BNR vede o redresare a cererii din economie abia spre 2012

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 04 noiembrie 2010 30 afişări

Banca Nationala anticipeaza o adancire a deficitului de cerere interna din economie care se va mentine pana in trimestrul al treilea din 2012, din cauza corectiei deficitului bugetar, a unor standarde mai restrictive de creditare bancara si a persistentei deficitului de cerere pe piata muncii.

"Pe fondul mentinerii unui nivel redus al utilizarii capacitatilor de productie din economie, precum si al cresterii anticipate a standardelor si a conditiilor de creditare in cazul creditelor pe termen lung destinate persoanelor juridice, angajarea corporatiilor in proiecte noi de investitii se va relua doar gradual", apreciaza BNR, in ultimul Raport asupra inflatiei, dat publicitatii joi, si care are in vedere intervalul iulie 2010 - septembrie 2012.

Abia din a doua parte a acestui interval este de asteptat ca investitiile cu scop productiv sa contribuie pozitiv la cresterea economica, pe masura ce deficitul de cerere interna se reduce, iar cererea externa se majoreaza, considera BNR.

In special in prima parte a intervalului de prognoza este de asteptat, de asemenea, mentinerea consumului final la valori reduse, explicabil prin efectele masurilor de ajustare bugetara (taierea salariilor in sectorul public si majorarea TVA), ca si prin inasprirea standardelor de creditare pentru persoanele fizice si a deficitului de cerere pe piata muncii, care vor avea toate un impact negativ asupra venitului disponibil al populatiei. Consumul va creste abia din a doua parte a anului, pe masura ce constrangerile financiare din economie se vor ameliora.

In schimb, exporturile vor fi stimulate in continuare de redresarea economiilor occidentale, asa cum s-a intamplat si anul acesta. Pentru 2011, BNR anticipeaza o crestere economica medie anuala in zona euro de 1,5%, usor mai ridicata fata de anticipatia din raportul din august asupra inflatiei, si un nivel al dobanzii EURIBOR la 3 luni de 1,02%, usor mai redusa fata de prognoza precedenta.

BNR a modificat si previziunea privind cursul euro-dolar, estimand o intarire mai pronuntata a monedei euro, la un curs mediu de 1,30 dolari/euro. In privinta cursului leului, faptul ca in prezent leul trece printr-o perioada de apreciere in termeni reali fata de euro a redus costurile in lei ale creditelor in valuta, cu efect stimulativ asupra cererii interne. Pe de alta parte insa, raportul dintre euro si dolar ramane greu previzibil pe termen mediu, astfel incat, daca tendinta de acum s-ar inversa si dolarul s-ar aprecia "notabil" fata de euro, atunci si importurile in dolari ale Romanei s-ar scumpi, influentand negativ preturile la combustibili si, implicit, evolutia economiei.

Si pretul mediu al petrolului este asteptat sa creasca mai mult, la 82 de dolari/baril, fata de 77,4 de dolari/baril in 2010, reflectand iesirea din recesiune a economiei mondiale.

Rata de crestere a PIB potential va continua sa ramana sub nivelul dinaintea crizei, atata vreme cat au scazut deopotriva fluxurile de investitii, consumul final, gradul de utilizare a capacitatilor de productie si populatia ocupata. PIB potential, folosit in calculele BNR pentru determinarea estimarilor de inflatie, inseamna nivelul PIB real care poate fi generat de o economie unde resursele (capacitatile de productie si forta de munca) sunt folosite la maximum fara a genera presiuni de inflatie.

In graficul BNR privind tendinta PIB potential, cea mai mare abatere negativa apare in ultimul trimestru din 2010 (spre -7%), pentru ca apoi sa urmeze o redresare lenta pana in trimestrul al treilea din 2012. In privinta PIB real, singura mentiune explicita din raport se refera la trimestrul III din 2010, pentru care BNR "preconizeaza reluarea scaderii economice".

BNR ia in considerare si riscurile care ar putea afecta acest scenariu, in primul rand "intarzierea, eficacitatea limitata sau chiar imposibilitatea de aplicare a masurilor de ajustare" asumate cu FMI si UE si "deteriorarea peste asteptari a dinamicii activitatii economice interne".

Intr-un astfel de scenariu de risc, exemplifica BNR, deteriorarea increderii mediului de afaceri, deprecierea leului si cresterea dificultatii de finantare a statului si a companiilor ar putea crea pericolul unei "evictiuni a sectorului privat de pe piata creditului bancar, in favoarea sectorului public", ceea ce ar afecta direct redresarea economiei.

Incertitudinile asociate cu prognoza BNR au facut deja ca banca centrala sa modifice estimarea privind inflatia la sfarsitul anului 2010, la 8,2% (fata de 7,8% in raportul din august), respectiv pentru 2011, la 3,4% (fata de 3,1%). Tinta centrala de inflatie ramane insa de 3% si pentru 2011, si pentru 2012, urmand ca din 2013 sa treaca la o tinta centrala stationara, de 2,5%.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/bnr-vede-o-redresare-a-cererii-din-economie-abia-spre-2012-7692908
7692908
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.