Consiliul Fiscal: Cheltuielile sociale si arieratele, cele mai mari probleme la rectificarea bugetului

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 20 noiembrie 2010 28 afişări

Desi cheltuielile cu salariile s-au redus "peste asteptari" din august pana acum, cresterea cheltuielilor cu destinatie sociala si persistenta problemei arieratelor pot sili statul sa taie din bugetul de investitii, punand in pericol si indeplinirea obiectivelor fiscale viitoare, apreciaza Consiliul Fiscal.

Pentru cheltuielile cu asistenta sociala ale bugetului general consolidat, proiectul rectificarii bugetare, trimis de Guvern spre analiza Consiliului Fiscal, prevede un plus de 404 milioane lei (594 milioane de lei la nivelul bugetului de stat), in conditiile in care aceasta categorie de cheltuieli a fost deja suplimentata semnificativ la rectificarea bugetara din august.

"Frecventele revizuiri ascendente ale cheltuielilor cu asistenta sociala indica slabiciuni in procesul de programare bugetara si nu sunt consistente cu obiectivul asumat de autoritati de reformare si imbunatatire a controlului asupra sistemului de prestatii sociale", sustine Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

De asemenea, Consiliul constata ca plusul de venituri din TVA (peste 2 miliarde de lei) si accize (910 milioane de lei) obtinut in august si septembrie contrasteaza cu o revizuire in scadere cu cca 3 miliarde de lei a incasarilor din impozite directe, contributii sociale si venituri nefiscale, ceea ce denota faptul ca Guvernul a supraestimat aceasta categorie de venituri. Consiliul reprosase Guvernului si la precedenta rectificare optimismul excesiv in privinta incasarilor din impozite directe.

In opinia Consiliului, mecanismul de stingere "in lant" a arieratelor, conceput de Guvern - aproximativ 250 de milioane lei vor fi transferati din bugetul de stat catre bugetele locale si mai departe catre anumite companii de stat si institutii, asa incat acestea sa-si achite obligatiile bugetare restante - nu se adreseaza de fapt cauzelor structurale care au determinat acumularea de arierate. "Astfel de masuri trebuie insotite de intarirea disciplinei financiare, pentru a preveni acumularea in viitor de alte plati restante", afirma Ionut Dumitru, explicand ca mecanisme similare s-au mai aplicat si anii trecuti, fara ca aceasta sa rezolve problema.

Proiectul de rectificare bugetara, care va fi aprobat luni de Guvern, prevede cresterea cheltuielilor totale ale bugetului general consolidat cu 53 de milioane de lei (datorita cresterii intrarilor estimate din fonduri de preaderare cu 60,5 milioane lei) si reducerea cheltuielilor de personal cu 157 de milioane de lei.

Documentul mentine tinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB. Consiliul Fiscal apreciaza ca, avand in vedere executia bugetara din ultimele luni, statul se va putea incadra in aceasta limita pana la sfarsitul anului.

Consiliul Fiscal este un organism independent, cu atributii consultative in evaluarea si monitorizarea politicilor publice si a programelor electorale in domeniul finantelor publice. Membrii acestuia, cu un mandat de noua ani validat de Parlament, sunt Ionut Dumitru (presedinte - din partea Asociatiei Romane a Bancilor), Lucian Liviu Albu (din partea Academiei Romane), Razvan Stanca (din partea BNR), Tatiana Mosteanu (din partea ASE) si Silviu Seitan (din partea Institutului Bancar Roman).

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/consiliul-fiscal-cheltuielile-sociale-si-arieratele-cele-mai-mari-probleme-la-rectificarea-bugetului-7733734
7733734
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.