Unde mai pleaca romanii la munca in strainatate
Peste doua milioane de romani lucreaza in strainatate. Asta ne spun datele oficiale, dar dincolo de ele se afla foarte multi altii care la un moment dat au decis ca Romania nu le ofera ce doresc si au plecat din tara. Criza le-a adus insa probleme si acolo, iar acum au de facut o alegere mult mai grea - ce sa faca si incotro sa se mai indrepte?
Trei, patru ani (nu multi) au fost suficienti pentru ca Spania si Italia sa devina paradisul emigrantilor romani, dispusi sa munceasca si sa castige. Oameni care in tara nu aveau unde sa munceasca sau care traiau de pe o zi pe alta au plecat acolo unde auzisera ca e loc pentru oricine, iar cei mai multi au gasit ce cautau: locuri de munca platite cu mult peste nivelul din Romania si o viata mai confortabila. In scurt timp, cateva plecari s-au transformat intr-un fenomen de pe urma caruia au avut de castigat ei, familiile de acasa si bugetul de stat, alimentat consistent din banii trimisi in fiecare an in tara. Drept urmare, la sfarsitul anului 2007, BUSINESS Magazin le dedica un cover story "capsunarilor", considerati in mod colectiv personalitatea anului, dupa ce, cu 7,16 mld. euro, adusesera in tara aproape la fel de multi bani precum investitorii straini directi.
Euforia banilor castigati rapid in strainatate a inceput sa se dilueze insa catre sfarsitul lui 2008, cand multi dintre cei ce munceau in strainatate au inceput sa castige mai putin sau chiar si-au pierdut locul de munca.
Pentru 2010, banii trimisi acasa de romanii care lucreaza in afara au scazut in primele patru luni cu 37% fata de anul trecut, ajungand la 1,55 miliarde de euro.
Spania, tara unde au plecat cei mai multi, a ajuns sa aiba cea mai ridicata rata a somajului din toata Europa, iar imigrantii au fost primii care au ramas fara serviciu. Potrivit Eurostat, in luna iunie, Spania avea o rata a somajului de 19,9%, aproape de trei ori mai mare decat in Romania. Romanii, ca si alti straini, au fost pusi in fata unei decizii dificile - sa ramana in Spania, in speranta ca piata isi va reveni, sa se intoarca acasa, acolo unde lucrurile mergeau si mai rau decat atunci cand au plecat sau sa gaseasca o alta tara unde sa se mute.
"Tarile atractive din punctul de vedere al ofertei de munca au fost pana de curand Spania si Italia datorita cresterii uriase din constructii. Scaderea economica din aceste tari a provocat insa stagnarea si chiar diminuarea migratiei, tarile respective avand acum dificultati cu asigurarea locurilor de munca inclusiv pentru autohtoni", comenteaza Florin Gogianu, sales representative la Lugera & Makler.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro