Cum a lovit criza in romani: acasa deprimati, la munca tristi

Autor: Anca Arsene-Barbulescu, Razvan Muresan Postat la 04 ianuarie 2011 79 afişări

Angajatii se lupta sa alunge gandurile negre cauzate de leafa care nu creste, de programul prelungit de lucru ori de teama concedierilor, iar angajatorii se plang de lipsa de randament si de motivatie a oamenilor. Unde e problema?

Este ora cinci dupa-amiaza, iar ochii lui stau pe ceas de la patru. Andrei lucreaza intr-o multinationala de telecomunicatii si asteapta, ca in fiecare zi, terminarea programului. La ora cinci trimite mesaje prietenilor pe Facebook si isi verifica hambarele de pe Travian. "De regula, imi petrec doua ore din timpul programului facand altceva decat ce am de munca, una dimineata si una seara", recunoaste el, nemultumit ca, desi la inceput lucrau patru angajati in departamentul sau, acum au ramas doar doi, iar volumul de munca s-a dublat pe aceiasi bani. Cu toate astea, isi gaseste timp si pentru alte activitati si paseaza munca de la o zi la alta. Daca angajatorul a putut sa puna pe umerii a doi oameni munca pentru patru, atunci si el simte ca-l pacaleste, ca se razbuna facand altceva.

Tanarul vorbeste despre o situatie generala care se petrece in firma sa - sefii stiu, dar sunt si ei in aceeasi barca. Slujba nu-l mai face de mult timp fericit, ci a devenit, dupa patru ani de munca in acelasi loc, strict "o obligatie necesara", adica sursa de bani care ii asigura un trai decent de la o luna la alta. Dar daca priveste la ce se intampla in alte domenii, jobul sau parca nu mai e la fel de neplacut.

Fericirea nu cunoaste adresele multor concetateni, daca e sa privim cele mai recente date furnizate de Comisia Europeana. Ca sa fim mai exacti, doar un roman din doi declara in sondaje ca se mai simte calm, linistit, fericit, plin de energie sau de viata. Tristetea nu a navalit doar in Carpati, ci pe tot batranul continent, insa diferentele fata de 2005-2006, de cand exista ultima raportare, sunt foarte mari de la tara la tara. Ponderea celor care se declara fericiti in cea mai mare parte a timpului a scazut in Romania cu 8% (de la 56% la 48%), in Grecia a scazut cu 18%, in Spania si Belgia cu 9%, in Italia si Slovenia a crescut cu 5%, in Bulgaria cu 4%. Media europeana indica o scadere cu 4%. "Nu as spune ca angajatii sunt mai putin fericiti", replica Monica Dona, Human Capital Consultant la agentia de recrutare Lugera & Makler.

Numarul de posturi vacante de pe piata este semnificativ mai mic decat in anii precedenti, asa incat angajatii si-au schimbat atitudinea fata de locul de munca, fiind mult mai interesati de stabilitate. Probleme apar, in viziunea ei, numai in cazul angajatilor mai putin motivati de activitatea lor: fie iesirile la tigara sunt prea dese, fie timpul petrecut pe internet pentru distractie e mai mare. "Pentru angajatii cu activitate de birou, cred ca internetul este cea mai mare sursa de distractie. In cazul angajatilor tineri, Facebook, Twitter si Youtube sunt principalele portaluri pe care isi petrec timpul", spune Dragos Gheban, manager al Catalyst Solutions. E si explicatia pentru care accesul la aceste pagini a fost blocat de unii angajatori, si asta inca mult dinainte de aparitia crizei si a recesiunii.

In aceasta perioada, problemele economice si efectele lor sunt de altfel principalul motiv de ingrijorare pentru romani, aproape jumatate dintre ei (47,6%) fiind afectati in mare si foarte masura, nivel mai ridicat fata de 2009, cand aproximativ 36,4% se gaseau in aceasta situatie, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Mednet Marketing Research Center pe un esantion reprezentativ in Bucuresti si in orasele cu peste 100.000 de locuitori. Totodata sunt tot mai putini si cei care nu au simtit deloc sau doar in mica masura repercusiunile crizei; daca anul trecut mai mult de un sfert dintre locuitorii marilor orase se aratau rezistenti in fata problemelor din economie, in 2010 ponderea s-a redus pana la 17,6%.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/cum-a-lovit-criza-in-romani-acasa-deprimati-la-munca-tristi-7826750
7826750
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.