Bogdan Liţescu, CEO & Founder, Plant an App
1. Cum aţi defini transformarea digitală în domeniul dvs. de activitate?
Plant an App este o platformă sofisticată de dezvoltare low-code care democratizează cu adevărat dezvoltarea şi livrarea sistemelor software. Prin abordarea noastră, ne diferenţiem în spaţiul low-code cu o flexibilitate foarte mare la o fracţiune din cost. Această declaraţie a fost validată de clienţii noştri care au trecut la Plant an App de la alte platforme low-code.
2. Cum a stimulat pandemia digitalizarea în cazul companiei pe care o reprezentaţi?
Deşi Plant an App este o companie de tehnologie, cu siguranţă pandemia ne-a schimbat abordarea, astfel încât în prezent gândim de la început sistemele informatice care pot susţine iniţiativele de orice fel. Avem în prezent aproximativ 20 de sisteme personalizate construite cu propria platformă de low-code Plant an App, de la cele de licenţiere, portal de comunitate, soluţii de marketing şi vânzări, portale pentru clienţi şi parteneri, portale de HR şi multe altele. Cred că această strategie de a include componenta de sistem informatic din prima iteraţie este esenţială pentru reuşita iniţiativelor în aceste vremuri provocatoare.
3. Cum poate deveni digitalizarea un factor de diferenţiere, un avantaj competitiv, în domeniul în care activaţi?
Low-code reprezintă un nou mod de a dezvolta software, în cea mai mare parte din procesul de dezvoltare nu sunt necesare cunoştinţe tehnice avansate. Gartner prezice că în următorii trei ani, cam 75% din programare se va face prin platforme de tip low-code. Există doi factori principali care sprijină aceasta creştere spectaculoasă: talente IT din ce în ce mai dificil de găsit şi nevoia companiilor de a dezvolta sisteme software mult mai rapid decât în trecut, pentru a se adapta mai rapid factorilor socio economici şi celor de forţă majoră.
Experienţă: Este antreprenor în tehnologie de 15 ani, cu businessuri pe trei continente, în SUA, România şi Singapore.
Domeniile pe care se concentrează în prezent: Peste 65% din clienţii lor sunt din Statele Unite ale Americii; printre ei se numără: Spitalul Vail Health, Marina SUA, Equifax, NASA, Universitatea din Idaho, Asociaţia Paraşutiştilor SUA, Guvernul SUA etc. Ei construiesc sisteme precum birouri de asistenţă, portaluri pentru pacienţi, sisteme de programare, platforme de învăţare şi aşa mai departe.
4. Care sunt cele mai importante proiecte digitale în care v-aţi implicat şi ce investiţii au fost direcţionate în acestea?
Una dintre cele mai impresionante poveşti este legată de Spitalul Vail Health. Comunitatea Vail se confruntă cu o rată mare a sinuciderilor. Plant an App a ajutat la furnizarea unei platforme pentru ca indivizii să se conecteze cu terapeuţii. Aceasta este o poveste excelentă despre modul în care capacitatea de a livra mai repede se va traduce în vieţi salvate. În zona de administraţie centrală, avem Guvernul Bermudelor, care a adoptat Plant an App ca principală platformă low-code atât pentru sistemele interne, cât şi pentru cele publice. Dacă ne raportăm la pandemie, am livrat pentru Universitatea din Strathclyde un sistem pentru a testa toţi studenţii pentru COVID înainte de a schimba domiciliul în timpul sărbătorilor de iarnă. Deşi este un sistem destul de complex, cu diverse forme, vizualizări, reguli şi raportare, a fost livrat în doar 2 zile.
5. Care sunt top 3 obiective pe care vi le-aţi propus prin prisma digitalizării pentru compania pe care o reprezentaţi?
Ne concentrăm pe dezvoltarea de noi sisteme care să susţină creşterea accelerată a platformei Plant an App. Cea mai mare investiţie în această privinţă este legată de sistemele de integrare ale diverselor platforme proprii cu SaaS-urile pe care le folosim, astfel încât să reducem la maximum eforturile manuale şi erorile umane.
6. Care sunt provocările pe care le întâmpinaţi când vine vorba despre transformarea digitală?
Dacă vorbim despre România, cea mai mare parte din IT-ul românesc este outsourcing şi servicii, ceea ce înseamnă că în ţară se depune doar munca de a găsi soluţia tehnică ce va permite o inovaţie. Eforturile de a sprijini inovaţia nu sunt deloc o noutate, nici la nivel local, nici la nivel UE. Poate că cele mai importante sunt sursele de finanţare pentru inovaţie, puse la dispoziţia start-up-urilor într-un format mai puţin rigid decât fondurile europene, astfel încât să permită competiţia pe plan internaţional unde start-up-urile din SUA sau Asia se bucură de o finanţare mult mai dinamică.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro