Real Estate. Optimism în oraşul lui Eminescu

Autor: Ioana Matei Postat la 23 octombrie 2023 110 afişări

Deşi numărul de tranzacţii din piaţa rezidenţială este în scădere, perspectivele pentru proiectele din Iaşi rămân optimiste, fiind într-o continuă dezvoltare şi susţinute de cerere constantă şi proiecte în curs de construcţie, după cum observă Alina Istina, manager de vânzări al Royal Town din oraşul lui Eminescu. O susţin şi cifrele: respectiv un procent de 90% de rezervări din totalul apartamentelor ce vor fi livrate de companie anul următor.

S-a observat o uşoară schimbare în comportamentul cumpărătorilor – ei iau decizia de achiziţie într-o perioadă mai lungă decât făceau în urmă cu unu, doi sau chiar trei ani, când a fost perioada cea mai bună pentru companie. De asemenea, ei se interesează de toate aspectele ce ţin de proprietatea respectivă – fie că vorbim despre cele juridice, de tehnice şi, bineînţeles, de gradul de apreciere a proprietăţii achiziţionate. Oamenii sunt din ce în ce mai informaţi şi nu au nevoie de foarte multe detalii din partea noastră şi, deşi iau decizia mai greu, o iau într-un final”, a observat Alina Istina, manager de vânzări în cadrul Royal Town din Iaşi, în una dintre ediţiile recente ale emisiunii ZF Real Estate by Storia.ro.

De asemenea, spune că, în pofida contextului economic actual, oamenii fac în continuare achiziţii „pe hârtie”: „A existat o uşoară scădere, dar nu este nimic de speriat - istoria ne arată că aceste cicluri se repetă. Adică dacă acum poate vedem o uşoară scădere, cu siguranţă anul viitor vor fi puţin mai multe tranzacţii, suntem optimişti cu privire la numărul de tranzacţii de anul viitor, cererea fiind constantă”.

Construcţia complexului pe care ea îl reprezintă a început în anul 2017, iar în prezent acesta este format din 900 de apartamente finalizate, dispuse în şapte blocuri. Acestea au fost realizate etapizat, în trei faze. Anul acesta au obţinut autorizaţia de construire pentru următoarea etapă, care va presupune construcţia a încă patru blocuri cu peste 460 de apartamente – cu un termen de finalizare previzionat în următorii trei ani. În acelaşi timp, se ocupă şi de avizarea următoarei etape, care va cuprinde încă trei blocuri.


Carte de vizită:

1. Lucrează în domeniul imobiliar de 4 ani când a devenit manager de vânzări Royal Town;

2. Şi-a început cariera în domeniul financiar, ca senior financial analist în cadrul BCR; iar apoi a lucrat în domeniul comunicării, precum şi în vânzări;

3. Şi-a luat licenţa în sociologie (2012) şi a urmat şi un program masteral în resurse umane în cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.


Printre particularităţile complexului se numără faptul că în cadrul acestuia se regăsesc supermarketuri, farmacii, săli de sport, terenuri de tenis, de câmp, locuri de joacă exterioară pentru copii, after school, saloane de înfrumuseţare, cabinete medicale etc.

„Investiţia de până acum în acest proiect a ajuns la 36 de milioane de euro, iar etapa a patra va cuprinde o altă investiţie, în valoare de 15 milioane de euro. Evident, aceste investiţii au fost realizate etapizat pe parcursul construcţiei”, descrie Alina Istina valoarea investiţiilor de până acum în proiect. Proiectul are un singur investitor, Ruslan Rotaru, conform precizărilor ei.

Dacă cele 900 de apartamente finalizate deja sunt vândute integral, cel de-al optulea bloc din complex este rezervat în procent de 90%, termenul de predare pentru acesta fiind de aproximativ un an. „De asemenea, desfăşurăm vânzări pentru cel de-al zecelea bloc, care se va preda în 20 de luni şi pentru care am ajuns la un procent de rezervări de 30%.”Proiectul include apartamente cu o cameră, două şi trei camere, iar în ceea ce priveşte preţurile, acestea pornesc de la 70.000 de euro pentru un apartament format dintr-o cameră sau două, iar în ceea ce priveşte pragul de sus, acesta poate ajunge la 140.000 euro pentru un apartament cu trei camere. 25% dintre clienţi aleg varianta de finanţare prin rate la dezvoltator, opţiune oferită de Royal Town, însă majoritatea achiziţiilor se fac în continuare din fonduri proprii.

Ea observă că, în pofida contextului economic actual, oamenii fac în continuare achiziţii „pe hârtie”: „Nu a scăzut numărul pentru acest tip de achiziţie – acesta rămâne în continuare cel mai bun moment pentru achiziţie şi este ales în continuare de cumpărătorii noştri. A existat o uşoară scădere, dar nu este nimic de speriat - istoria ne arată că aceste cicluri se repetă. Adică dacă acum poate vedem o uşoară scădere, cu siguranţă anul viitor vor fi puţin mai multe tranzacţii, suntem optimişti cu privire la numărul de tranzacţii de anul viitor, cererea fiind constantă”. Profilul clienţilor? „Putem să spunem că din punct de vedere financiar, clienţii sunt cei care au venituri medii înspre mari, cu studii superioare, care lucrează în domenii precum cel  medical, cele universitare şi de construcţii, conform statisticii noastre, cele mai mulţi. Cei mai mulţi cumpărători sunt bărbaţii cu vârstele cuprinse între 25 şi 45 de ani. De asemenea, sunt persoane care sunt foarte educate din punct de vedere financiar, care ştiu să calculeze randamentul unei locuinţe pe care o achiziţionează în complexul nostru, dar sunt educate şi din punct de vedere tehnic, recunoscând anumite particularităţi ale locuinţelor.”„Suntem optimişti când vine vorba despre piaţa rezidenţială din Iaşi - aceasta este încă în dezvoltare. Iaşiul este un pol economic important şi în continuare proiectele vor fi construite. Cererea este constantă, în schimb oferta este uşor mai redusă”, a mai spus Alina Istina.   ■

Trei întrebări şi răspunsuri din DISCUŢIA cu Alina Istina, manager de vânzări, Royal Town:

1. Cum funcţionează tipul de achiziţie off-plan, din stadiul de proiect?

La fel ca în cazul altor proiecte, şi la noi, în acest stadiu sau în cel de început de construcţie, preţurile sunt mai mici. Unul dintre avantajele cele mai mari ar fi faptul că dacă achiziţionezi astfel, îţi poţi alege tipul de apartament pe care ţi-l doreşti, având în vedere că noi oferim cam 15 tipuri de compartimentări în portofoliul nostru. Ai posibilitatea de a-ţi alege, pe lângă numărul de camere şi tipul compartimentării, şi finisaje sau culori. 

2. Luaţi în calcul dezvoltarea unui proiect destinat chiriilor, având în vedere evoluţia recentă a acestei pieţe?

Nu, nu este nişa noastră, în schimb departamentul nostru de vânzări se ocupă şi de închiriere, astfel încât să îi ajutăm pe investitori să-şi închirieze apartamentele. Într-adevăr, anul acesta am observat şi în cazul complexului nostru o creştere de circa 15% pentru partea de chirii şi pot spune că vara aceasta chiar nu am făcut faţă evoluţiei cererii. Adică cererea a fost mult mai mare decât oferta disponibilă în blocuri, ceea ce ne bucură şi confirmă investitorilor că au făcut o alegere bună la momentul potrivit.

3. Cum funcţionează achiziţia prin rate la dezvoltator?

Fiecare proiect are politica lui internă în ceea ce priveşte ratele la dezvoltator. E un fel de credit, dar nu la bancă, ci direct la societatea dezvoltatoare unde clienţii cumpără respectiva locuinţă. Se achită un avans la semnarea contractului, iar ulterior, perioada plăţii pentru diferenţa de preţ se alege împreună cu cumpărătorul, prin achitare în tranşe lunare, pe o perioadă de câţiva ani. N-aş putea să-ţi dau un termen maxim de returnare a acestor tranşe, însă majoritatea clienţilor aleg o perioadă scurtă – mai ales când vine vorba despre persoanele care lucrează în străinătate şi se întorc în România. Nu avem  dobânzi, ca în cazul băncilor, dar există câte o formulă de calcul specifică fiecărei societăţi dezvoltatoare în funcţie de termenul de predare, dar şi de perioada aleasă, de rate, şi de avans. Din punctul de vedere al preţului, este o variantă de finanţare similară unui credit bancar, însă pe o perioadă mult mai scurtă. Spre deosebire de bănci, în cazul acestor metode de plată avansul nostru este mai mare – ceea ce înseamnă că clientul este deja eligibil. Mulţi dintre clienţi achită jumătate din valoarea apartamentului şi ulterior încep să plătească ratele.


Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.