Romania, destinatie de externalizare juridica?
Nu demult, Romania era considerata una dintre cele mai fierbinti destinatii pentru externalizarea serviciilor de IT. Ar putea castiga un asemenea statut si din punctul de vedere al outsourcingului de servicii juridice?
Cosmote Romania externalizeaza de ceva vreme anumite componente din departamentul juridic. "Este vorba de proiecte in general de amploare sau care necesita o a doua opinie, mai ales in anumite situatii cu un grad mare de interpretabilitate", explica Mihaela Ionita, directorul departamentului juridic al operatorului de telefonie mobila. Piata de externalizare a anumitor servicii juridice sau chiar a departamenului aferent cu totul este insa putin dezvoltata in Romania, iar companiile care apeleaza la specialisti din afara lor se uita in general catre case de avocatura, neavand de unde sa aleaga firme specializate pe astfel de activitati.
"Conceptul de externalizare a departamentului juridic este practic inexistent, dar s-ar putea dezvolta in urmatorii cinci ani", crede Pushkar Chatterji, seful companiei de cercetare de piata si analiza de date Evalueserve Romania. "Deocamdata, o astfel de piata in adevaratul sens al cuvantului lipseste", constata si Cezar Gusu, deputy managing partner in cadrul Bostina si Asociatii. La noi, tot casele de avocatura sunt cele care se ocupa cu asa ceva, in loc de firme specializate, capabile sa sustina activitatile juridice ale companiilor din diverse domenii sau chiar al firmelor de avocatura care au nevoie sa apeleze la asemenea servicii.
"Exista insa destui tineri vorbitori de limbi straine care se pregatesc in domeniul juridic si care ar putea porni un asemenea business", apreciaza Chatterji.
In linii mari, pentru un soi de call-center juridic n-ar fi nevoie neaparat nici macar de avocati: oameni cu pregatire juridica, dar care nu au intrat in barou, pot face cu succes management al documentelor pentru baze de date juridice, pot colecta si prelucra informatii, pot asigura documentarea unor cazuri. Asa se intampla cu precadere in India sau Filipine, considerate in prezent cele mai atractive destinatii pentru externalizarea serviciilor juridice. Intr-un domeniu evaluat la aproximativ 250 de milioane de euro lucreaza acum in jur de 5.200 de astfel de specialisti, iar pana in 2015 se estimeaza ca numarul lor va fi mai mult decat triplu, iar valoarea pietei va depasi in cinci ani 800 de milioane de euro, dintr-un total de 3,3 de miliarde de euro, cat va insemna piata mondiala. Cei mai mari clienti sunt companiile din SUA si Marea Britanie, care se orienteaza spre India si FIlipine pentru ca sistemul juridic este aproape identic in zona consultantei de business.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro