Divort in stil european: cuplurile internationale vor putea alege tara unde sa divorteze
Cuplurile internationale care doresc sa divorteze vor putea alege tara ale carei legi vor guverna asupra divortului lor, conform unei noi legislatii adoptate miercuri de Parlamentul European si sustinute de catre ministrii de justitie din UE.
Aceste reguli ar permite, de exemplu, unui cuplu germano-spaniol care traieste in Franta sa decida daca legea spaniola, germana sau franceza se aplica divortului lor. Noile reguli vor fi aplicabile dupa 18 luni de la intrarea in vigoare a regulamentului.
Noua legislatie a fost hotarata folosind asa-numita "procedura de cooperare consolidata", la care participa 14 state membre pana in acest moment: Belgia, Bulgaria, Germania, Spania, Franta, Italia, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Malta, Austria, Portugalia, Romania si Slovenia. Alte state membre li se pot alatura oricand vor dori. Este prima data cand aceasta procedura este folosita in istoria UE.
Regulile europene asupra divortului si separarii legale vor permite cuplurilor in curs de divort unde partenerii sunt de diferite nationalitati, traiesc separat in diferite tari UE sau traiesc impreuna intr-o tara diferita de tara ai caror cetateni sunt sa aleaga tara a carei legislatie se va aplica divortului, atata timp cat legea este a unui stat cu care au o conexiune (cum ar fi rezidenta sau nationalitatea). Noile reguli clarifica, de asemenea, ce lege se va aplica daca sotii nu ajung la o intelegere.
Totusi, un stat membru nu poate fi obligat sa recunoasca o casatorie, chiar pentru simplul scop al dizolvarii acesteia, daca actul acestei casatorii nu este recunoscut de legea statului in cauza, a subliniat raportorul Tadeusz Zwiefka, din Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European. "In acelasi mod, ar fi contrar principiului subsidiaritatii actul de a impune unui judecator dintr-un stat membru pronuntarea unui divort, atata timp cat legislatia acelui stat nu prevede acest lucru", a adaugat Zwiefka.
In UE au loc in jur de 122 de milioane de casatorii, din care aproximativ 16 milioane (13%) sunt considerate "internationale", cu parteneri din tari diferite sau care traiesc intr-o terta tara fata de cea a carei cetatenie o au. In 2007, in cele 27 de state membre au avut loc peste un milion de divorturi, din care 140.000 (13%) au avut o astfel de componenta internationala. Statele membre cu cea mai mare proportie de divorturi internationale in 2007 au fost Germania (34.000), Franta (20.500) si Marea Britanie (19.500).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro