Ce inseamna plecarea lui Radu Lucianu din fruntea CBRE Eurisko
In ultimii cinci ani firma de consultanta imobiliara CBRE Eurisko s-a identificat cu persoana lui Radu Lucianu. Plecarea fostului CEO la inceputul lunii aprilie este vazuta drept un nou inceput pentru subsidiara gigantului CB Richard Ellis. Dar pentru asta ar fi nevoie si de un nou inceput pentru piata imobiliara.
La primul interviu in calitate de managing director al CB Richard Ellis Eurisko, Razvan Iorgu pare sa fi adoptat deja discursul corporate transmis de la Londra de gigantul CB Richard Ellis, o companie cu incasari de 5,1 miliarde de euro.Nu este darnic cu cifrele, dar nici nu se hazardeaza in opinii pe teme cum ar fi evolutia pretului la apartamente, domeniu in care si-a inceput activitatea de consultant in cadrul Eurisko in urma cu zece ani, dar pe care firma pe care o conduce il mai acopera doar ocazional.Numirea sa pe aceasta pozitie a fost o surpriza pentru multa lume din piata imobiliara, in conditiile in care in ultimii ani nu a fost foarte vizibil. Iorgu vine dintr-o pozitie de director operational, in care a trebuit "sa faca lucrurile sa mearga".
Dar pentru subsidiara locala a CB Richard Ellis, la fel ca pentru toata piata imobiliara, lucrurile au mers foarte greu in ultimii ani.Americanii au cumparat in aprilie 2008 firma locala Eurisko, pe care au platit 24 de milioane de euro, o tranzactie record pentru aceasta piata, dar care nu a dat randamentele asteptate.Ei au cumparat o afacere ajunsa la apogeu, cu o cifra de afaceri de 14,4 mil. euro si un profit net de 2,4 mil. euro, aflata pe a doua pozitie in piata, dar a urmat o prabusire cu circa 70% a veniturilor si, mai important, intrarea pe pierdere.Ce incearca sa faca Iorgu, 34 de ani, absolvent de ASE, pentru imbunatatirea situatiei?
"Un manager general trebuie sa transforme oportunitatile din piata in business pentru colegii din departamente. In aceste conditii, voi fi si eu prezent in piata. Scopul meu este sa ducem CB Richard Ellis acolo unde ii este locul, respectiv pe prima pozitie intre firmele de consultanta imobiliara", spune increzator consultantul.Piata de consultanta imobiliara s-a aliniat in ultimii trei ani, astfel ca mai multe firme, precum Colliers, DTZ Echinox, Cushman & Wakefield, CB Richard Ellis sau Coldwell Banker, au venituri anuale cuprinse intre doua si patru milioane de euro.
De aici in sus poate izbucni oricine, dar important este sa ai oamenii potriviti care sa fie prezenti in tranzactiile deocamdata destul de putine de pe piata."Firmele din real estate sunt la o diferenta foarte mica in prezent. Unii sunt mai buni pe evaluare, altii pe birouri. Noi avem o buna cota de piata pe zona inchirierilor de birouri, in special in ceea ce priveste reprezentarea chiriasilor, iar pe industrial am asistat de la inceputul anului patru tranzactii importante, si anume vanzarea unui teren, dar si o inchiriere, o renegociere de contract si un sale and lease back. In 2011 vedem o piata mai rafinata, in care clientii stiu mai bine ce vor, iar Romania redevine mai interesanta pentru investitori."
Pe segmentul de birouri, printre companiile pe care CB Richard Ellis le-a asistat in procesul de schimbare a sediului, se numara avocatii de la White & Case, producatorul de medicamente Pfizer sau traderul de cereale Cargill. Ce au in comun toate aceste trei firme? Provin din Statele Unite, la fel ca CB Richard Ellis, iar o companie-mama care poate genera clienti de asemenea anvergura reprezinta un atu important."Segmentul de birouri este cel mai interesant din punctul nostru de vedere. De altfel, departamentul de birouri a avut cele mai bune rezultate in ultimii ani, astfel ca vom continua sa ii acordam atentie. In CBD (central business district, Piata Victoriei-Piata Aviatorilor - n. red.) si in zona de nord a orasului gradul de neocupare este de 10-12%, iar datele noastre spun ca rata aceasta va scadea, in conditiile in care s-au livrat putine cladiri in aceste zone in ultimii ani. Gradul de ocupare va scadea in detrimentul zonelor mai putin atractive, precum Pipera", spune Iorgu, vorbind despre zona imobiliara care considera ca va iesi prima din criza.
Echipa de consultanti s-a redus puternic in ultimii ani. Daca in 2007 firma numara peste 100 de angajati, in prezent mai sunt 35 de oameni, dintre care 30 de consultanti. Cu toate acestea, la capitolul plecari importante din firma in ultimii ani, in afara de Radu Lucianu, mai poate fi mentionata doar Alexandra Dimofte.De partea cealalta, consultanti precum Marian Orzu (logistic), Ionut Bordei (terenuri) sau Luiza Moraru (retail) sunt in continuare in cadrul firmei.
"Pe retail avem 150.000 de metri patrati spre inchiriere in centrele comerciale dezvoltate de Cora in Constanta si Brasov, precum si in proiectul Adora Mall din Craiova. Pe de alta parte, consider ca si piata de investment (tranzactii cu proprietati comerciale - n. red.) este atractiva, departament de care ma voi ocupa personal", explica Iorgu, care se afla in cautare de personal dupa ce primele patru luni ale anului au fost "cu rezultate bune, peste cele din anii precedenti".
"Toate departamentele au o activitate foarte dinamica, astfel ca suntem in cautare de profesionisti din real estate sau domenii conexe pentru recrutare."
Va mai ajunge CBRE la venituri de aproape 15 mil. euro si peste 100 de angajati? "Sunt doua piete diferite care nu pot fi comparate", spune consultantul, care a semnat un mandat pe o perioada nedeterminata cu CB Richard Ellis.
In ce sens s-a schimbat piata? "Investitorii si dezvoltatorii sunt mult mai pregatiti in prezent. Piata a invatat din recesiune. Vom fi mai eficienti si mai pregatiti pentru provocarile pietei." Care sunt aceste provocari? Finantarea? "Finantarea este mai dificila, dar proiectele care fac sens si au clienti interesati o vor putea obtine."
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro