„Am învăţat că nu întotdeauna ideile mele sunt cele mai bune şi că uneori sunt prea ataşată de credinţele mele”
...spune Delia Paceagiu, director operaţiuni, NETOPIA Group. Descoperirea acestui lucru a determinat-o să încurajeze membrii echipei să-şi exprime propriile idei şi să facă tot posibilul să le pună în aplicare.
Delia Paceagiu, director operaţiuni, NETOPIA Group, vârstă: 38 de ani
Cifră de afaceri (2023): 23 mil. euro
Profit net (2023): 5,6 mil. euro
Nr. angajaţi: 40
De formaţie avocat, se ocupă în prezent de coordonarea operaţiunilor în cadrul grupului NETOPIA. Ea s-a alăturat echipei în urmă cu 6 ani, în calitate de legal & compliance director şi a preluat rolul de director operatiuni în 2023, în cadrul procesului de reorganizare al grupului ca urmare a achiziţiei pachetului majoritar de acţiuni de către fondul de investiţii INNOVA Capital.
1. Care este obiectivul de carieră pe care îl aveţi în prezent?
Leadership in pozitii de top management (CEO, membru în board) în companii din industria plăţilor / industria financiar-bancară.
2. Care sunt principalele provocări pe care le aveţi în atingerea acestuia şi cum v-aţi propus să le depăşiţi?
Un rol la nivel de top management necesită suficientă experienţă de business pentru a face faţă cu brio oricărei provocări externe şi interne la nivelul unei companii. Ca fost avocat de carieră, am de multe ori tendinţa de a vedea mai întâi riscurile şi apoi oportunităţile. Cred că o poziţie de top management presupune un mix adecvat de cunoştinţe de business, legal, HR, financiar-contabil, pentru a putea avea o înţelegere completă asupra unui business. De aceea, mi-am propus că în următorii 5 ani de zile să investesc în mine în tot ce ţine de partea de hard skills (cunoştinţe de business management) şi soft skills (people management).
3. Cum arată săptămâna/ziua de lucru ideală pentru dvs., în contextul actual?
Ziua de lucru ideală are o componentă pregnantă de project management, în care reuşesc să aliniez eficient resursele cu proiectele în derulare şi reuşesc să acopăr cel puţin 90% din lista de obiective pe mi le-am propus pentru ziua respectivă.
Săptămâna de lucru ideală îmi permite să mă ocup, cel puţin o zi pe săptămâna, de inovaţie la nivel de echipă, produse, proiecte. Cred că este foarte important să găsim timpul pentru a cultiva un mindset de creştere şi a gândi outside the box, la nivelul întregii echipe.
4. Cum vă gestionaţi timpul şi priorităţile într-o zi aglomerată de lucru? Aveţi vreo metodă sau rutină specială pentru acest lucru?
O zi aglomerată necesită o bună planificare şi limitarea surselor de distragere a atenţiei. Încep dimineaţă cu o listă de priorităţi, şi prefer să mă ocup mai întâi de lucrurile dificile care necesită mai mult efort de concentrare. Uneori, mă ajută să lucrez remote şi să închid telefonul pentru câteva ore. Apelez la vitamine şi hidratare mai intensă ori de câte ori ştiu că voi avea parte de o zi foarte solicitantă.
5. Cum vă dezvoltaţi continuu abilităţile de leadership şi management? Participaţi la cursuri de specialitate, seminare, citiţi cărţi sau aveţi alte modalităţi?
Sunt în permanentă căutare de cărţi, podcasturi şi cursuri dedicate pe chestiuni de leadership şi management. De foarte mare ajutor este şi participarea în calitate de membru în diverse grupuri de lucru şi comunităţi de business.
6. Munca remote sau de la birou? De ce?
Ambele, nu cred doar în muncă de la birou sau doar cea remote. Cred că un sistem hibrid este cheia echilibrului. Este dificil să dezvolţi o legătură solidă cu echipa doar în mediul online, însă şi timpul petrecut în linişte într-o locaţie remote poate avea beneficii în ceea ce priveşte concentrarea şi eficienţa. Personal, prefer muncă de la birou, dar sunt şi momente când apreciez că pot să lucrez remote.
7. Care sunt calităţile pe care le apreciaţi cel mai mult la colegii din echipele pe care le coordonaţi? Dar defectele pe care nu le puteţi tolera?
Apreciez enorm onestitatea, proactivitatea şi dorinţa continuă de învăţare. Nu pot tolera indolenţa, pasivitatea şi minciuna.
8. Care este cea mai importantă lecţie pe care aţi învăţat-o până acum în cariera dvs. şi cum v-a influenţat aceasta modul de a conduce echipe sau de a vă aborda munca?
Am învăţat că nu întotdeauna ideile mele sunt cele mai bune şi că uneori sunt prea ataşată de credinţele mele. Asta m-a determinat să încurajez membrii echipei să îşi exprime propriile idei şi să facă tot posibilul să le pună în aplicare.
9. Există work-life balance în prezent? (detalii personalizate despre felul în care vă raportaţi la acesta)?
Cred în ideea de work-life balance la nivel principial, însă nu cred că e ceva ce poate fi realizat zi de zi. Depinde, desigur, foarte mult de obiectivele personale şi de cariera fiecăruia. Cred că atât timp cât eşti implicat în permanenţă în proiecte noi, fie că sunt la nivel personal, fie că sunt la nivel de carieră, va exista un dezechilibru inevitabil în funcţie de aria în care alegi să aloci mai multe resurse în momentul respectiv. Există foarte multă presiune socială în jurul acestui subiect şi, implicit, multe aşteptări nerealiste. De multe ori, văd o mare decepţie, mai ales în rândul tinerilor intraţi în câmpul muncii, legat de acest subiect, pentru că îşi doresc să ajungă manager în câteva luni de la angajare, dar nu sunt dispuşi să petreacă nici măcar un minut peste program pentru a învăţa lucruri noi.
10. Cine este mentorul/persoana care vă inspiră în carieră?
Mă bucur să îi am alături pe cei doi fondatori NETOPIA, Antonio (Eram – n.red.) şi Felix (Crişan – n.red.), pe care îi consult în tot ceea ce fac. Ei sunt cei de la care am învăţat cel mai bine ce înseamnă pionierat în tehnologie şi antreprenoriat în România.
11. Ce hobby-uri aveţi şi care sunt învăţăturile de carieră desprinse din acestea?
De aproape 10 ani practic echitaţia şi sailingul cu regularitate. Ambele sporturi au la bază ideea de echipă, chiar dacă într-o formă diferită. De cai am fost fascinată de când mă ştiu şi am învăţat încă de foarte mică să nu le subestimez forţa, mai ales atunci când nu se simt în siguranţă. Echitaţia este un sport excelent pentru dezvoltarea abilităţilor de leadership şi a încrederii în forţele proprii. Un cal te urmează atât timp cât se simte în siguranţă cu ţine, atunci când eşti sigur pe ţine şi ştii unde vrei să ajungi, iar asta se traduce într-o atitudine calmă şi fermă, fără ezitări. La sailing am ajuns dintr-o pură întâmplare şi m-a cucerit iremediabil. Îmi plac vacanţele cu barcă, însă cele mai spectaculoase sunt competiţiile de sailing, când munca de echipă este esenţială. Fiecare membru al echipajului are un rol foarte bine stabilit, iar munca de echipă trebuie să fie foarte bine închegată, pentru că fiecare secundă contează la finish.
12. Mai este loc de lectură în agenda unui lider al prezentului? Ce citiţi şi care sunt titlurile preferate?
Cred că lectura este absolut necesară, indiferent de circumstanţe. Îmi ţine mintea fresh şi îmi asigură doza zilnică de inspiraţie. De câţiva ani, am înlocuit lectura în format fizic cu cea audio, pentru că îmi oferă mai multă flexibilitate şi un timp petrecut cu folos când sunt la drum. Îmi place foarte mult literatura de dezvoltare personală şi încerc să nu ratez niciun titlu nou. Sunt şi un mare fan podcasturi. Sunt câteva titluri pe care le recomand. „Surrounded by idiots” a lui Thomas Erikson este o carte excelenţă despre stilurile de comunicare; în format simplu şi accesibil, cred că este un mini manual de comunicare util oricui şi, mai ales, în lumea de business.
„Dare to lead” a lui Brene Brown este prima carte care m-a inspirat să fac lucrurile în stilul meu şi nu „by the book” în ceea ce priveşte managementul unei echipe; o carte inedită despre curajul de a conduce cu asumarea propriilor limite, despre acceptarea riscurilor şi a posibilităţii de a greşi în orice moment.
„No Bullsh! Leadership”, un podcast realizat de Martin Moore, legat de diverse provocări şi lecţii din viaţă unui top manager de profesie. „The Vast and the Curious”, un podcast realizat de Andreea Roşca, o serie de poveşti cu sens purtate cu antreprenori, inovatori şi pionieri români cu poveşti remarcabile.
BUSINESS Magazin a lansat de curând o nouă ediţie a catalogului 100 TINERI MANAGERI DE TOP. Sub umbrela „Rising Stars: Cum schimbă liderii din noile generaţii businessul românesc?”, ediţia din 2024 a catalogul îşi propune să releve faptul că liderii de afaceri din noile generaţii sunt la fel de dornici să genereze profituri ca şi generaţiile anterioare, dar nu cu orice preţ, fiind primii executivi care fac trecerea spre o libertate şi o relaxare asumate. Delia Paceagiu, director operaţiuni, NETOPIA Group, se numără printre cei 100 de tineri manageri pe care BM îi include la ediţia din acest an a catalogului.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro