Computerul modular, o soluţie pentru viitorul apropiat?

Autor: Andrei Gîrbea Postat la 30 iunie 2012 78 afişări

În doar câţiva ani, tabletele au căpătat o popularitate demnă de invidiat datorită portabilităţii şi uşurinţei cu care pot fi folosite de către orice utilizator, indiferent de gradul lor de cunoştinţe tehnice. Însă pentru mulţi dintre noi, cei ce ne folosim computerele în interes de serviciu, tabletele nu sunt încă dispozitivul mobil ideal, care să poată răspunde tuturor cerinţelor noastre. Iar aici intervine un concept ce pare să fie tot mai aproape de realitate în ultima vreme: cel al computerului modular.

Pentru mine, un computer ideal ar fi construit în jurul unei unităţi centrale, însărcinată cu rularea fluentă a aplicaţiilor zilnice, şi a unor serii de accesorii diverse, pe care să le pot conecta şi folosi în funcţie de nevoi. Aşadar, vorbim de un computer modular, ce poate lua, de la caz la caz, diverse forme.

În cazul ideal, unitatea centrală de care vorbeam mai sus ar fi un dispozitiv portabil, uşor de transportat de colo colo, probabil de dimensiunea unui smartphone modern de top. Vom mai avea probabil de aşteptat puţin până când aşa ceva se va întâmpla, deşi au existat diverse cazuri de telefoane mobile ce alimentau un mini laptop sau o tabletă, dar nici unul dintre aceste proiecte nu a avut suficientă priză la public.

O tabletă însă poate îndeplini rolul de "creier" al computerului modular. Una suficient de performantă pentru a putea rula aplicaţiile uzuale, dar în acelaşi timp portabilă, compactă şi construită în jurul unui sistem de operare complex, capabil să facă faţă multitasking-ului real între diverse programe. Analizând situaţia curentă, consider că o astfel de tabletă ar fi construită pe o platformă Intel ULV de ultima generaţie şi ar rula un sistem de operare de tip Windows, probabil Windows-ul 8 aşteptat în această toamnă.

De ce aş alege o astfel de soluţie? Ca vechi utilizator de PC-uri, m-am obişnuit cu aplicaţiile şi modul de lucru asociat acestui sistem de operare, unul ce permite multitasking-ul atât de necesar în realizarea îndatoririlor zilnice, fie că vorbim de completarea unor rapoarte complexe, fie că vorbim de editări foto/video sau redactarea de texte.

Pe de altă parte, apreciez simplitatea şi uşurinţa cu care o tabletă poate fi utilizată pentru a realiza lucruri simple, precum navigarea pe internet, rularea de muzică şi clipuri, socializarea şi realizarea de conversaţii online cu prietenii. Aşadar, soluţia ideală ar trebui să îmbine ambele tabere într-un dispozitiv compact, capabil să ofere autonomia necesară utilizării zilnice. E drept că cele două cazuri necesită metode complet diferite prin care utilizatorul va folosi dispozitivul şi acest impediment ar trebui să fie rezolvat de Windows 8, ce aduce interfaţa Metro concepută pentru utilizarea tactilă, în paralel cu cea clasică, ce necesită un mouse şi o tastatură.

În momentul în care această tabletă va fi creată (pentru că da, ea nu există încă pe piaţă), şi trag speranţa că acest lucru se va întâmpla spre sfârşitul acestui an, principala piesă a angrenajului modular va fi fost rezolvată. Iar atunci va trebui să vedem cum stăm cu accesoriile.

Un prim pas va fi transformarea tabletei în laptop, conectându-i o tastatură cu ceva porturi în plus şi o baterie suplimentară, concept pe care deja l-am văzut anunţat la Computex 2012 de către cei de la Asus, cu al lor Transformer Book. Un al doilea va fi transformarea sa într-un computer productiv, pentru birou, iar acesta se va rezolva simplu de tot cu ajutorul unui docking station ce se va lega pe de o parte la tabletă şi pe de alta la un monitor extern, o tastatură, un mouse, o imprimantă şi o unitate de stocare a informaţiilor. Iar toate aceste accesorii există deja pe piaţă, într-o formă sau alta, inclusiv docking station-ul atât de necesar.

Mai departe vă puteţi lasă imaginaţia să zburde. "Creierul" computerului modular ar putea deveni o parte a casei voastre, controlând sistemul de climatizare sau pe cel multimedia, sau ar putea fi integrat în cadrul autovehiculului personal. Pe scurt, el ar putea fi integrat în orice loc în care tehnologia ne-ar putea face viaţa mai uşoară.

În acest moment, computerul modular, cel puţin în prima sa iteraţie, nu este un domeniu SF. După cum vă spuneam, mă aştept ca undeva spre sfârşitul acestui an să avem tablete capabile să se comporte ca unitate centrală a unui astfel de sistem modular, chiar dacă va mai trece ceva timp până când experienţa utilizării zilnice a unui asemenea concept va deveni suficient de rafinată, de fluentă. Iar pe viitor, probabil această unitate va deveni tot mai performantă şi mai compactă, transformându-se într-un telefon mobil de ultimă generaţie. Sau într-o jucărie la care nici nu ne gândim în prezent.


Citiţi mai multe articole ale lui Andrei Mihai Gîrbea pe http://www.andreigirbea.com/

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/computerul-modular-o-solutie-pentru-viitorul-apropiat-9796859
9796859
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.