Mai avem apetit pentru risc?

Postat la 30 iunie 2009 23 afişări

Sa lansezi acum un fond mutual prezentat ca oportunitate pentru investitorii “sofisticati” si sa-l listezi la bursa poate parea ciudat in plina criza si cand apetitul pentru instrumentele de investitii complicate e incomparabil mai mic decat in anii trecuti.

OTP Asset Management anuntase inca de acum cateva luni ca in acest an mizeaza pe o carte mai putin obisnuita pentru piata romaneasca - doua sau chiar trei fonduri inchise de investitii cu capital garantat, care vor fi listate la Bursa de Valori. Acum a venit momentul pentru primul: fondul OTP WiseRo va fi lansat direct printr-o oferta de vanzare de titluri in valoare de 6 milioane de lei (1,4 milioane de euro) derulata prin Bursa de Valori, in perioada 29 iunie - 24 iulie.

OTP WiseRo va fi al 12-lea fond inchis de investitii pe o piata unde prima (si singura) listare la bursa a unui fond inchis a fost cea a STK Emergent anul trecut. STK, fond de actiuni si investitii imobiliare administrat de STK Financial, a strans atunci 21,4 milioane de lei, prin oferta publica initiala la care investitorii au subscris mai putin de jumatate din titlurile oferite, intr-o perioada cand piata devenise deja nefavorabila pentru investitii noi. Ulterior, scaderea actiunilor din portofoliu si evolutia pietei imobiliare si-au spus cuvantul, astfel incat de la un profit de aproape 15 milioane de lei in 2007, fondul a ajuns la pierderi de 2,8 milioane anul trecut. Nici fondurile administrate de OTP Asset Management n-au scapat de criza.

Societatea ungara administreaza in prezent trei fonduri deschise de investitii, lansate in primavara trecuta - Avantis (fond de actiuni care a incheiat anul trecut cu o pierdere de 45,1%), OTP Balansis (fond diversificat, care a avut anul trecut o pierdere de 22,8%) si OTP Comodis (fond monetar, singurul cu castig, respectiv de 6,7%). Vara trecuta, societatea a lansat primul sau fond inchis cu capital garantat, OTP Garantis. Functionarea acestuia se bazeaza pe combinatia intre plasamentul initial in depozite bancare si plasarea dobanzilor din depozite in contracte derivate de tip equity swap, la schimb cu actiunile a 20 de banci si companii. Investitorului i se ofera garantia ca la maturitatea fondului, adica in trei ani, isi recupereaza integral investitia, plus o cota de 12% in primul an si intre 12% si 15% in urmatorii doi ani.

Acum, noul fond ar urma sa functioneze dupa acelasi principiu - plasament in depozite si contracte swap, diferenta fiind ca OTP WiseRo se raporteaza nu la performanta mai multor companii din mai multe tari, inclusiv din Romania, ci la evolutia indicelui S&P 500 al celor mai mari si mai lichide 500 de actiuni americane cotate. Activele vor fi plasate in cinci banci din Romania si restul Uniunii Europene, iar o parte din suma incasata de fond din dobanzi va fi plasata in contractele de tip index swap - e vorba de activele incluse in indicele SGI Wise US Long/Short Vol Target, dezvoltat de Société Générale Corporate & Investment Banking (SGCIB). Suma incasata de fond din dobanzi va fi platita deci catre SGCIB, care administreaza indicele. Fiecare dintre cele 500 de actiuni este evaluata in functie de 12 criterii legate de performanta, profitabilitate sau lichiditate. “In urma analizelor realizate de SGCIB, pe cele mai performante 10% dintre actiunile incluse in S&P500 se vor initia pozitii long (de cumparare), pentru a castiga din cresterea de pret, iar pe cele 10% care au avut evolutii negative sau reduse fata de medie se vor adopta pozitii short (de vanzare), pentru a castiga din scaderea de pret”, spune Dan Popovici, director de investitii la OTP Asset Management.

OTP WiseRo va garanta investitia initiala printr-o scrisoare de garantie bancara eliberata de OTP Bank Ungaria. Este principalul motiv pentru care OTP sustine ca WiseRo este un produs adaptat crizei. Capitalul investitorului este garantat la maturitatea fondului, adica peste trei ani, deci investitorul isi va primi inapoi cel putin investitia de inceput, indiferent de evolutia indicelui SGI Wise. In plus, administratorul spune ca volatilitatea indicelui este scazuta. “Volatilitatea indicelui este fixata la 8%, iar ajustarea se face lunar. Valoarea unitatii activului net va fi publicata lunar. Nu vom putea face acest lucru zilnic, pentru ca Depozitarul Central certifica aceste valori doar o data pe luna”, spune Popovici. Investitorii primesc anual o dobanda egala cu performanta indicelui SGI Wise, dar nu mai mult de 40% peste investitia initiala. Nu se percep comisioane de achizitie si rascumparare, iar comisionul de administrare este de 1,1% pe an. Randamentul indicelui lansat de SGCIB in 1997 a fost, in tot acest timp, de peste 17%.

In ciuda sofisticarii instrumentului de investitie, societatea ungara mizeaza deci pe apetitul scazut de risc al investitorilor in perioada actuala, propunandu-le garantarea investitiei initiale, o volatilitate controlata a indicelui si un cos de actiuni mai atractive decat cele romanesti. Razvan Pasol, directorul general al societatii de brokeraj Intercapital Invest, care intermediaza oferta de vanzare si listare a unitatilor de fond, se declara increzator ca daca oferta OTP WiseRo va avea succes si fondul va fi listat la bursa, vor prinde si altii curaj si vom vedea mai multe listari la bursa ale fondurilor de investitii. “Sunt convins ca vom vedea mai multe fonduri de investitii listate la bursa romaneasca. In urmatorii trei-patru ani am putea avea peste cinci sau sase astfel de fonduri”, spera Pasol.

Valoarea ofertei de vanzare pentru OTP WiseRo este de 6 milioane de lei, corespunzator unui numar de 30.000 de unitati de fond (suma minima pentru o unitate este de 200 de lei). Pentru ca oferta sa fie incheiata cu succes este nevoie de o subscriere de minimum 20.000 de unitati, respectiv 4 milioane de lei. In cazul unei suprasubscrieri, oferta poate ajunge la 85.000 de unitati. Administratorul fondului ii vizeaza atat pe investitorii institutionali, cat si pe cei individuali.

Desigur, evolutia OTP Wise va depinde de modul cum se va comporta piata americana de actiuni, dar si de complexitatea modului de administrare a indicelui SG Wise. Pana acum, simpla orientare spre pietele straine n-a garantat in sine performanta.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
studii,
otp asset,
management,
bursa de valori
/analize/servicii-financiare/mai-avem-apetit-pentru-risc-4607831
4607831
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.