Capitalistul săptămânii: Josh Kopelman

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 16 iunie 2024 24 afişări

Capitalistul săptămânii: Josh Kopelman

De numele lui Josh Kopelman se leagă succesul mai multor companii care au reuşit să se listeze cu succes pe Wall Street, cea mai mare piaţă de capital din lume, la care se adaugă alte câteva sute de startup-uri cu activitate în domeniul tehnologiei internetului. De asemenea, flerul său investiţional l-a ajutat să anticipeze, într-o anumită măsură, avântul obţinut de inteligenţa artificială, iar asta într-o perioadă în care internauţii abia auziseră de Facebook şi YouTube.

Josh Kopelman şi-a început activitatea antreprenorială în timp ce urma cursurile Şcolii Wharton din cadrul Universităţii din Pennsylvania, pe care a absolvit-o în 1993. Cu un an mai devreme, a pus bazele dezvoltatorului de servicii software Infonautics, care s-a listat cu succes pe bursa americană Nasdaq în 1996. În anii care au urmat, a fondat numeroase businessuri, precum platforma de e-commerce Half.com şi sistemul anti-spam TurnTide. Half.com a fost achiziţionată de eBay la numai un an de la creare, iar TurnTide a fost cumpărată de compania de securitate cibernetică Symantec în termen de şase luni de la înfiinţare.

Kopelman a rămas trei ani în echipa eBay după ce a decis să vândă Half.com şi, în 2007, a ales să parieze pe un nou concept, Web 3.0 (webul semantic), o extensie a internetului care permite computerelor să analizeze mari cantităţi de conţinut, anticipând parcă ascensiunea inteligenţei artificiale – de mai bine de un an, unul dintre subiectele „vedetă” din rândul marilor investitori din SUA. Omul de afaceri este în prezent managing director la First Round Capital, care finanţează companii digitale de aproximativ 20 de ani. În 2008, a obţinut locul trei într-un top al celor mai influenţi investitori de venture capital din lume, realizat de The New York Times. Deseori, a fost inclus în topurile Forbes dedicate celor mai mari investitori în tehnologie.

First Round Capital – companie, de altfel, fondată de Kopelman – este unul dintre primii investitori ai platformei de ride hailing Uber, care afişează o evaluare bursieră de 133 de miliarde de dolari. De la înfiinţare, în 2004, grupul a investit în peste 300 de startup-uri, multe dintre ele căutând să fructifice oportunităţile pe care le prezintă tehnologiile emergente. De atunci, Kopelman a obţinut în Statele Unite un număr de 13 brevete pentru munca depusă în domeniul tehnologiei internetului.

„Când mă gândesc la perioada în care m-am simţit cel mai entuziasmat să fiu antreprenor, trebuie să fie intervalul de unu-doi ani, chiar de la început de drum – a fost cea mai palpitantă şi cea mai provocatoare perioadă, care a creat cea mai mare valoare şi a contat enorm în ce avea să vină”, spune Josh Kopelman, conform site-ului First Round Capital.   

Carte de vizită

1. Josh Kopelman s-a născut în 1972, dintr-un tată profesor şi o mamă broker de real estate, urmând să îşi petreacă primii ani din viaţă în Long Island, New York;

2. La doar 20 de ani, pe când era student, a fondat Infonautics, o companie de IT care avea să se listeze în scurt timp pe bursa Nasdaq, unde sunt prezente cele mai mari companii tech din Statele Unite;

3. Ulterior, a obţinut o diplomă de licenţă cum laude în management antreprenorial şi marketing la Şcoala Wharton din cadrul Universităţii Pennsylvania;

4. În 1996, a fondat Half.com, care a devenit în scurt timp unul dintre cele mai mari site-uri de vânzare de cărţi, muzică şi filme din lume. Compania a fost cumpărată în 2000 de eBay;

5. Succesul de care s-a bucurat First Round Capital – companie de venture capital, cofondată de Kopelman în 2004 – l-a transformat pe omul de afaceri într-unul dintre cei mai cunoscuţi angel investors din Statele Unite.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.