Romania si Croatia vor avea cea mai slaba crestere economica din Europa de Est in 2011 - FMI

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 11 aprilie 2011 27 afişări

Turcia si Polonia vor fi tarile din Europa emergenta cu cea mai buna evolutie economica in 2011, in timp ce in tarile care inainte de criza au avut parte de o crestere nesustenabila, ca Romania, redresarea va fi mai modesta, estimeaza FMI in cel mai nou raport asupra perspectivei economice mondiale, publicat luni.

Romania ar urma sa aiba, conform previziunilor FMI, o crestere economica de 1,5% in acest an si 4,4% la anul, in conditiile unei inflatii medii de 6,1%, la fel ca anul trecut, respectiv de 3,4% in 2012. Rata somajului va cobori in acest an de la 7,6% la 6,6% si la 5,8% in 2011.

Pe ansamblul regiunii, premiantii sunt Turcia si Lituania, cu o crestere estimata de 4,6% in 2011, urmata de Polonia (3,8%) si Letonia (3,3%). Bulgaria si Serbia vor avea o crestere a PIB de 3%, iar Ungaria cu 2,8%. In urma noastra nu va ramane decat Croatia, cu 1,3%.

Economia Europei (34 de tari, inclusiv Turcia) va creste cu 2% in acest an si cu 2,2% la anul. Singurele tari europene pentru care FMI vede continuare a recesiunii sunt Grecia (-3% in 2011, cu o redresare la 1,1% in 2011) si Portugalia (-1,5%, respectiv -0,5%).

Din punctul de vedere al inflatiei medii anuale (distincta de inflatia decembrie-decembrie, urmarita de BNR), Romania nu e depasita in Europa decat de Serbia, unde preturile de consum se vor mari in medie cu 9,9%. La capitolul somaj insa, ar urma sa ne situam pe acelasi palier cu Germania, Cipru si Malta, cu un nivel mediu al somajului, departe de recordurile din Spania (19,4%), Serbia (19,6%) sau Letonia (17,2%).

Economia zonei euro este asteptata sa creasca anul acesta cu 1,6%, mult sub cea a Statelor Unite (2,8%) si putin peste cea a Japoniei (1,4%). Germania va conduce plutonul eurozonei, dar cu o crestere a PIB inferioara celei de anul trecut (2,5% fata de 3,5%).

FMI apreciaza ca in zona euro, continuarea redresarii este pusa in pericol de "slabiciunile persistente ale institutiilor financiare din multe economii avansate ale Europei si de lipsa de transparenta in privinta expunerii lor" (creante, datorii). Rezolvarea problemelor bancilor este strans legata de insanatosirea finantelor publice, conchide FMI, si ambele ar trebui sa fie accelerate pentru ca redresarea Europei dupa criza sa reuseasca.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/romania-si-croatia-vor-avea-cea-mai-slaba-crestere-economica-din-europa-de-est-in-2011-fmi-8147529
8147529
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.