Odiseea repatrierii medicilor
Despre iniţiativele de combatere a exodului medicilor se tot vorbeşte de ani buni, însă tendinţa continuă nestingherită. Medijobs, platformă locală de recrutare din domeniul medical, a lansat recent programul Medireturn, prin care îşi propune să convingă şi să ajute specialiştii români care în prezent profesează în străinătate să se întoarcă în România. Mai cu seamă că mai bine de jumătate (56%) dintre medicii şi asistentele care lucrează peste hotare îşi doresc să revină în ţară.
Peste 16.000 de medici specialişti au solicitat certificate de bună practică medicală cu scopul de a desfăşura activităţi profesionale în afara teritoriului României în perioada 2010-2016, conform statisticilor deţinute de Colegiul Medicilor din România. Exodul medicilor continuă să rămână una dintre cele mai mari probleme din sistemul de sănătate românesc, însă nu doar veniturile mici îi alungă pe tinerii specialişti şi pe viitorii medici. Pe lângă salariile neatractive, condiţiile de muncă din spitalele româneşti şi lipsa oportunităţilor de dezvoltare profesională sunt două dintre principalele cauze ale migraţiei masive a personalului medical, conform cercetării efectuate de MEDIjobs.
Programul MEDIreturn a fost lansat cu scopul de a contribui la îmbunătăţirea serviciilor din sistemul medical românesc, prin facilitarea întoarcerii specialiştilor medicali români. Acesta presupune că orice medic sau asistent care profesează în prezent în străinătate, dar care doreşte să se întoarcă acasă îi poate contacta pe reprezentanţii MEDIjobs pentru a-i prezenta cerinţele sale faţă de un nou loc de muncă.
Mai departe, echipa de recrutare din cadrul companiei se va ocupa să promoveze profilul specialistului respectiv către mai mulţi angajatori din sistemul de sănătate în încercarea de a găsi un loc de muncă potrivit cu experienţa profesională şi nevoile solicitantului.
De asemenea, echipa de recrutare se ocupă şi de asigurarea documentaţiei necesare pentru reintegrarea pe piaţa muncii din România. Programul MEDIreturn se adresează inclusiv specialiştilor care îşi doresc să se întoarcă pentru a-şi deschide cabinetul sau clinica proprie. Cu ajutorul Repatriot (un proiect de repatriere prin antreprenoriat, adresat românilor din diaspora), solicitanţii pot beneficia de educaţie antreprenorială şi consultanţă în ceea ce priveşte accesarea unor fonduri pentru finanţare.
Anterior lansării MEDIreturn, pentru a înţelege mai bine nevoile specialiştilor medicali care au ales să profeseze în străinătate, MEDIjobs a intervievat peste 50 de medici şi asistenţi medicali din diferite ţări ale Uniunii Europene. Pe primul loc în topul motivelor plecării acestora se află nemulţumirea faţă de nivelul salarial din momentul plecării (75% dintre respondenţi), urmată de nemulţumirea faţă de condiţiile din spitalele şi clinicile româneşti (60%) şi dorinţa de dezvoltare profesională (59%). Printre cele mai importante probleme cu care aceştia se confruntă se numără distanţa faţă de familie şi prieteni, stresul şi programul încărcat, alături de probleme cu stăpânirea limbii şi costul mare al traiului în comparaţie cu veniturile obţinute. Ce i-ar motiva să se întoarcă? Peste 56% dintre respondenţi au mărturisit că s-ar întoarce dacă ar primi un salariu mai bun, în linie cu experienţa lor profesională, următoarele răspunsuri fiind motivaţia de a fi mai aproape de familie şi prieteni (46%) şi dorinţa de a ajuta pacienţii români (43%). |n ceea ce priveşte nivelul salariilor pentru care ar profesa din nou în România, majoritatea medicilor care au participat la studiu au răspuns că şi-ar dori salarii nete între 6.000 şi 15.000 lei pe lună, în funcţie de specializare. |n cazul asistenţilor medicali, aceştia şi-ar dori salarii nete între 4.000 şi 7.000 lei pe lună.
Lansarea programului MEDIreturn a fost urmată de o dezbatere la care au participat mai mulţi specialişti din domeniu, printre care Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătăţii în guvernul Dacian Cioloş, reprezentant la Observatorul Român de Sănătate, Marius Bostan, fost ministru al comunicaţiilor în guvernul Dacian Cioloş, antreprenor şi iniţiator al programului Repatriot, Liviu Fătu, reprezentant al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, Wargha Enayati, antreprenor în domeniul sănătăţii private, Horaţiu Ioani, medic specialist neurochirurg şi membru al Royal College of Surgeons din Anglia.
”Cred că este o oportunitate extraordinară să avem peste 10.000 de medici în străinătate care lucrează în sisteme mult mai performante decât al nostru. Am mulţi prieteni care profesează în străinătate, dar nu cunosc nici măcar un singur medic român care să nu vrea să contribuie sau să se întoarcă la un moment dat în România“, spune Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătăţii în guvernul Dacian Cioloş. Tocmai datorită acestor oportunităţi, adaugă el, statul ar trebui să ”nu fie doar ca apa sfinţită“, ci să joace un rol activ şi să îi încurajeze pe medici să contribuie ori să se întoarcă în sistemul de sănătate românesc.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro