A salvat 669 de copii din mâinile naziştilor şi nu a spus nimănui. Soţia a aflat după 40 de ani - FOTO, VIDEO

Postat la 25 decembrie 2016 752 afişări

Nicholas Winton (1909 - 2015) a fost un cetăţean britanic, care, în 1939, a salvat de sub ocupaţia nazistă 669 de copii din Cehoslvacia, cei mai mulţi evrei. 50 de ani nu a spus nimănui de faptele sa; în 1988 soţia sa a găsit în podul casei un album cu fotografiile copiilor şi alte documente, şi astfel acţiunea lui Nicholas a devenit cunoscută.

În 1938 Winton lucra ca broker la Londra, şi a aflat despre crimele naziste de la un prieten, în timpul unei vacanţe în Elveţia. Şi-a anulat concediul şi a venit la Praga, unde a văzut taberele de refugiaţi. A pus la punct un program de salvarea copiilor din Cehoslovacia, iar la el au venit părinţi care s-au sacrificat şi s-au declarat de acord să nu-i mai vadă niciodată, doar pentru a-i salva. Winton a mituit oficialii nazişti, care au intrat la bănuieli, pentru a câştiga timp. Întors în Marea Britanie, Nicholas Winton a adunat câţiva voluntari, printre care şi mama sa, şi a creat un comitet care s-a ocupat de găsirea unor familii adoptive şi bani pentru cei salvaţi.

La 14 martie 1939, a plecat primul tren din cele opt trenuri care au transportat copiii din Cehoslovacia, prietenul său s-a ocupat de asta. Dar numai 7 trenuri au ajuns la Londra, adică 669 de copii; un tren cu 250 de copii a fost surprins de atacul lui Hitler asupra Poloniei, iar soarta lor este necunoscută, probabil au murit în lagărele de concentrare. Părinţii copiilor salvaţi au murit, până la sfârşitul războiului, în lagărele din Auschwitz şi Bergen Belsen.

După război mulţi dintre cei salvaţi au rămas în Marea Britanie, iar alţii au emigrat în Israel. Astăzi au 70 - 80 de ani, iar printre ei se află regizorul Karel Reisz (filmele "Isadora" şi "Iubita locotenentului francez") un laureat al premiului Nobel pentru fizică - Walter Kohn, astronomul Arno Penzias, şi el laureat al premiului Nobel, dar şi fondatorul forţelor aeriene israeliene, Hugo Marom.

Soţia lui Winton a trimis scrisori supravieţuitorilor, după ce a găsit documentele, şi a luat legătura cu 80 dintre aceştia; în timpul unei emisiuni la BBC 20 dintre ei şi-au spus povestea. În 1994 Winton a primit o scrisoare de mulţumire din partea statului Israel, în 1998 a fost decorat de cehi iar în 2002 regina Elisabeta a II-a l-a făcut cavaler.

CELE MAI INTERESANTE GALERII FOTO



Călătorie spectaculoasă pe cel mai mare râu subteran aflat într-o peşteră - GALERIE FOTO

Fotografii incredibile ale şahului din Iran şi ale haremului său - GALERIE FOTO

Titanicul se pregăteşte de un nou drum. Va pleca din Jiangsu, China, pâna la Dubai – GALERIE FOTO

Cea mai izolată localitate din lume. Acolo trăiesc 800 de oameni - GALERIE FOTO

Imagini din epoca de aur: cum se distrau oamenii din URSS în anii '70 şi '80 - GALERIE FOTO

Cum arată yachtul secret al lui Steve Jobs - GALERIE FOTO

Imagini incredibile cu tribul care nu a fost atins de lumea modernă - GALERIE FOTO

Cum arată noul avion privat de 20 de milioane de dolari al lui Jackie Chan - GALERIE FOTO

Viaţa în cel mai poluat oraş din lume unde temperatura medie anuală este -10 grade Celsius - GALERIE FOTO

Restaurantul discret unde preşedinţii îşi duc amantele – GALERIE FOTO

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/lifestyle/a-salvat-669-de-copii-din-mainile-nazistilor-si-nu-a-spus-nimanui-sotia-a-aflat-dupa-40-de-ani-foto-video-16039309
16039309
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.