Un acoperis verde deasupra capului

Postat la 03 septembrie 2007 35 afişări

Problema cu cladirile din ziua de astazi este ca sunt lenese. Odata construite, fie ele cladiri de birouri sau de locuinte, acestea nu au altceva de facut decat sa stea pe loc si sa arate bine. Proprietatile imobiliare din noua generatie sunt insa ceva mai dinamice si obisnuite sa munceasca din greu: isi produc singure energia, recicleaza apa si se ocupa in permanenta de curatenie.

Casa viitorului a fost mereu un subiect care a degajat fascinatie si o usoara supraincalzire a imaginatiei. Insa daca cu douazeci de ani in urma ne imaginam anul 2000 cu case suspendate si masini zburatoare, realitatea s-a dovedit a fi mai terestra si colorata puternic in verde. Cladirile din generatia viitoare au inceput deja sa apara, insa sunt la fel de bine ancorate in pamant ca si predecesoarele lor, doar ceva mai asemanatoare naturii care le inconjoara. Asta deoarece preocuparea crescanda in ceea ce priveste mediul inconjurator si incalzirea globala a schimbat in doar cativa ani prioritatile unei lumi intregi, atributele casei ideale astazi fiind centrate in jurul economiei de energie si a altor caracteristici "verzi". Nici tara noastra nu intarzie sa se alinieze curentului international, pentru 2009 fiind anuntata prima cladire verde din tara. Euro Tower va fi astfel prima cladire de birouri cu acoperisul acoperit de gradini, cu sisteme de economisire a apei si a energiei si, foarte posibil, cu angajati biciclisti.
Dupa parerea lui William McDonough, unul dintre cei mai vizionari arhitecti americani care au adoptat curentul ecologist, modelul dupa care casa viitorului trebuie conceputa este banalul copac. "Dincolo de lirism si poezie, copacul este un organism extrem de eficient si productiv si de aceea cred ca ar putea reprezenta un model pentru cladirile deceniilor viitoare.

" Printre atributiile de capatai ale cladirilor se vor numara in curand purificarea aerului si retinerea carbonului din atmosfera sau stocarea energiei solare. La fel ca un copac, aceasta cladire va putea filtra aerul si lumina si reduce efectul de sera prin inlocuirea acoperisurilor traditionale cu gradinile suspendate. Apa folosita in cladiri va fi reciclata tocmai prin irigarea acestor gradini, putand fi folosita apoi din nou. Stratul exterior al cladirii va avea o importanta extrem de mare, indeplinind diferite functii de la captarea energiei solare, care va putea acoperi pana la 40% din consumul de energie al acesteia, pana la retinerea luminii in interior sau auto-curatarea cladirii.


Verde ca dolarul
Odata cu semnele tot mai evidente ale incalzirii globale si atentia dezvoltatorilor imobiliari a virat brusc spre solutiile ecologice in ciuda constrangerilor de natura economica. Iar asta in principal fiindca nu au avut de ales. "Interesul consumatorilor in ceea ce priveste piata imobiliara verde a crescut simtitor, incepand sa se constituie in aceasta directie un puternic curent de opinie", a declarat Calli Schmidt, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Constructorilor de Case din Washington. Un studiu dat publicitatii de McGraw-Hill Construction anul trecut remarca faptul ca 2007 va reprezenta un an de cotitura in ceea ce priveste piata proiectelor rezidentiale ecologice, asteptandu-se ca din acest an doua treimi din numarul dezvoltatorilor americani sa inceapa sa construiasca si acest gen de cladiri. Motivul pentru care acestia se presupune ca se vor alatura in masa "revolutiei verzi" nu are legatura atat cu simtul lor civic cat cu evidenta faptului ca nu-si permit sa ramana in urma. La sfarsitul anului trecut 6% din piata americana de constructii non-rezidentiale, adica o felie in valoare de 15 miliarde de dolari, a fost constituita din constructii ecologice, dupa estimarile lui Greg Kats, consultant in materie de constructii verzi din Washington. Cu doar sase ani in urma aceasta felie nu era mai mare de 1% din valoarea totala a pietei de constructii non-rezidentiale. "Daca nu esti pregatit sa imbratisezi acum schimbarea, atunci cu siguranta nu vei fi la masa marilor jucatori din industrie peste cativa ani", spune Homer Williams, unul dintre dezvoltatorii proiectului South Waterfront, unul dintre cele mai mari proiecte rezidentiale verzi din America. "Noi avem foarte multe parteneriate publice si private in proiecte din intreaga tara, iar prima intrebare care apare acum in acest business este referitoare la capacitatea unui dezvoltator de a construi proiecte ecologice."
Deschizatorii acestui drum au fost in anii '80 marile companii americane precum Ford, Genzyme sau Starbucks care au arborat steagul verde in noile lor cladiri de birouri in principal din ratiuni ce tineau de imagine. "In anii '80 in America corporatista era ceva foarte avangardist sa construiesti un sediu-simbol ecologic in care sa investesti foarte multi bani si apoi sa spui 'Uitati-va la noi, suntem verzi!'", spune Rick Fedrizzi, presedintele Consiliului Cladirilor Ecologice din America. Intre timp, insa, marile companii americane au descoperit adevarata valoare din spatele constructiilor bazate pe principiile ecologice, iar aceasta are de-a face mai mult cu profitul decat cu protectia mediului. Asta deoarece materialele si tehnologiile utilizate pentru constructiile verzi nu cresc costurile cu mai mult de 1 sau 2%, insa aceste majorari sunt rapid recuperate din economiile din energie.


Pionieratul
Michelle si Edward Walsh isi poarta cu mandrie insignele de "pionieri urbani" care le-au fost inmanate primilor cumparatori ai primului proiect rezidential american de mari dimensiuni care va fi 100% "verde". Proiectul South Waterfront din Portland, in valoare de 2,2 miliarde de dolari, se ridica pe o fosta zona industriala care nu da de inteles prea multe din ceea ce va urma. Insa acest proiect demonstreaza ca trendul ecologist care a pus stapanire in ultimii ani asupra continentului american si de acolo asupra intregii lumi a evoluat suficient pentru a atinge un nou nivel. Etica verde construita pe principiile eficientei energetice, al economiei de apa, al preeminentei elementelor naturale asupra celor chimice si al reciclarii a castigat in ultimii ani suficienti adepti pentru a deveni un curent mainstream caruia i se supun si oamenii de afaceri care cauta noi modalitati de a prinde valul verde si a nu ramane in urma. "Marii dezvoltatori, adica oamenii care construiesc America, se misca inca destul de incet in aceasta directie", spune Charles Lockwood, consultant in materie de mediu si real estate in California de Sud. "Insa acest lucru se intampla fiindca sunt inca reticenti si inca mai vad in spatele preocuparilor ecologiste o umbra de cultura hippie. Insa aceasta atitudine a inceput sa se schimbe vazand cu ochii si asta din cauza ca adeptii acestei etici au atins o masa critica care ii face sa existe pe piata cererii si a ofertei in calitate de cumparatori." Astazi caracteristicile de baza ale unei case verzi includ finisaje si materiale de constructie non-toxice, eventual reciclate, mobila realizata din materiale ecologice, toalete si dusuri cu presiune a apei redusa, parchet realizat din lemn de cires brazilian, nuc caraibian sau orice alt tip de lemn din varietati de copaci de plantatie, sisteme eficientizate de incalzire si racire a aerului, facilitati de captare a apei de ploaie pentru consumul casnic si panouri exterioare cu functie dubla de umbrire si acumulare a energiei solare.


Un apartament de aproape 1 milion
Familia Walsh si-a inceput cautarea unei case verzi dupa ce si-au vandut casa din Arlington, Vancouver care le-a servit drept resedinta timp de 30 de ani si s-au mutat in Oregon. Au cumparat atunci un apartament fara pretentii, stiind ca era o chestiune de timp pana cand blocurile-turn ale proiectului South Waterfront aveau sa vada lumina zilei. Hotararea cu care cei doi si-au urmarit visul de a cumpara un apartament in acest ansamblu s-a dovedit un atu important, deoarece oferta s-a dovedit insuficienta, toate apartamentele din cadrul acestui proiect fiind vandute inca din stadiul de proiect. "Factorul ecologic a fost unul de o importanta capitala pentru noi", spune Michelle Walsh, in varsta de 63 de ani. "Stiam de existenta acestui proiect de acum 7 ani si am urmarit in permanenta evolutia sa. Ne-am dorit foarte mult sa ne gasim un loc in acest proiect." Cuplul a platit 790.000 de dolari pentru un apartament de trei camere si trei bai la etajul 10, de unde privelistea va fi exceptionala atunci cand lucrarile vor fi incheiate. Aceasta cu atat mai mult cu cat si oficialitatile orasului Portland si dezvoltatorii proiectului sunt decisi sa nu faca niciun rabat in ceea ce priveste ansamblul South Waterfront. De aceea, ansamblul rezidential va avea propriul habitat, fiind separat de restul orasului de un parc lung de 1,6 kilometri si lat de 45 de metri in care se doreste restaurarea habitatului natural pentru pasarile si animalele locale. Invelisul turnurilor gemene va fi realizat dintr-un material inovator, sticla inteligenta care maximizeaza economia de energie si lumina captata in interiorul cladirii. "Acest proiect ridica mult stacheta in ceea ce priveste cladirile verzi fata de celelalte proiecte incepute in alte orase din America de Nord", spune Bob Sallinger, directorul de conservare urbana al Societatii Audubon din Portland. Blocurile-turn, fie ele rezidentiale sau de birouri, vor avea o amprenta la sol cat mai mica pentru a pune cat mai mult in valoare privelistea raului Willamette si a parcului ce inconjoara ansamblul. "Folosind acest model, putem realiza o cladire mult mai eleganta, dar si mai practica", crede arhitectul Phillip Beyl. Astfel, desi South Waterfront va fi cel mai dens cartier din Portland, dupa calculele dezvoltatorilor, daca toti proprietarii apartamentelor dintr-un singur bloc de 31 de etaje al ansamblului ar fi relocati in case unifamiliale, ar ocupa aproximativ 220.000 de metri patrati de teren. Acest proiect va gazdui peste 3.000 de oameni si va oferi 5.000 de locuri de munca, ocupand doar 153.000 de metri patrati.


Viva la Verde Revolucion!
Nu la prea mult timp dupa ce tsunami-ul verde a lovit continentul american a inceput sa rasara si in Romania constiinta ecologica. Insa dupa ce dezvoltatorii romani si-au dat seama ca dezvoltarea unei cladiri 'verzi' nu este mai dificila decat dezvoltarea unei cladiri standard, insa le ofera avantajul de afi diferiti pe o piata extrem de competitiva. Euro Tower, prima cladire de birouri verde din Romania, va aparea la inceputul lui 2009 intersectia strazii Barbu Vacarescu cu bulevardul Lacul Tei si va fi totodata si una dintre cele mai inalte, avand 80 de metri inaltime. Cladirea va avea acoperisurile acoperite de vegetatie nativa care va reduce absorbtia caldurii eliminand incalzirea excesiva a cladirii si reducand costurile cu aerul conditionat. In plus dezvoltatorii si-au propus sa le ofere viitorilor angajati care vor lucra in aceasta cladire posibilitatea de a utiliza mijloace de transport ecologice, si anume bicicletele. Euro Tower va dispune de locuri de depozitare a bicicletelor pentru cel putin 5% din ocupantii cadirii, iar dezvoltatorii iau in calcul posibilitatea de a achizitiona 50 de unitati care vor fi distribuite angajatilor. Cele mai importante caracteristici verzi ale unei cladiri sunt economia de apa si energie. Euro Tower vrea sa maximizeze performanta energetica atat prin designului special care permite patrunderea luminii naturale de-a lungul intregii zile astfel incat iluminatul artificial va fi redus dar si datorita sistemelor termice si de iluminare reglabile. Instalatiile sanitare din cladire vor reduce consumul de apa, toaletele fiind prevazute cu un sistem de economisire iar robinetele inchizandu-se automat atunci cand nu sunt folosite.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Un,
acoperis,
verde,
deasupra,
capului
/arta-si-societate/lifestyle/un-acoperis-verde-deasupra-capului-4073892
4073892
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.