Risc de pandemie

Postat la 21 iulie 2009 64 afişări

Psihologul Oliver James (autor al volumului “Marea Britanie la psihiatru”) a descoperit si analizat virusul botezat de el Afluenza, unul dintre cele mai distructive flageluri ale lumii moderne, oferind si o intreaga serie de solutii terapeutice.

Numele Afluenza provine din combinarea cuvintelor englezesti “affluence” (prosperitate, abundenta) si “influenza” (gripa). Afluenza produce supraestimarea importantei de a dobandi bani si bunuri, a faptului de a arata bine in ochii celorlalti si a dorintei de a fi celebru. Asa cum virusul HIV creeaza riscul aparitiei SIDA, contaminarea cu Afluenza creste expunerea la cele mai obisnuite tulburari emotionale: depresie, anxietate, alienare, senzatie de nesiguranta, consum de droguri si derapaje de personalitate. Teoria lui James, elaborata pe baza unei experiente de teren in sapte tari (interviuri in Noua Zeelanda, Australia, Singapore, China, Rusia, Danemarca si SUA), este ca “forma cea mai urata a economiei politice, respectiv Capitalismul Egocentric, a provocat o epidemie de Afluenza, responsabila pentru o buna parte a extinderii tulburarilor emotionale, incepand cu anii ‘70”.

Prin Capitalismul Egocentric, autorul intelege patru lucruri simple. Primul este acela ca succesul afacerilor este azi judecat aproape exclusiv in functie de pretul actiunilor. Al doilea este puternicul elan al privatizarii utilitatilor publice precum apa, gazul sau electricitatea sau, in cazul Americii, pastrarea lor in maini private. Al treilea - reglementarea afacerilor este mentinuta la minim, impozitarea celor bogati si foarte bogati fiind atat de redusa, incat contributia lor la buget devine aproape o chestiune de optiune. Al patrulea, in sfarsit, este convingerea ca fortele pietei pot satisface aproape orice fel de nevoi ale omului. Potrivit lui James, America reprezinta apoteoza Capitalismului Egocentric, in timp ce Danemarca se apropie cel mai mult de opusul lui, adica de Capitalismul Neegocentric. De vreme ce Capitalismul Egocentric este cauza principala a inegalitatii la natiunile dezvoltate (cu precadere la natiunile anglofone, cele mai “virusate” de modul de viata american), aceasta ne sugereaza insistent ca, daca ne pasa de sanatatea emotionala a oamenilor, atunci nu ar trebui sa mergem pe mana acestei forme de capitalism.

Oliver James “Afluenza”,

Editura Vellant,

Bucuresti, 2009

 

Aparitii noi

  • Perla blestemata

    Romanul “Perla” a fost publicat in 1947. Este un volum de circa 100 de pagini care nu pierde nimic din dramatismul marilor fresce ale autorului, de tip “La Est de Eden”. Cartea istoriseste povestea unui foarte sarac pescar indian, Kino, care isi perverteste comportamentul si crezurile morale sub influenta mirajului banilor. Kino locuieste intr-o coliba prapadita din regiunea Salinas, in California, si isi duce traiul de pe o zi pe alta. Atunci cand fiul sau, Coyotito, este muscat de un scorpion, Kino si sotia sa, Juana, se hotarasc sa mearga la pescuit de perle si sa faca asa rost de bani pentru a-si salva odrasla. Kino nu gaseste insa o perla oarecare, ci cea mai mare perla din lume, Perla perlelor. Incepand din acest moment, invidia consatenilor atinge forme aberante.

    John Steinbeck “Perla”

    Editura Nemira,

    Bucuresti, 2009

  • Adolescenta, vedere din interior

    Atunci cand trece de zabrelele gardului care imprejmuieste liceul-internat Ault, tanara Lee Fiora are sentimentul ca si-a vazut visul cu ochii. La 14 ani a parasit statul sau natal, Indiana, incercand sa se integreze in aceasta institutie a elitei americane. Foarte repede insa, Lee intelege ca aceasta lume ispititoare nu este accesibila oricui. Inca de la sosire, adolescenta se izbeste de cutumele riguroase ale vechilor familii de pe coasta de est, de tinerii care respecta niste coduri care pentru neinitiati par cu totul absurde. Deopotriva fascinata si intimidata de colegii ei de clasa, Lee devine in curand o observatoare atenta a ritualurilor si a maniilor lor. Selectionat pentru Orange Prize si ales de catre New York Times drept cel mai bun roman al anului 2005, “Prep” este cel dintai roman al lui Curtis Sittenfeld.

    Curtis Sittenfeld “Prep”,

    Editura Polirom,

    Iasi, 2009

     

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/risc-de-pandemie-4673970
4673970
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.