Ce ni se intampla in 2009?
Fata de anul trecut, cand propuneam cititorilor o lista de 90 de intrebari si raspunsuri care prefigurau evolutia economica a Romaniei, prioritatile mediului de afaceri, dar si ale romanilor s-au schimbat radical. Jurnalistic vorbind, lucrurile par mai simple, pentru ca avem, la una din intrebarile fundamentale ale ziaristului, “de ce?”, un singur raspuns: criza. Dar raspunsurile la restul intrebarilor au devenit mult mai complicate, iar principala preocupare a mediului de afaceri a devenit modul de a rezista efectelor crizei. In continuare, o radiografie la zi a modului in care oamenii de afaceri si analistii vad anul 2009.
In materie de crestere economica, optimistii mai vad cate ceva in pahar, iar pesimistii vad deja paharul spart. Si asta nu este tot: deficitul de cont curent, evolutia monedei nationale sau inflatia isca noi temeri.
Economia, incotro?
Orice scenariu poate sa fie valid, crede Lucian Anghel, economist-sef al Bancii Comerciale Romane, in conditiile in care evolutia economiei depinde de “extrem de multe variabile”, precum contextul international, masurile pe care le va lua noul guvern, modul in care va evolua cererea, dar si starea vremii. Prognozele privind PIB variaza: in timp ce mai ales analistii straini anticipeaza ca economia romaneasca ar putea intra in recesiune, analistii locali sunt ceva mai optimisti. Cele mai multe scenarii avanseaza prognoze de 2-3%, in timp ce Guvernul si BNR anticipeaza o crestere economica de 3,5%. Iar pesimistii cred ca economia romaneasca ar putea scadea, in unele scenarii, cu mai mult de trei procente.
Cat de adanc va taia bisturiul in deficite?
Obiectivul Guvernului de a reduce in acest an deficitul bugetar la 1,7-2% “va fi probabil indicatorul cel mai comentat de observatorii straini”, apreciaza Lucian Anghel de la BCR. Fata de nivelul inregistrat la sfarsitul lui 2008, de aproximativ 5% din PIB, o astfel de ajustare este insa greu de realizat. Cea mai mare incertitudine in 2009 se refera la modul in care se va produce modificarea deficitului de cont curent, crede Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank. “Sper ca se va intampla intr-o maniera mai lenta, dar nu trebuie exclus nici riscul ca ajustarea sa fie brutala”, spune el, anticipand pentru finele anului un nivel de 10,7% din PIB, fata de circa 13,5% in 2008. Prognozele variaza, la acest capitol, foarte amplu: in timp ce guvernul actual ia in calcul o ajustare pana la 10,5% din PIB, analistii merg si pana la 8,8%.
Ce se va intampla cu leul?
“Va fi din ce in ce mai slabit”, spune Lucian Anghel, de la BCR, iar parerea sa este impartasita in unanimitate de analistii locali sau straini. Economistul- sef al BCR estimeaza insa ca deprecierea monedei nationale nu va fi nici foarte brusca si nici foarte rapida, ci mai degraba se va produce in pasi mici - o tendinta vizibila, de altfel, de la finele lui 2008. Ionut Dumitru anticipeaza ca nivelul maxim al deprecierii se va atinge in martie, la un nivel de 4,2 lei/euro, insa cursul va ramane “puternic dependent de politicile bugetare”.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro