CEO AWARDS: Cum se distreaza cei mai puternici oameni din Romania (GALERIE FOTO)
Un israelian si un turc discutau in limba romana. Primul, venit in urma cu mai bine de zece ani in Romania, unde conduce un business de peste o suta de milioane de euro ii spune turcului, venit cam in aceeasi perioada in tara, ca si-a luat cetatenia romana din primavara, iar turcul ii raspunde ca el a obtinut-o in vara.
"Stii cum mi-am dat seama ca sunt roman? La o sedinta, in prima zi de cand mi-am luat cetatenia, erau usa si geamul deschise, am baut un pahar cu apa rece si am racit imediat. Cat timp nu am fost roman, nu mi s-a intamplat sa racesc asa usor. Pe de alta parte, acum, cand am dubla cetatenie, pot sa aleg unde este coada mai mica la controlul de pasapoarte".
Gluma facuta de Shachar Shaine, seful imbuteliatorului Tuborg in discutia cu Ali Ergun Ergen, cel mai experimentat manager de mall-uri de la noi reprezinta doar unul dintre sutele de dialoguri surprinse intre managerii si consultantii care au participat saptamana trecuta la CEO Awards, primul eveniment dedicat recunoasterii valorii managerilor din Romania, in care a fost lansat si catalogul "TOP 100 cei mai admirati CEO din Romania", pe care il puteti cumpara de saptamana aceasta (daca cititi acest text pe internet) sau pe care il veti fi primit gratuit daca sunteti abonat al BUSINESS Magazin.
Ergun tocmai primise unul dintre cele 15 premii acordate in cadrul galei organizate in parteneriat cu Eon Romania, Coca Cola HBC si Philip Morris, seful Baneasa Developments fiind cel mai admirat manager din domeniul real estate.
Alaturi de el, fusesera premiati si Calin Dragan, directorul general al Coca-Cola HBC Romania si Moldova, Radu Georgescu, fondatorul grupului Gecad, considerat cel mai optimist manager, Florin Andronescu, cel care a fondat si vandut afaceri precum Flanco sau Credisson si Sebastian Ghita, proprietarul Asesoft sau Petru Vaduva, CEO al Tiriac Holdings, managerul cu cea mai mare experienta internationala dintre cei 100 cei mai admirati manageri din Romania si omul care a administrat afaceri pe toate continentele pana a ajuns la sefia grupului de firme fondat de Ion Tiriac.
Au fost premiati si cei mai admirati manageri din industrie (Jerome Olive, directorul general al Automobile Dacia), software (Florin Talpes, fondatorul alaturi de sotia sa al grupului Softwin), consultanta (Vasile Iuga, seful filialei locale a PricewaterhouseCoopers) sau comertul modern (Dusan Wilms, CEO al Metro Cash&Carry Romania).
Dar cel mai spumos dialog al evenimentului a avut loc intre Dan Sucu, fondatorul si presedintele Mobexpert, desemnat cel mai admirat manager-antreprenor si bancherii Steven van Groeningen (Raiffeisen Bank) si Misu Negritoiu (ING Bank), desemnati cel mai admirat expat si, respectiv, cel mai admirat bancher. Sucu este unul dintre putinii antreprenori care au curajul sa acuze bancile active in Romania pentru ca nu s-au implicat.
"As fi vrut sa profit de ocazie pentru a critica modul in care bancile au procedat in aceasta perioada fata de persoanele fizice si fata de companii. Dar n-o sa o fac", a spus mai in gluma, mai in serios Sucu, cel care a ocupat locul patru in clasamentul general al celor mai admirati 100 de manageri din Romania si care, dupa cum spunea unul dintre bancheri, nu are conturi la ING sau Raiffeisen.
"Probabil ca domnul Sucu ar fi fost mai sus in clasament, probabil in locul meu, daca bancile l-ar fi ajutat", a completat amuzat Negritoiu, ocupantul locului 2 in clasamentul celor mai admirati 100 de manageri discutia continuand intr-un cadru relaxat si cand cei doi s-au reintalnit in fata camerei de filmat pentru cateva declaratii video pe care le gasiti pe www.businessmagazin.ro, in galeria dedicata acestui eveniment.
Chiar daca mai mult de 90% dintre cei 100 cei mai admirati manageri din Romania sunt barbati, doamnele se pot lauda cu faptul ca pe locul trei in clasamentul general s-a aflat Liliana Solomon, CEO al Vodafone Romania, iar pe locul intai Mariana Gheorghe, CEO al Petrom.
"Romania merita - nu putem ramane inca 20 de ani, ca tara, tot o tanara speranta. Eu am trait toata viata mea, si inainte si dupa 1990, cu acest optimism, cu aceasta speranta ca lucrurile se vor schimba in bine", a spus sefa Petrom, care a devenit de putina vreme si presedintele Consiliului Investitorilor Straini din Romania.
Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care le-am primit si, mai ales, pe care le vom primi in urmatoarea perioada va fi legata de metodologia pe care am folosit-o pentru acest catalog. Sau, asa cum imi spunea oarecum in gluma dupa eveniment seful de comunicare al uneia dintre multinationale - "seful meu a luat un premiu si crede ca eu am avut ceva de-a face cu asta, poti sa imi spui exact cum a ajuns sa fie in top"?
Intr-o lume a pseudo-obiectivitatii, impanzita de topuri care au (doar) aparenta de rigurozitate, noi am decis sa lansam un clasament subiectiv. Poate subiectiv e prea putin spus, dat fiind ca se bazeaza exclusiv pe perceptiile a peste 250 de manageri si consultanti de top carora le-am solicitat parerea.
Am avut, asa cum ne asteptam, si reactii negative, precum "nu cred in cultul personalitatii, concept care are o mare cautare in România, si cred ca se acorda o prea mare importanta individului" sau "Aceste clasamente au la baza PR-ul si nu calitatile si rezultatele oamenilor. (…) Managerii buni sunt preocupati cu dezvoltarea oamenilor lor, nu cu promovarea proprie."
Ba, mai mult, chiar si criteriul in sine pe care l-am luat in calcul in solicitarile noastre, "admiratia profesionala", este cel putin la fel de relativ si, dupa cum afirma un consultant in resurse umane cu activitate in aceasta parte a Europei, poate fi inselator.
Dar oare se poate ca 250 dintre cei mai importanti manageri si consultanti din Romania sa se insele atat de mult atunci cand admira un anumit sef de companie sau altul pentru ceea ce a facut in cariera sa?
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro