Cu acceleraţia la podea

Autor: Ioana Niţă Postat la 27 octombrie 2021 56 afişări

La doi ani de la înfiinţare, vehiculul investiţional pentru start-up-uri ROCA X, fondat de nouă antreprenori locali, este mai ocupat ca niciodată. Anul acesta tranzacţiile sunt la un nivel record, iar perspectivele indică un nou boom al investiţiilor. Alexandru Bogdan, CEO al ROCA X explică de ce a crescut numărul de investiţii şi de ce echipa sa este atât de optimistă în ceea ce priveşte perioada următoare.

Până acum, 2021 a fost un an foarte activ în care am avut foarte multe tranzacţii şi foarte multe start-up-uri pe care le-am evaluat – cumva am regăsit şi în programul nostru efervescenţa din întregul ecosistem şi deşi poate nu am fost atât de mult în lumina reflectoarelor, tranzacţiile s-au desfăşurat”, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, la rubrica Investor Watch, Alexandru Bogdan, CEO al ROCA X.

Potrivit acestuia, rezultatele acestei efervescenţe vor fi în curând anunţate. „Suntem fix înaintea unui moment în care probabil va veni un val foarte mare de informaţii din partea noastră pentru că acum aceste multiple tranzacţii s-au copt şi pot fi date publicului.”

Până acum, anul acesta ROCA X a avansat demersurile pentru 12 tranzacţii, dintre care opt încă nu sunt finalizate, dar foarte multe dintre acestea sunt investiţii de tip follow-on, în start-up-uri aflate deja în portofoliul său. „Practic, noi, în acest moment, suntem activ implicaţi în opt tranzacţii aflate în varii stadii de semnare ale actelor şi vestea extraordinară este că cinci dintre ele sunt de tip follow-on. Astfel, anul acesta 7 dintre companiile pe care le susţine ROCA X au beneficiat de noi runde de finanţare. Este o veste excelentă”, a precizat el.

Totodată, pe lângă investiţiile de tip follow-on, ROCA X a realizat de la începutul anului şi trei investiţii noi. „Avem şi investiţii noi care vor fi anunţate în perioada imediat următoare şi ar fi practic anul în care am fost cei mai activi din punct de vedere al numărului de tranzacţii, ajungând la circa 12 tranzacţii de la începutul anului”, a punctat Alexandru Bogdan.

În ceea ce priveşte sumele investite anul acesta, CEO-ul ROCA X a precizat că tranzacţiile aflate acum în negocieri se situează cumulat la circa 1,3 - 1,4 mil. euro, iar valoarea investiţiilor va creşte cu încă circa 2 mil. euro până la finalul acestui an.

Per total, echipa ROCA X estimează că va ajunge la finalul acestui an la un portofoliu de circa 27-30 de companii, investiţiile totale urmând să ajungă la circa 6 milioane euro.

„Ne uităm la investiţii în zona de recycle economy, social media şi advertising şi avem în plan diversificarea portofoliului – vrem să intrăm în noi industrii şi noi nişe pe care în mod tradiţional, investitorii în tip start-up-uri tech nu prea le-au atins.”

Zona de biotech este de mare interes, dar cum oferta locală lipseşeşte deocamdată, ROCA X se va orienta peste graniţe.

”Ne uităm de asemenea la robotică, în zona de hardware, în aşa fel încât să putem să susţinem nu doar industria software, această nişă a start-up-urilor care deja s-au consacrat exclusiv pe zona de software şi sunt uşor accesibile, ci şi domeniile care necesită o cercetare mai aprofundată, o investiţie de timp şi de construcţie pe termen mai lung”, a subliniat Alexandru Bogdan.

ROCA X investeşte şi în start-up-uri din afara României, acum având în portofoliu un  proiect în zona de energie regenerabilă din Israel, ţară unde ecosistemul de start-up-uri tech este extrem de avansat, fiind considerat Silicon Valley din Orientul Mijlociu. „Experienţa câştigată în metodele de finanţare, în ceea ce presupune administrarea unui business, este foarte importantă. Aici aş putea spune că este un lucru foarte îmbucurător în perioada recentă în România, şi anume faptul că există din ce în ce mai multă implicare în partea de educaţie, inclusiv a antreprenorilor. Noi ca echipă şi eu în mod personal, suntem implicaţi în coaching şi mentorare în majoritatea acceleratoarelor din ţară şi ajutăm pro bono fiecare dintre start-up-urile care au nevoie de un suport din partea noastră”, a menţionat Alexandru Bogdan cu privire la stadiul şi nevoile actuale ale ecosistemului local de start-up-uri tech.

O altă veste bună în opinia sa este faptul că şi acceleratoare şi-au extins activitatea – au început să deschidă noi frontiere, să înceapă programe de parteneriat cu universităţile, astfel încât practic, fondatorii de mâine să aibă deja o experienţă de pe băncile facultăţii legată de ce înseamnă să deschizi un nou business. „În acest moment, chiar dacă numărul start-up-urilor este din ce în ce mai mare, sunt foarte mulţi fondatori care încă nu au o experienţă de business, nu au experienţa vizavi de ce presupune să construieşti o companie, să o dezvolţi şi cum să relaţionezi cu echipele pe care le administrezi”, a completat el.

Dacă aveţi un proiect de start-up tech scrieţi-ne pe adresa de e-mail zfitgeneration@zf.ro.



Start-up Pitch

1. Invitat: Cosmin Ivan, cofondator şi CEO al BookTes

Ce face? A construit o soluţie completă de organizare, administrare şi comercializare în mediul online a tuturor activităţilor din domeniul cultural-turistic.

 „Sunt trei fonduri în prezent care se uită la noi, iar cu două dintre ele suntem în discuţii avansate - la a treia întâlnire, la a doua întâlnire, mare parte din sumă fiind acoperită. Deja discutăm cu unul dintre fonduri să fie lead investor şi până la sfârşitul lunii septembrie ne-am propus să tragem linie şi să încheiem acest proces.”


2. Invitat:  Christian Wilhelm Roth, cofondator şi CEO al StageMe.Live.

 Ce face? Dezvoltă o soluţie de video live streaming pentru e-commerce.

 „Anul acesta în primul rând vrem să închidem runda de pre-seed şi să intrăm pe pieţele din zona DACH. Până la finalul anului vrem să avem câteva zeci de clienţi. Interesant va fi însă anul viitor, când o să intrăm în forţă şi cu mare putere - vrem să avem, realistic vorbind, circa

200 de clienţi plătitori la finalul anului 2022. Acest lucru va însemna un venit recurent lunar de 20.000 de euro, iar cifra de afaceri o să ajungă la finalul anului viitor la  aproximativ 50.000 de euro. În 2023 o să accelerăm şi mai mult dezvoltarea şi o să ajungem la peste 1.000 de clienţi.”



Investor Watch

 1. Invitat:  Alexandru Bogdan, CEO al ROCA X

 Boom de investiţii: Până acum, anul acesta ROCA X a avansat demersurile pentru 12 tranzacţii, dintre care opt încă nu sunt finalizate, dar foarte multe dintre acestea sunt investiţii de tip follow-on, în start-up-uri aflate deja în portofoliul său.

 „Suntem fix înaintea unui moment în care probabil va veni un val foarte mare de informaţii din partea noastră pentru că acum aceste multiple tranzacţii s-au copt şi pot fi date publicului.”


2. Invitat:  lorin Pop, fondator al Primainvest Capital Management şi membru în cadrul grupului de business angels Transylvania Angels Network.

 Trecerea la investiţii în start-up-uri tech: Axat în principal pe investiţii la Bursă, în ultimii ani el şi-a diversificat plasamentele, alocând până în prezent un buget de circa 200.000-250.000 euro pentru finanţarea de proiecte tech.

 „Se spune că odată cu trecerea timpului sau cu avansarea în vârstă, profilul de risc al unui investitor scade. În cazul meu s-a întâmplat invers, pentru că am crescut profilul meu de risc. Practic, la nivelul portofoliului meu global, am luat din zone cu risc mai scăzut şi am dus către angel investing şi către zona aceasta de start-up-uri, unde profilul de risc este mult mai ridicat. Este vorba şi de o dorinţă a mea legată de a face parte din proiecte importante, din echipe care pot să inoveze, care pot să scaleze produse şi acest lucru mă atrage foarte mult şi mă duce şi în zona asta de investiţii cu profil de risc mai ridicat.”


Urmăreşte de luni până vineri emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma www.zf.ro/zf-it-generation.

ZF IT Generation, emisiune lansată de ZF în noiembrie 2019 şi realizată împreună cu Banca Transilvania, Seedblink şi Telekom, are ca ţintă descoperirea start-up-urilor hi-tech cu idei de produse sau servicii care vor duce la dezvoltarea unei noi generaţii de milionari din IT ai României. După mai bine de 370 de ediţii, emisiunea are un nou format în care adăugăm o serie de rubrici pentru a aduce plus valoare în ecosistemul local de start-up-uri tech – Start-up Pitch, Start-up Update, Start-up Boost, Start-up Star, Investor Watch, Sfatul expertului şi What’s Hot.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.