Irina Roşu: În pandemie ne-am reamintit că suntem cu toţii vulnerabili, că ne pasă şi că suntem responsabili de cei din jurul nostru. Ne-am reamintit să fim pur şi simplu oameni

Autor: Andra Stroe Postat la 18 iunie 2021 212 afişări

Irina Roşu: În pandemie ne-am reamintit că suntem cu toţii vulnerabili, că  ne pasă şi că suntem responsabili de cei din jurul nostru. Ne-am reamintit să fim pur şi simplu oameni

Group Chief Executive Officer Group Farmavet (Farmavet PASTEUR Filiala Filipeşti FNC Nutriţie Pietroiu)


Cifră de afaceri (2020, consolidat) : 46 mil. euro Număr de angajaţi: ~ 800


—   Cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o în pandemie:

Probabil, cea mai importantă lecţie însuşită în pandemie este conştientizarea slăbiciunilor individualismului şi măreţia puterii colective. Ne-am reamintit că suntem cu toţii vulnerabili, că  ne pasă şi că suntem responsabili de cei din jurul nostru. Ne-am reamintit să fim pur şi simplu oameni.

—   Cea mai importantă decizie pe care am luat-o în ultimul an:

Aceeaşi decizie pe care o iau continuu, din totdeauna: să cred în oameni! Orice om este extrem de valoros dacă are posibilitatea de a face ceea ce ştie el mai bine, de a-şi folosi talentele în condiţiile în care este investit cu încredere şi susţinere şi este adus în mijlocul altor colegi la fel de entuziaşti şi înzestraţi. Aceasta cred că este decizia care a făcut posibilă supravieţuirea şi, în acelaşi timp, creşterea Grupului în contextul crizei pandemice.

—   Cum mi-am menţinut colegii motivaţi în ultimul an:

În primul rând, am considerat foarte important să păstrez colectivul implicat, cu o rutină profesională coerentă (obiective şi termene clare, participarea la proiecte interdepartamentale, comunicare coerentă, atât scrisă, dar şi verbală, măcar prin video-conferinţe în cazul în care telemunca este posibilă, aşa cum este în activităţile de birou). Am pus accent pe creativitate şi pe depăşirea limitelor actuale, mutând atenţia către proiectele cu valoare adăugată pe termen lung. Şi, nu în ultimul rând, am susţinut o comunicare intensă în interiorul organizaţiei. Am ţinut să ne cunoaştem cât mai bine colegii, să îi integrăm rapid pe cei nou veniţi şi, mai ales, să împărtăşim veşti bune, exemple pozitive, şi orice informaţie care ne poate mişca în sens pozitiv.

—   Work from home sau de la birou?

Nu cred în extreme. Calea de mijloc este întotdeauna soluţia optimă. Mai întâi de toate cred că este important să înţelegem că vorbim de o arie de aplicabilitate foarte redusă. Sunt foarte mulţi cei care nu au luxul alegerii. Cei care lucrează în magazinele comerciale, în fabrici, depozite, ferme, cabinete medicale, spitale… Pentru activităţile de birou, clar am intrat în era în care work from home este o normalitate. Cred că este foarte important să asigurăm flexibilitate în funcţie de nevoile fiecăruia. Un program flexibil nu înseamnă însă haos. Un program flexibil impune şi multă disciplină şi responsabilitate: ore de lucru variate, dar cu o perioadă clară de suprapunere cu restul companiei, astfel încât să existe suport pentru activităţile din teren pe toată durata lor; asigurarea unui spaţiu de lucru profesional care să poate fi folosit într-o manieră organizată, cu open space, dar şi cu săli de conferinţe sau de studiu individual; organizarea de întâlniri în persoană pentru feedback personal sau pentru momente importante din viaţa unui proiect interdeparmanental.

—   Locul din care îmi iau energia necesară depăşirii unei crize:

Locul este evident acasă. Deşi lucrez foarte mult de acasă, doar seara, când închid ziua de lucru, conştientizez că sunt în culcuşul meu, cu familia alături, în care regăsesc naturaleţea şi normalitatea. Destul de des, în astfel de seri, mă întâlnesc virtual cu colegii din echipa de management, că să «ciocnim» câte un pahar de vin şi să ne însuşim, pe rând, rolul lui Ion Creangă depănând amintirile aventurilor din timpul zilei, bucurându-ne de rezultatul eforturilor şi descoperind umorul situaţiilor dincolo de agitaţia şi problemele întâmpinate.

—   Persoana care m-a inspirat cel mai mult în această perioadă:

Soţul meu este cel care mă inspiră şi îmi asigură echilibrul psihic de care am nevoie. În mare parte, el este cel care m-a ajutat să evoluez şi să îmi clădesc cariera prin simplul fapt că a crezut în mine şi a fost întotdeauna alături în momentele de mari frământări. El reuşeşte să rămână bine ancorat în realitate, să fie foarte pragmatic şi să transforme orice problemă gravă în subiecte simple, uşor de abordat şi de acceptat.

—   Putere vs. feminitate:

Feminitate înseamnă putere! Pentru mine, feminitatea este suma multor valenţe: responsabilitate şi grijă pentru cei din jur; leadership emoţional; metamorfozare a vulnerabilităţii în voinţă şi acţiune; anduranţă şi determinare; concentrare pe valoarea adăugată pe termen lung. „Feminismul nu este despre a face femeile puternice. Femeile sunt deja puternice. Este despre a schimba modul în care lumea percepe această putere.” (G.D. Anderson)

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.