Angajatorii din România recunosc că triază sute de candidaţi fără a le citi CV-ul. Ce metode folosesc pentru a schimba asta
Angajatorii au atins noi praguri în ceea ce priveşte modul de a tria zeci sau sute de candidaţi fără a le citi CV-ul.
"PENTRU A ANGAJA CINCI OAMENI TREBUIE SĂ CHEM LA INTERVIU CAM 60 DE PERSOANE“, SPUNE FONDATOAREA UNUI ŞCOLI PRIVATE DIN CAPITALĂ. Pentru a chema la interviu 60 de persoane trebuie triate câteva sute de CV-uri. Pentru un antreprenor, procesul este incitant, deoarece îşi construieşte echipa cu care va cuceri piaţa. Pentru cei mai mulţi recruiteri din România, sutele de CV-uri sunt o realitate zilnică greoaie, indiferent că trebuie să găsească candidaţi angajabili pentru posturi de educatori, de programatori sau pentru poziţiile vacante dintr-un call center. Cei care au făcut din interviurile de angajare un job full time susţin că angajatorii vor de toate – şi competenţe specifice, şi muncă multă, şi pe puţini bani -, iar companiile au şi ele partea lor de adevăr – candidaţii bine pregătiţi sunt deja luaţi, iar din disperarea de a găsi un loc de muncă mulţi şomeri sau tineri absolvenţi aplică pentru oricare job, chiar dacă au competenţele necesare sau nu.
Companiile s-au adaptat rapid. În prezent, unul dintre primele filtre de recrutare a devenit limba în care este scris un anunţ. Dacă pentru mulţi angajatori un anunţ de recrutare în limba engleză este deja o normalitate, pe site-urile online de profil, dar şi la radio, încep să apară tot mai multe oferte redactate în limba germană şi franceză, dar şi în limbi străine mai rar întâlnite, precum suedeză sau poloneză.
„Am avut o campanie de recrutare prin intermediul radioului în această toamnă, în Bucureşti anunţul încheindu-se cu patru cuvinte în limba franceză, iar în Ploieşti fiind vorba despre un anunţ de recrutare exclusiv în limba franceză. Am vrut să atragem atenţia celor care înţeleg mesajul şi ce presupune jobul pe care îl oferim. Este o metodă bună de a tria candidaţii, în condiţiile în care un singur recruiter al nostru trebuie să filtreze şi mai mult de 30 de CV-uri pe zi", explică Mihaela Rusu, directorul general al Webhelp România, com-panie care a avut anul trecut o cifră de afaceri de 12,8 milioane de euro, în creştere cu 40% faţă de 2012.
Identificarea candidatului care să aibă competenţele potrivite pentru un anume job a devenit crucială, în contextul în care un astfel de call center furnizează servicii de suport în şapte-opt limbi străine sau chiar mai multe. Prin urmare, angajatorii au trecut de mult de perioada în care recrutau pe bandă rulantă oameni cu un nivel de pregătire decent şi vor candidaţi care nu doar să poată răspunde într-o engleză, franceză, italiană sau norvegiană aproape perfectă, ci care să aibă o comunicare directă şi clară cu clientul, în limba maternă a acestuia.
”Assistante analyste francophone", ”Java EE Entwickler„ (dezvoltator – n.red) sunt doar două exemple de joburi pe care Pentalog, furnizor de servicii de consultanţă şi dezvoltare software, cu peste 700 de angajaţi pe plan local, le-a postat în ultima perioadă pe platforma online proprie de recrutare.
Motivul? ”În industria IT cunoaşterea unei limbi străine este foarte importantă pentru orice poziţie. Toate documentele, tutorialele lansate pe noi tehnologii sunt scrise în limba engleză, deci este o obişnuinţă deja, nici nu se mai pune problema ca cineva să nu o cunoască la nivel avansat. Mai mult, noi lucrăm pe proiecte dedicate pieţei externe, aşa că avem nevoie de oameni care să ştie şi limba germană, şi limba franceză, iar postarea unor anunţuri care nu sunt în română este un fel de «asigurare»„, precizează Monica Jiman, director executiv adjunct al Pentalog.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro