Cand termini Dreptul si conduci o sucursala de banca

Postat la 01 decembrie 2009 69 afişări

Orice inginer poate fi contabil si orice contabil poate fi specialist in relatii publice. Concordanta dintre pregatirea academica si domeniul de lucru nu mai este de mult o regula pe piata fortei de munca.

Nici pentru candidati, care au ajuns sa se multumeasca aproape cu orice le aduce un venit lunar, nici pentru angajatori, care vor, mai intai de toate, oameni in stare sa se adapteze usor.

Am terminat o facultate si am ajuns sa raspund la telefoane", auzeam deunazi o conversatie in care un tanar se plangea amicului sau ca nu reuseste sa-si gaseasca un loc de munca pe masura pregatirii sale. Intelegator, prietenul a replicat: "Si ce ai vrea sa faci?". "Pana la urma, orice", raspunde resemnat primul. "Nu trebuie sa fiu specialist in marketing, chiar daca am o diploma, dar macar sa fac ceva mai interesant."

Sa fie interesant, sa aduca bani si oportunitati de dezvoltare in cariera. Cam asta isi doresc toti absolventii care, iesiti de pe bancile scolii, sunt nevoiti sa-si caute un loc de munca. Pentru prea putini mai conteaza daca asta inseamna sa invete sa faca ceva radical diferit fata de ce au invatat trei, patru sau cinci ani in facultate. Cifrele arata ca doar aproape jumatate dintre angajati au pregatire academica pentru postul respectiv. Restul s-au reprofilat dupa terminarea facultatii si s-au specializat la locul de munca.

Cei mai multi o fac din motive financiare - sunt dispusi sa renunte repede la domeniul pe care il stapanesc pentru unul nou, unde se plateste mai bine. Sunt si absolventi, dupa cum spun reprezentantii Ministerului Educatiei, mai ales din cadrul unor facultati cu profil tehnic de nisa, cum ar fi Ingineria Electrica, Energetica sau Mecatronica, care nici nu mai au nicio intentie de a ramane in domeniu dupa terminarea studiilor si se gandesc din start la o reprofilare.

Asa ca nu e deloc surprinzator ca in departamente de resurse umane vedem ingineri, ca in marketing lucreaza ziaristi ori ca agentii bancare ajung sa fie conduse de medici. "Am lucrat intr-un office al uneia dintre cele mai mari banci din piata. Eram cinci oameni in birou, iar eu eram singurul economist. Seful meu era medic", spune Flaviu B., care, intre timp, a ajuns sa faca parte din echipa de achizitii a unui lant de hipermarketuri.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/cand-termini-dreptul-si-conduci-o-sucursala-de-banca-5137770
5137770
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.