Andrei Frunză, CEO, bestjobs: „Pentru mine, dorinţa de a fi printre cei mai buni este firul roşu care leagă lumea sportului de cea de business”

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 22 noiembrie 2023 96 afişări

„Când vine vorba de business, este important să te menţii alert, «flămând», urmărind atent în egală măsură trendurile şi modul în care competiţia acţionează, adaptându-te rapid.“

 

„Indiferent că a fost vorba despre performanţa unui business, de coeziunea unei echipe sau de pasiunile mele, a rămâne deschis către perspective proaspete, nepoluate de subiectivism, mi se pare un reflex ce trebuie cultivat”, spune Andrei Frunză, care conduce din 2021 operaţiunile platformei de recrutare online bestjobs. El a terminat Academia de Studii Economice Bucureşti şi are o experienţă de peste 20 de ani în managementul şi dezvoltarea businessurilor din domeniul tehnologiei. Anterior, acesta a condus proiecte de mare anvergură, ajutând la consolidarea unor branduri precum eJobs sau Clever Taxi, achiziţionată ulterior de FREE NOW.

bestjobs a avut anul trecut o cifră de afaceri de 38,1 milioane de lei, în creştere faţă de 2021 (29,6 milioane de lei), iar pentru anul în curs Andrei Frunză se aşteaptă la un nivel similar anului trecut. „În 2023, ne concentrăm pe serviciul de tip agenţie - HIRE, prin care bestjobs îi susţine pe angajatori în procesul de recrutare, contribuind semnificativ la optimizarea costurilor şi la reducerea timpului de căutare.

Pe lista de priorităţi a bestjobs se află şi integrarea unor componente de AI în platformă. „Pe de o parte, susţinem candidaţii în a identifica mai uşor joburile potrivite experienţei şi cerinţelor lor, prin BIA - AI coach-ul antrenat de bestjobs pentru a răspunde cât mai eficient interogărilor de pe platformă. Pe de altă parte, oferim companiilor sprijin în completarea anunţurilor de angajare, tot cu ajutorul inteligenţei artificiale, dar şi matching cu cei mai potriviţi candidaţi.”

În plus, una dintre preocupările platformei de recrutare este campania #SalariuLaVedere, prin care bestjobs îşi propune să crească informarea şi conştientizarea privind transparenţa salarială. De la începutul acestei campanii, volumul de anunţuri de angajare cu salariul afişat pe platformă a crescut, ajungând în prezent la aproape 40%. În plus, platforma afişează o estimare de salariu în funcţie de nivelul pieţei şi acolo unde nu este afişat de către angajator.

 

1. Ce hobby aveţi şi cât timp îi dedicaţi? Când şi cum a început interesul pentru această zonă?

De mic, am fost curios, mi-a plăcut să experimentez, inclusiv cu diverse sporturi. Am rămas extrem de ataşat de baschet, pe care îl practic cu regularitate, de câteva ori pe săptămână. În general, dar mai ales în contextul economic global actual, un hobby este esenţial pentru starea de bine a fiecăruia, poate fi acea gură de oxigen care ne resetează şi ne echilibrează.

2. Ce corespondenţe există între acest hobby / sport şi afaceri?

Pentru mine, dorinţa de a fi printre cei mai buni este firul roşu care leagă lumea sportului de cea de business. Este un „muşchi” pe care sunt sigur că l-am antrenat involuntar şi datorită pasiunii pentru baschet. Sportul, şi mai ales cel de echipă, responsabilizează, obligându-te să cauţi mereu soluţii care îmbină iniţiativele individuale, contextul de echipă şi strategia de a-ţi atinge obiectivele. Presiunea ar fi un alt element comun, acea tensiune internă esenţială pentru a putea performa.

3. Este practicarea unui hobby benefică pentru relaţiile de afaceri / pentru afacere?

Cu siguranţă. De altfel, orice contribuie la dezvoltarea personală şi sănătatea mintală este benefic pentru latura profesională. Când vine vorba de business, este important să te menţii alert, „flămând”, urmărind atent în egală măsură trendurile şi modul în care competiţia acţionează, adaptându-te rapid. A te dedica cu aceeaşi intensitate unui hobby, practicându-l într-un mediu mult mai controlat, deci în mod relaxant şi plăcut, este de cele multe ori un antrenament extrem de valoros.


PREFERINŢE:

CUVÂNT: Curiozitate

CARTE: „Essentialism”, de Greg McKeown, „Factfulness” de Hans Rosling, „Thinking, Fast and Slow” de Daniel Kahneman

PERSONALITATE: Martin Luther King, Jr.

SPORTIV: Michael Jordan

TIP DE VACANŢĂ: fără telefon, ca localnic în acea destinaţie

DESTINAŢIE DE VACANŢĂ: Grecia


4. Ce beneficii are hobby-ul pentru dvs.?

Am fost de mic adeptul unui stil de viaţă diversificat, care să mă provoace şi să mă motiveze să tind către o variantă mai bună a mea. Este foarte adevărat că de cele mai multe ori lucrul ăsta nu mi-a ieşit, rezultatele fiind diverse. Indiferent de deznodământ însă, a insista şi a încerca în mod asumat, chiar meticulos, mi se pare o formă de ambiţie absolut necesară, la care sportul contribuie enorm. Oricât de solicitantă este partea profesională, hobby-urile au rolul de a te deconecta, de a reduce stresul şi a aduce claritate în gânduri şi gândire.

5. Există regulile aplicabile în hobby şi în afaceri? Dacă da, care?

Mă pot gândi la cel puţin trei: pasiune, disciplină şi integritate/fair-play. Conduita mea în afaceri este profund influenţată de ele, ceea ce sper să induc tuturor celor cu care interacţionez.

6. Care sunt regulile obligatorii în sport / hobby şi afaceri?

Esenţial mi se pare să cunoşti regulile jocului. Pentru că, de multe ori, a forţa regulile este extrem de tentant şi poate fi o variantă de luat în calcul după o evaluare atentă. Cea mai mare satisfacţie am avut-o însă atunci când am reuşit să influenţez sau chiar să redefinesc regulile jocului. Indiferent că a fost vorba despre performanţa unui business, de coeziunea unei echipe sau de pasiunile mele, a rămâne deschis către perspective proaspete, nepoluate de subiectivism, mi se pare un reflex ce trebuie cultivat.

7. Ce tip de sport / hobby nu aţi practica niciodată? De ce?

Cred că alegerile pe care le facem, în mod conştient sau nu, ne definesc şi contribuie la evoluţia noastră. Sunt o persoană curioasă, îmi plac şi încurajez experimentele, îmi propun în mod conştient să rămân deschis la nou, să investesc timp şi atenţie către direcţii sau activităţi dincolo de zona de confort. De aceea, îmi doresc să descopăr următorul hobby, fără prejudecăţi.   ■

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ANDREI FRUNZĂ,
BESTJOBS

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.