Destinatiile 2008
Asa cum, periodic, exista cate o vedeta in moda, in industria auto sau in lumea restaurantelor, si in turism a aparut obiceiul de a promova in fiecare an o lista selecta de destinatii, care ofera senzatii tari sau gusturi placute cunoscatorilor si nu numai.
Laos . E putin ciudat in ce priveste cea mai bombardata tara din istorie ca ea sa fie pe lista unor destinatii la moda, ba chiar sa fie cea mai apreciata destinatie din Asia de S-E.
Dar Laos devine incet cel mai cool (sau hot?) loc din Indochina, dupa cum scrie New York Times, in topul sau "The 53 places to go in 2008". Sunt locuri pline de istorie, precum complexul de temple Wat Phou si capitala Vientiane, care atrag pasionatii de cultura, in timp ce barcile de tek de lux aluneca pe Mekong. Luang Prabang e locul perfect unde sa gusti meniul tipic laotian de la restaurantul 3 Nagas sau sa pierzi timpul pe marginea piscinei de la hotelul Residence Phou Vao. Toata zona e relativ izolata, enigmatica inca si putin dezvoltata, ceea ce face ca totul sa fie autentic. Sunt rauri serpuitoare, jungle luxuriante, piete animate, Plain of Jars de pe lista Unesco, Valea Mekongului, muntii Annamite. Acum ecoturismul se dezvolta. Totusi, turistii trebuie sa fie atenti, deoarece se mai petrec talharii in zonele rurale si nici minele nu sunt total eliminate. Alerta e, oficial, de nivel mediu. Long Cheng ("vale senina"!), orasul secret al CIA in timpul razboiului din Indochina, ramane inchis, dar se poate vizita Vientiane, capitala si cel mai mare oras (Orasul santalului, in limba veche, sau al Lunii in Lao).
Islanda. Cine ar fi crezut ca se poate face scuba diving in Islanda, tara gheizerelor, a vulcanilor si a cutremurelor (300 pe zi)? Numai aici puteti vedea un ghetar care sta pe un vulcan sau puteti face scufundari in fisura faliei tectonice dintre America si Europa. Sport extrem? Putin spus. Un loc potrivit se afla la o ora de Rejkjavik: la Thingvellir, peretii vaii (la inceput uniti) sunt acum la 1 km departare, dupa milenii de acti-vitate tectonica. Probabil singurul loc unde poti sta la propriu cu un picior in America si unul in Europa. Locul e cunoscut sub numele de Silfra (doamna de argint) datorita luminii exceptionale. Agentia britanica Black Tomato organizeaza astfel de calatorii "in adancuri".
Jerba. Conform Trip Advisor, Jerba, o insula din largul coastei de sud a Tunisiei, e pe locul intai pe lista celor mai promitatoare destinatii in 2008. Se afla in N-E coastei africane, langa granita libiana, in golful Gabes si are doar 20 pe 20 km. Dar compenseaza prin plajele superbe, satele cu case albe si multe flori, piete efervescente, cafenele pe strazi inguste cu multe magazine, un castel al piratilor si moscheile fortificate. E locul care se pare ca l-a inspirat pe Homer cand a scris "Odiseea". Cert e ca aici s-a filmat si episodul IV al Star Wars, insula jucand rolul orasului spatial Mos Eisley. Din sudul Tunisiei se poate ajunge in Jerba pe un drum construit de romani. Insula e populata de berberi si e unul din putinele locuri in care se mai vorbeste limba veche. Trip Advisor intocmeste lista celor mai importante destinatii turistice in functie de mai multe criterii, inclusiv cautarile si post-urile de pe internet (de pe site-ul propriu).
Cealalta Vale a Loarei (Franta). E vorba despre Valea Loarei, dar nu partea de est, invadata de turisti, ci vestul, o parte din vechiul ducat de Anjou. Partea centrala a Vaii e patrimoniu Unesco, dar de la Chinon la Savennieres se poate simti cu adevarat spiritul zonei. De ceva timp e locul unde evadeaza parizienii bogati, fiind la doar doua ore de capitala. Si aici e plin de castele, dar mai micute si mai cochete, multe inca locuite de vechea aristocratie. Unele au fost transformate in hoteluri, care i-au trezit interesul chiar si ghidului Michelin. De pilda, Chateau de Mar'ay (din secolul XV), pe vremuri rechizitionat de revolutionari, e acum hotelul Relais et Chateaux, apreciat pentru confortul de secol XXI si bucataria sofisticata (porumbel cu nuci si risotto cu ciuperci chanterelle, de exemplu). Chateau de Noirieux (dupa familia care l-a detinut) se afla la 14 km distanta, in nordul capitalei regionale Angers si are o "cuisine" foarte apreciata de Club des Cents, un cerc gastronomic exclusivist. La aceste castele-hotel (care au adesea cate 30 de bai si dormitoare, iar peretii sunt grosi de 3 m) gazde sunt deseori familiile. Desigur nu lipsesc degustarile de vin organic (din soiuri aduse de romani), concertele in gradina sau cursurile de gatit.
Estonia si Letonia. Agentia canadiana Butterfield & Robinson opereaza o ruta unica pe coasta baltica: 7 nopti, de la Riga la Tallinn. Compania specializata in "turism activ de lux", dar ecologic (sau calatorii-aventura) ofera in plus biciclete si mici rasfaturi, cum ar fi cina in mijlocul ruinelor unui castel de secol XIII. Cazarea se poate face in complexul Padaste Manor, al carui restaurant foloseste legume si ierburi din gradina proprie. Complexul se afla pe insula Muhu, din largul coastei estoniene, si este, de fapt, o proprietate care dateaza din secolul XVI, pe malul marii, si o nestemata culinara. Excursiile la Sankt Petersburg sunt optionale.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro