Doi români încearcă să convingă fermierii să folosească dronele în agricultură
O altă componentă a agriculturii hi-tech este utilizarea dronelor pentru survolarea şi inspectarea terenurilor agricole. Drona de tip aripă, creată special pentru agricultură, zboară cu control minimal din partea omului, pe un traseu determinat. Astfel, agricultorul obţine o imagine de ansamblu, dar, în plus, este informat şi despre starea de sănătate a plantelor. Proprietarul unei ferme poate utiliza dronele periodic pentru monitorizarea recoltei, obţinerea de rapoarte pentru asigurători, în cazul unei daune, sau pentru a investiga sănătatea plantelor.
UAV Robotics este start-up dezvoltat de Florin Pompieru şi Cristian Bucur. Cei doi vor să aducă dronele în fermele din România pentru supravegherea inteligentă a culturilor agricole. Aceştia produc aeromodele echipate cu senzori pentru teledetecţie, un procedeu prin care fermierii pot monitoriza evoluţia culturilor cu ajutorul fotografiilor de mare rezoluţie.
Pompieru face aeromodelism de 20 de ani, iar „sistemele relativ noi de stabilizare a zborului şi pilot autonom au deschis drumul către automatizarea zborului şi aplicaţiile în domenii precum agricultură, search & rescue, mapping. Sesizând aceste oportunităţi, am decis înfiinţarea companiei”, spune el. Primele prototipuri le-a dezvoltat încă dinainte de înfiinţarea firmei, iar cele mai importante provocări pentru român au fost dezvoltarea produsului, „zborul autonom al aripilor fixe”, dar şi „dezvoltarea soluţiilor de cloud processing”. În România, UAV Robotics are doar doi clienţi: Gothaer, asigurator în domeniul agricol, şi „încă o persoană care face cadastru”.
În schimb, au găsit mai mulţi clienţi în Germania, Bulgaria, Ucraina, Austria sau Serbia. Un motiv pentru această situaţie poate fi reticenţa fermierilor români la serviciul oferit de companie.
Survolarea cu drone este utilă agricultorilor pentru evaluarea daunelor. „Acum, inspectorii evaluează empiric, pe un eşantion pe care-l consideră relevant pentru toată cultura afectată, procedeu cu rată mare de eroare.” Potrivit lui Pompieru, rata de eroare folosind sistemul dezvoltat de UAV Robotics este de sub 0,5%. „În cazul asigurătorilor, evaluarea daunelor se face foarte precis, existând şi posibilitatea evaluării daunelor multiple (cultura afectată de mai multe calamităţi) folosind algoritmi de computer vision şi inteligenţă artificială”, adaugă el.
Apoi, după asigurători şi fermierii care fac agricultură de precizie, de tehnologia lor se pot folosi şi companiile de chimicale care au loturi experimentale. „Sistemul poate genera hărţi VRA (variable rate prescription maps) pentru tratamentul eficient al culturilor”, spune Pompieru. După astfel de analize, fermierii ar putea doza corect tratamentul în concordanţă cu nivelul de sănătate al plantelor. Potrivit antreprenorului, investiţia s-a plasat în jurul a 15.000 de euro, iar amortizarea s-a făcut în trei luni de la înfiinţare. Soluţia de monitorizare oferită de români l-ar costa pe client 1 euro pe hectar pe an, iar investiţia ar urma să se recupereze încă din primul an, este de părere Pompieru.
Pentru anul în curs, el vrea să deschidă un birou în Germania, să mute producţia tot acolo; a plănuit şi să dezvolte o dronă specială. cu autonomie mare, capabilă să împrăştie chimicale pe câmpuri.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro