Elefantul in sufragerie

Postat la 14 noiembrie 2006 1 afişăre

Recentul acord semnat intre Microsoft si Novell - furnizorul distributiei SuSE Linux - dovedeste ca liderul pietei de software nu-si mai poate permite sa ignore influenta crescanda a produselor open source.

Recentul acord semnat intre Microsoft si Novell - furnizorul distributiei SuSE Linux - dovedeste ca liderul pietei de software nu-si mai poate permite sa ignore influenta crescanda a produselor open source.

Cel putin in aparenta, pozitiile adoptate de Microsoft si respectiv miscarea open source sunt ireconciliabile. Dupa ce o buna bucata de vreme gigantul industriei de software a preferat sa ignore proliferarea acestei cai alternative de productie a programelor, in primii ani ai deceniului Microsoft a declansat o ofensiva masiva in plan ideologic impotriva miscarii "free software". Au ramas celebre cuvintele prin care Steve Ballmer (CEO al Microsoft) a caracterizat sistemul Linux - si, prin extensie, intregul spectru al softului liber - ca fiind "un cancer care, din perspectiva proprietatii intelectuale, contamineaza tot ce atinge". Mai mult, un alt executiv de la Redmond, Jim Allchin, a sugerat ca softul open source e "ne-american". Ideologul de serviciu a devenit insa Craig Mundie, care - desi l-a scuzat pe Ballmer pentru "alegerea nefericita a cuvintelor" - a devenit tinta predilecta a antipatiilor adeptilor miscarii open source.


Acesta fiind contextul, recenta intelegere intre Microsoft si Novell - furnizorul distributiei SuSE Linux - a luat prin surprindere. Insa o privire retrospectiva poate sa releve o serie de miscari care par sa convearga spre aceasta. In primul rand, Microsoft nu doar a combatut miscarea open source, ci a incercat sa si invete cate ceva, rezultatul fiind initiativa numita "shared sources" - o varianta de furnizare a codului sursa a unor componente catre anumiti clienti (dar fara drepturile tipice programelor open source). Un alt semnal ar putea fi decizia de a distribui gratuit Virtual Server 2005 si chiar suportul tehnic acordat utilizatorilor care vor sa ruleze Linux pe o masina Windows. Insa cel mai clar semnal e angajarea lui Bill Hilf in postul de strateg-sef pentru platforma software. Hilf e tocmai cel care a condus strategia Linux / Open Sources la IBM si e un bun cunoscator al miscarii open source. Dincolo de postura ingrata de mediator intre Microsoft si comunitatea open source, Hilf conduce un laborator care se ocupa intens de problemele de interoperabilitate intre produsele Microsoft si circa 40 de platforme Linux si Unix.


Desi vag in unele privinte, acordul dintre Microsoft si Novell este mai mult decat o declaratie de bune intentii. Faptul ca cele doua companii vor infiinta un centru de cercetare comun care va fi orientat spre interoperabilitate (cu accent pe virtualizare, servicii web si compatibilitatea documentelor MS Office si OpenOffice) este fara indoiala o veste buna. Faptul ca Microsoft va recomanda SuSE Linux clientilor care doresc neaparat un mediu mixt este o veritabila noutate (desi Ballmer a insistat ca recomandarea lor de baza ramane Windows). Insa ceea ce comentatorii subliniaza este faptul ca acordul este in primul rand un pact de neagresiune in privinta drepturilor de proprietate intelectuala, iar aspectul cel mai important este ca se acorda clientilor o dubla acoperire in privinta patentelor.


Interesant este si ce nu se spune in acord. De pilda, se pare ca solutia de virtualizare aleasa de Microsoft pentru a permite rularea unui sistem Linux pe o platforma Windows se va baza pe Xen Hypervisor, care este un produs open source. Pe de alta parte, Novell si Microsoft au o istorie comuna plina de razboaie comerciale si litigii de tot felul. Este clar ca Microsoft a ruinat atat comertul cu software de retea (NetWare) cat si pe cel cu produse de birotica (suita WordPerfect) dezvoltate de Novell. Acordul nu rezolva chestiunea procesului intentat de Novell in privinta programelor WordPerfect si Quattro Pro.


Despre consecintele acordului e greu de speculat la momentul acesta. Este cert ca primii afectati sunt Red Hat si, indirect, Oracle - fapt confirmat de reactiile bursei. Un razboi al patentelor declansat de Microsoft impotriva celorlalti distribuitori de Linux e posibil, dar comentatorii il considera improbabil, deoarece ar starni cu siguranta reactiile unor companii precum IBM, Oracle si Sun. Insa cel mai sensibil aspect il reprezinta reactia comunitatii open source, iar forumurile si publicatiile o contureaza deja foarte clar ca fiind extrem de negativa. Lui Novell i se reproseaza "pactul cu diavolul", iar intentiile lui Microsoft sunt citite ca "divide et impera". Se invoca, in plus, incalcarea prevederilor licentei GPL. Se pare ca ambele companii au neglijat specificul acestei piete, in care simpatiile tind sa valoreze mai mult decat banii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Elefantul in sufragerie
/business-hi-tech/elefantul-in-sufragerie-1007483
1007483
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.