Bradul de Craciun in Romania: natural (inca), decorat cu rosu si eventual dupa sfatul designerilor
Doar putin peste jumatate dintre romani declara ca in acest an impodobesc un brad natural (50,5%), in timp ce 41,4% opteaza pentru unul artificial, reiese dintr-un sondaj publicat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).
Impodobirea bradului din curte este preferata de 3,5% dintre respondenti, in timp ce alegerea unui brad natural in ghiveci este o solutie doar pentru 2,3%.
Culoarea preferată de majoritatea romanilor pentru a-si decora bradul este rosu (37,7%), urmat de stilul combinat (17,3%), alb (10%), albastru (7,4%) sau argintiu (7,3%). Nu mai putin de 22,6% dintre respondenti spun că ţin cont de sfaturile si recomandările designerilor atunci îsi împodobesc bradul de Crăciun.
A avea in casa un brad impodobit de Craciun este considerat unul din elementele de traditie pe care le pastreaza 85,9% dintre respondenti, in timp ce 10,8% nu obisnuiesc sa impodobeasca bradul de Craciun. Inainte impodobirii bradului, colindatul si taiatul porcului apar drept traditiile cel mai bine pastrate, iar in unele locuri si obiceiuri ca Plugusorul sau Capra.
Daca 90,5% dintre romani fac daruri de fiecare Craciun, majoritatea pentru familie (98,7%), in schimb doar 21,2% spun ca obisnuiesc sa faca acte caritabile in fiecare an cu ocazia acestei sarbatori.
Numai 9,1% dintre respondenti au tinut in totalitate postul Craciunului, in schimb 74,9% afirma ca obisnuiesc sa mearga cu aceasta ocazie la biserica.
Bugetul alocat pentru Craciun este mai mare de 400 de lei pentru 33,8% dintre respondenti si mai mic de 400 de lei pentru 47,7%, iar 35,6% declara ca bugetul de sarbatori le-a fost afectat "in foarte mare masura" de criza economica. Cu toate acestea, 80,6% dintre subiecti afirma ca vor avea in acest an un meniu special de Craciun, 91% spun ca meniul va cuprinde sarmale, iar 84,7% au in meniu carne de porc.
Aproape 80% dintre respondenti au cozonaci in meniu, 13,4% afirma ca isi cumpara din magazine toate produsele dulci de Craciun (cozonaci si prajituri), iar 10,8% le comanda de la cofetarie.
Sondajul a fost realizat de IRES in colaborare cu TVR Cluj pe un esantion de 1.178 de persoane cu varsta de 18 ani, reprezentativ la nivel national, in perioada 13-15 decembrie 2010.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro