Producţie de România
Creşterea de capacitate de la Ford Otosan Craiova, alături de Dacia, care se pregăteşte să lanseze în producţie noul Bigster, a făcut ca cele două uzine să livreze peste 560.000 de maşini în 2024, cel mai ridicat volum atins vreodată. Mai mult, impactul este cu atât mai mare cu cât maşinile de la Dacia sunt proiectate în România, iar cei mai mulţi dintre furnizori sunt aici. De partea cealaltă, Ford Otosan a dus la 50% gradul de integrare locală a uzinei de la Craiova, iar alături de Puma au venit şi Transit&Tourneo Courier.
Ford Transit & Tourneo Courier, Ford Puma dar şi noul Dacia Duster au dus producţia auto din România la un volum record de peste 560.000 de maşini pentru prima dată în istorie, depăşind ţări precum Italia sau Ungaria – dacă nu luăm în calcul producţiile de utilitare. Volumul aduce astfel o creştere de 10% faţă de 2023, fiind cel mai bun an înregistrat vreodată de industria românească. Volumul record vine în condiţiile în care la nivel european producţia auto a fost puternic lovită, marcând un uşor declin faţă de 2023, iar concurenţa dinspre China pune tot mai mare presiune pe producţia europeană.
Campionii creşterii producţiei sunt de departe cei de la Ford Otosan.
O tranzacţie care a ridicat întrebări în 2022 s-a dovedit a fi pariul câştigător pentru România în condiţiile în care doar unităţile de producţie de sub umbrela Ford Otosan au fost ocolite de restructurările anunţate de Ford Motor Company în Europa. Mai mult, dacă în alte ţări europene uzinele Ford şi-au redus numărul angajaţilor, la noi uzina de la Craiova a crescut la peste 6.600 de salariaţi în urma recrutării a 1.300 de noi muncitori.
Astfel, intrarea uzinei de la Craiova sub umbrela Ford Otosan a adus în Bănie o producţie record de 250.670 de autovehicule în 2024, în creştere cu 31% faţă de 2023. 2024 a fost un an complet pentru Courier, noua utilitară din gama Ford. Mai departe, a doua jumătate a anului a adus Puma facelift, cel mai bine vândut Ford din Europa şi cea mai bine vândută maşină din UK, unde merg aproape o treime dintre maşinile produse la Craiova. Mai mult, Puma a reprezentat în primele 9 luni din 2024 aproape 40% din vânzările Ford din Europa.
Producţia Ford Otosan din 2024 a fost completată de cea a Dacia, care s-a ridicat la circa 310.000 de maşini volum sub cel din 2023, dar care vine în condiţiile în care uzina pregăteşte deja noul Bigster, iar Sandero a plecat alături de Jogger în Maroc. Miza anului 2025 va fi Bigster, primul SUV compact al Dacia care poate duce uzina de la Mioveni spre capacitatea sa maximă de 350.000 de maşini.
Mai mult, şi Ford Otosan vrea să apese şi mai tare pedala de acceleraţie în 2025 – va urma noul Puma Gen-E, primul autoturism electric produs în România, ale cărui livrări vor demara în primăvara acestui an, iar preţul pentru piaţa locală pleacă de la 23.800 de euro cu TVA şi primă Rabla Plus de 5.000 de euro.
Sistemul de propulsie complet electric oferă un consum de 13,1 kWh/100 km. Puma Gen-E oferă o autonomie în regim mixt de până la 376 km la o încărcare completă, iar autonomia urbană atinge valoarea de 523 km. Firat Elhuseyni, preşedintele Ford Otosan România, a explicat că miza companiei a fost de a creşte capacitatea de producţie a uzinei de la Craiova la 272.000 de autovehicule anual şi 350.000 de motoare, plus capacitatea de a asambla baterii pentru maşini electrice. Craiova este una dintre cele mai flexibile uzine ale Ford Otosan. În plus, aceasta are opt furnizori pe platformă şi 50% din piesele maşinilor vin de la furnizori din România.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro