Cat de mult conteaza efectele unui an agricol bun asupra economiei
Romania are inca o economie "dependenta de cer", spunea guvernatorul Mugur Isarescu in urma cu doi ani, cand spera ca anul agricol bun 2008 sa adauge 1% la cifra finala de crestere a PIB. Economia n-a crescut atunci, dar dependenta de cer a ramas, la bine si la rau: acum, autoritatile si analistii mizeaza din nou pe efectele unui an agricol bun asupra economiei.
Explicatia de atunci a guvernatorului era ca la nivelul PIB, diferenta dintre un an agricol bun si unul prost ar fi fost de aproximativ un miliard de euro, ceea ce insemna aproape 1% din PIB.
Precedentul, neatins nici in 2008, nici de atunci incoace, era performanta din 2004, cand anul agricol cu recolte record a schimbat peste vara estimarile guvernului de atunci, care plecase cu asteptari de 5-6% si a ajuns la estimari de peste 8%. Privind retroactiv, povestea de succes din 2004 a agriculturii pare mai curand trista (pentru ca toti analistii au comentat-o atunci la fel: e nesustenabila o performanta bazata pe un sector atat de imprevizibil ca agricultura, profund dependent de conditiile meteo, cu fluctuatii mari de la un an la altul), dar mai ales ironica (agricultura venea ca un premiu suplimentar pentru o economie care oricum ar fi crescut cu 5-6% pe seama constructiilor, a consumului si a serviciilor in primul rand).
Ironia vine din faptul ca in 2011, atata vreme cat exporturile si industria tot nu ajung ca sa traga dupa ele restul economiei intr-atat incat sa asigure o iesire din recesiune decisiva si fara emotii, un an agricol performant ar fi acum necesar ca aerul. Cerul (la propriu) a facut insa ca anul bun sa vina: la inceputul lui iulie, secretarul de stat Tanczos Barna estima ca Romania ar putea avea o productie de grau de peste 6 milioane de tone, peste productia din 2010.
Ministrul de resort, Valeriu Tabara, a anuntat la randul lui, la seminarul "Mediafax Talks About Agriculture" de saptamana trecuta, ca randamentele la hectar au urcat la grau cu circa 40%, ceea ce anunta o recolta foarte buna, iar in urmatorii zece ani, Romania are toate sansele sa-si creasca productia de grau cu 40%, pana la 8 milioane de tone. Pentru comparatie, anul trecut, productia de grau a fost de 5,7 milioane de tone, cea de porumb de 9 milioane de tone, iar valoarea totala a exporturilor de grau si porumb s-a cifrat anul trecut la aproape 800 de milioane de euro.
Cifrele despre productie trebuie la randul lor comparate cu recordurile din 2004, cand Romania a produs peste 7,8 milioane de tone de grau si 14,5 milioane de tone de porumb.
In asemenea conditii, expertii BCR estimeaza ca agricultura poate contribui in acest an cu 0,3% la cresterea economica, raportat la o crestere estimata a PIB de 2%, desi "ne putem astepta la surprize placute". Cum se pot evalua aceste cifre? "Agricultura a furnizat destul de putin suport cresterii economice in ultimii zece ani, din cauza dependentei extrem de mari fata de conditiile meteo si bazei slabe de echipamente agricole a gospodariilor", apreciaza Lucian Anghel, economistul-sef al bancii. "Daca productivitatea in agricultura ar converge spre standardele zonei euro, Romania si-ar putea dubla productia agricola, si-ar putea tripla exporturile si ar putea hrani patru tari de dimensiunile sale."
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro