Fitch: Creditele neperformante vor creste in Romania pana la jumatatea anului viitor
Volumul creditelor neperformante va creste in Romania pana la jumatatea lui 2011, dupa care ar putea incepe sa se reduca, apreciaza agentia de rating Fitch, care atrage atentia ca orice depreciere mare sau de durata a leului ar influenta negativ aceasta evolutie.
Fitch afirma ca imprumuturile indoielnice si clasificate ca pierderi au ajuns deja la 20,2% din totalul creditelor la sfarsitul lui 2010, de la 6,5% la sfarsitul lui 2008, iar ponderea celor in valuta era de 63%, de unde si sensibilitatea la eventuale miscari ale cursului valutar. Calitatea activelor bancare a fost afectata pe aceste cai de recesiune, iar concurenta intensa pentru atragerea depozitelor de la clienti, din cauza lichiditatii insuficiente din pietele unde opereaza bancile din Romania, a majorat costurile bancilor.
Expertii agentiei considera insa ca profilul de credit al bancilor din Romania este sustinut de "marje de profit inca solide si de rate acceptabile ale solvabilitatii", indicator care la nivelul sectorului bancar era de 14,59% la sfarsitul lui septembrie, fata de 14,3% la sfarsitul lui iunie. Chiar dupa doi ani de crestere firava a creditelor, lichiditatea din sistem este confortabila, ceea ce le ofera bancilor o flexibilitate financiara "semnificativa" in rezolvarea problemelor de calitate a activelor.
Raportul dintre credite si depozite se situa la finele lui septembrie la un nivel "destul de ridicat" de 122%, desi majoritatea finantarii provine de la grupurile-mama, ceea ce reduce riscurile de refinantare, noteaza Fitch.
Agentia de rating se asteapta ca economia Romaniei sa scada anul acesta cu 2%, dar la anul sa aiba o crestere de 2,5% - cea mai optimista prognoza pentru 2011 emisa pana acum, tinand cont ca si autoritatile romane, si FMI, si analistii bancilor nu vad posibile cresteri mai mari de 1,5-1,6%.
Fitch a confirmat, marti, ratingurile a cinci banci din Romania - BCR, BRD - Societe Generale, UniCredit Tiriac Bank, Banca Romaneasca si ProCredit Bank. BCR, BRD si UniCredit Tiriac Bank au calificativul BBB pentru datoria pe termen lung in valuta (in cazul BCR, acelasi calificativ si pentru datoria in lei), iar Banca Romaneasca si ProCredit Bank au calificativ BB+. Toate ratingurile au perspectiva stabila, cu exceptia celui pentru Banca Romaneasca, care are perspectiva negativa, reflectand deteriorarea profitabilitatii.
Pentru comparatie, ratingul Romaniei pentru datoria pe termen lung in valuta este BB+ (inferior, asadar, celor pentru BCR, BRD si UniCredit Tiriac Bank), iar pentru datoria in lei este BBB-.
Celelalte institutii bancare cotate de Fitch sunt Banca Transilvania, care are rating BB-, confirmat in luna iulie, si Bancpost, cu rating BB+.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro