători de pepeni – Bostănăria. Care este povestea oamenilor din spatele noului proiect şi ce planuri au pentru viitor? „Cooperativa a luat fiinţă în 2021, iar acesta este primul an în care producem şi desfacem pepeni în această formulă. Avem 65 de hectare cultivate cu pepeni şi nouă soiuri, iar pe 10% din suprafaţă avem pepene galben. Încercăm să reintroducem în consum pepenele verde cu miez galben. (...) Am început desfacerea producţiei în Mega Image şi în Carrefour, iar pentru Carrefour facem şi marca privată a retailerului”, a spus Adrian Racoviţă, director general al companiei Microfruits, unul dintre membrii cooperativei agricole Bostănăria.  Cooperativa agricolă Bostănăria este formată din persoanele fizice şi juridice Boitoş Andrei Iulian Întreprindere Individuală, Boitoş Vasile, Microfruits, Radu Nicoleta Întreprindere Individuală şi Radu Viorel Întreprindere Individuală, potrivit Confidas.ro, platformă de analiză finaciară a companiilor.


„Cred că este un model naţional şi sper să se adune producătorii de pepeni în cooperativă. În Grecia, de exemplu, producători individuali sunt arondaţi unor centre de sortare, ambalare şi desfacere. Odată cu asocierea avem beneficiul accesării fondurilor europene. Ne propunem pe termen mediu şi lung să accesăm fonduri europene, deoarece cooperativele sunt puternic susţinute în viitoarea perioadă prin noul Plan Naţional Strategic.”

Andrei Boitoş, preşedintele cooperativei agricole Bostănăria


Cooperativa agricolă Bostănăria din Gheorghe Doja (jud. Ialomiţa), formată din patru producători de pepeni şi un comerciant de fructe şi legume, vrea să desfacă majoritatea producţiei exclusiv în retail, dar ia în calcul şi piaţa externă, pentru 10% din marfa din acest an. Compania îşi propune să producă 4.000 de tone, din care 3.400 de tone de pepene verde, 300 de tone de pepene negru, 270 de tone de pepene fără seminţe şi 40 de tone de pepene galben. „Focusul nostru este pe piaţa internă, dar nu numai. Vrem să ajungem în majoritatea magazinelor retailerilor, dar şi pe piaţa internaţională. De anul acesta încercăm să ajungem pe pieţe internaţionale, concentrându-ne pe pieţele din vestul Europei”, a spus Andrei Boitoş, preşedintele cooperativei agricole Bostănăria. Racoviţă a completat că au solicitări de la o parte din partenerii externi pentru a exporta pepeni. De asemenea, retailerii străini vor trimite marfa în alte ţări în care are prezenţă grupul mamă. În vizorul fermierilor din Ialomiţa ca pieţe de desfacere pentru acest an sunt Olanda, Marea Britanie, ţările nordice, Austria, Germania şi Polonia.

„Anul acesta ne propunem să exportăm 10% din producţie”, a precizat Adrian Racoviţă. Fermierii din Gheorghe Doja din cooperativa Bostănăria au peste 20 de ani de experienţă în cultivarea pepenilor verzi şi a altor legume, care au în total 230 de hectare de teren arabil în vecinătatea lacului Fundata din judeţul Ialomiţa. Dintre acestea, în prezent 65 de hectare sunt cultivate cu pepeni. La nivelul întregului bazin Gheorghe Doja, sunt circa 1.000 de hectare cultivate cu pepeni, fiind a doua zonă în care se produc pepeni după suprfaţa cultivată. Cei mai mulţi pepeni sunt produşi la Dăbuleni, unde suprafaţa este în jur de 2.000 de hectare, iar producţia este de 60 de tone/hectar, potrivit lui Petre Stoica, un fermier din Dăbuleni care cultivă 20 de hectare cu legume, iar pe aproape jumătate din suprafaţă are pepeni. Astfel, dacă la nivel de România în acest an a fost cultivată o suprafaţă de aproximativ 10.000 de hectare cu pepeni, cele două bazine deţin 30% din aceasta, potrivit calculelor Business Magazin pe baza datelor din piaţă. Din suprafaţa totală, 4.000 de hectare sunt reprezentate de gospodăriile individuale, astfel că producţia nu intră în circuitul economic. 


„Scăderea suprafeţelor a avut loc pentru că forţa de muncă este din ce în ce mai puţină, avem o foarte slabă organizare şi promovare, iar în sezon preţurile nu acoperă nici costurile de producţie. Costurile noastre cu producţia de pepeni sunt peste costurile de producţie şi transport din Grecia în România. Investiţia este de 35.000- 37.000 lei/hectar.”

Adrian Racoviţă, director general al companiei Microfruits, unul dintre membrii cooperativei agricole Bostănăria


În ultimii doi ani a scăzut suprafaţa cultivată cu pepeni din România, iar în 2021 ajunsese la 13.000 de hectare, faţă de 22.000 de hectare în 2019, arată datele de la INS. „Scăderea suprafeţelor a avut loc pentru că forţa de muncă este din ce în ce mai puţină, avem o foarte slabă organizare şi promovare, iar în sezon preţurile nu acoperă nici costurile de producţie. Costurile noastre cu producţia de pepeni sunt peste costurile de producţie şi transport din Grecia în România. Investiţia este de 35.000- 37.000 lei/hectar”, a explicat Adrian Racoviţă.

Totuşi, antreprenorul a subliniat că este un trend ascendent pe piaţa de pepeni fără sămânţă, atât la nivel de consum, cât şi la nivelul suprafeţei cultivate.Astfel, producţia realizată anul trecut a fost de 382.000 de tone, faţă de 519.000 de tone în 2019, fiind diminuată cu 35%, conform datelor de la INS. În acelaşi timp, importurile de pepeni (inclusiv pepeni verzi) şi papaya au crescut cu 55% în 2021 faţă de 2019 şi cu 14% faţă de anul precedent, ajungând la 24 de milioane de euro. Exporturile de pepeni au fost insignifiante în comparaţie cu importurile, de doar 1 milion de euro în 2021, potrivit sursei citate anterior. Consumul de pepeni este de 23 kg/cap de locuitor, ceea ce înseamnă circa 440.000 tone la nivel de ţară, iar reprezentanţii cooperativei Bostănăria cred că România va produce în acest an circa 320.000 de tone. În plus, o parte din producţia de sezon este aruncată la gunoi, pentru că este perisabilă şi consumatorii români nu pot absorbi în trei luni cât într-un an, astfel că iarna ne confruntăm cu importuri mari de pepeni. „În următorii 3-5 ani ne propunem să cultivăm 150 de hectare de pepeni, să creştem exportul anul viitor spre 20%, să mărim sezonul pepenilor la raft, astfel încât să livrăm din luna mai până în luna septembrie.

Există cerere la nivel european şi global pentru pepeni”, a mai spus Racoviţă. Construirea unor sere este următorul obiectiv pentru a putea produce tot anul. „Dorim să realizăm acest lucru într-un mod în care aportul de energie să se bazeze pe soluţii verzi şi deşeurile să poată fi reutilizate.” Anul acesta, compania a iniţiat construirea unui depozit, care până la finalul anului ar trebui să fie complet utilat. Valoarea investiţiei este de 150.000 euro, din surse proprii, a mai spus Racoviţă. Pentru primul an de activitate, cooperativa agricolă Bostănăria şi-a propus să realizeze o cifră de afaceri de 4 milioane de lei, din care 40-45% să fie profit, şi să devină lideri în zonă. În România sunt circa 4.000 de cooperative, însă asocierea exclusivă a producătorilor de pepeni nu exista până în prezent. „Cred că este un model naţional şi sper să se adune producătorii de pepeni în cooperativă. În Grecia, de exemplu, producători individuali sunt arondaţi unor centre de sortare, ambalare şi desfacere. Odată cu asocierea avem beneficiul accesării fondurilor europene. Ne propunem pe termen mediu şi lung să accesăm fonduri europene, deoarece cooperativele sunt puternic susţinute în viitaorea perioadă prin noul Plan Naţional Strategic”, a completat Andrei Boitoş. La nivel mondial, China este cel mai mare producător de pepene verde din lume, cu o producţie anuală de 60 mil. tone. România se află pe locul 27 în lume şi pe locul 4 în Europa. Pe categoria „pepene galben”, tot China deţine prima poziţie, cu o producţie de 13,8 mil. tone. România se află pe locul 34 în lume şi pe locul 7 în Europa. La nivelul anului 2020, Europa a avut o producţie totală de 7,4 milioane de tone de pepene, din care 5,6 mil. tone au fost pepene verde şi 1,8 milioane, pepene galben.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pepeni,
agricultura,
dabuleni,
importuri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.