GADGET REVIEW: Sony A7 III, un aparat foto mirrorless care face toţi banii - VIDEOREVIEW

Autor: Florin Casota Postat la 20 mai 2018 468 afişări

Cea mai nouă cameră mirrorless full-frame de la Sony, anume Sony A7 III, este destinată segmentului entry. Deşi nu are un preţ foarte prietenos (în jur de 10.000 de lei), îşi merită toţi banii datorită numeroaselor tehnologii pe care compania japoneză le-a înghesuit într-un corp atât de mic.

Înainte să trecem la analiza camerei, ar fi bine să stabilim linia de produse a Sony. Exită trei linii de produse A7: A7, modelul de bază, apoi A7S, modelul destinat specialiştilor video, şi A7R, gama de vârf, cu senzor de rezoluţie mare (A7RIII are un senzor de 42 de megapixeli) pentru fotografii care vor calitatea maximă. Aşadar, ar putea părea ciudat pentru necunoscători atunci când zic că A7 III este modelul de bază deşi are un asemenea preţ.

Să trecem la detalii. A7 III are un nou senzor de imagine cu iluminare din spate Exmor R CMOS de 24,2 MP şi cu un motor de procesare a imaginii BIONZ X, care ar trebui să îmbunătăţească viteza de procesare de până la 1,8 ori comparativ cu A7 II. Acest lucru permite fotografierea în rafală de până la zece cadre pe secundă. Poate nu îndeajuns de rapidă pentru fotografierea sportivă, dar suficient pentru mai toate situaţiile de fotografiere obişnuite. În plus, camera are un spectru ISO bun de la 100 până la 51.200 (care se poate extinde digital ISO 50 - 204.800 pentru fotografie).

Camera are 425 de puncte de focalizare cu detecţie de contrast care lucrează împreună cu cele 693 de puncte ale sistemului AF de detecţie de fază pe care l-a împrumutat de la modelul A9. Acest sistem pentru autofocus acoperă aproximativ 93% din cadru. Practic, asta se traduce în faptul că indiferent unde îndrepţi camera, aceasta va focusa foarte repede şi aproape tot timpul corect. Am realizat portrete, peisaje, fotografie macro, am fotografiat copii şi animale de companie (elemente dinamice în cadru) şi totul a mers fără cusur. Un alt lucru de care am fost impresionat este funcţia Eye AF, prin intermediul căreia camera caută ochii unei persoane şi se focalizează pe aceştia (e binecunoscut faptul că pentru o fotografie portret reuşită ochii trebuie să fie tot timpul în clar). n timpul testelor, camera a detectat ochii atât în lumină, cât şi la interior, chiar şi dacă persoana fotografiată avea ochii închişi.

Pe partea video, camera poate filma 4K până la 30 fps (cadre pe secundă) şi Full HD la 120 cadre pe secundă, ceea ce înseamnă că se pot realiza clipuri video slow motion de 4-5x cu autofocus continuu. Reprezentanţii Sony au declarat că A7 III filmează video pe toată lăţimea senzorului de imagine full frame, fără efect de îmbinare, care duce la colectarea unui volum de date de 2,4 ori mai mare decât cel necesar pentru clipurile video 4K. Pe scurt, camera înregistrează imagini la o calitate 6K, apoi informaţiile sunt supraeşantionate pentru a realiza clipul 4K. Asta ar înseamna imagini mai clare, mai detaliate şi cu o gamă de culori mai mare. Am filmat atât 4K cât şi full HD la 100 cadre pe secundă şi am fost mulţumit de rezultat. La o deschidere mică a diafragmei, fundalul este frumos înceţoşat, are o textură cremoasă, iar atunci când lucrurile trebuie să fie în focus totul arată clar, fără prea mult zgomot în imagine.

Noul model full-frame poate de asemenea să salveze imagini în format RAW de 14 biţi, inclusiv în modurile de fotografiere în rafală şi declanşare silenţioasă (potrivit pentru momentele în care trebuie să fii cât mai puţin intruziv, de pildă botezurile sau nunţile) şi este dotat cu un sistem de stabilizare optică pe cinci axe. Aşadar, modelul de bază al Sony nu este chiar de bază şi are foarte multe tehnologii ce se regăsesc doar în camere foto mult mai scumpe.

La nivel de design, A7 III arată similar cu modelul anterior, cu menţiunea că butoanele au fost mărite, ceea ce înseamnă o utilizare mai bună şi mai eficientă a camerei foto, care este destul de ergonomică şi confortabil de utilizat chiar şi pentru mai multe ore. Ceea ce o face extrem de potrivită pentru cei care au nevoie de un aparat de fotografiat uşor ce poate fi cărat peste tot, în ghiozdan sau în geantă.

De asemenea, camera vine cu trei butoane programabile pe ce funcţii doreşte fotograful. Aşadar, cum fiecare are stilul lui de fotografiere, este bine că nu mai trebuie să piezi timpul prin meniuri pentru a căuta setările de care ai nevoie.

După cum ziceam, autofocusul acestei camere este foarte rapid şi precis când vine vorba de fotografiere, indiferent de situaţie. Pe partea de video, autofocusul continu (AF-C) este unul destul de bun şi rapid, chiar dacă nu ajunge la standardul înalt deţinut de funcţia Dual Pixel CMOS al Canonului.

Culoarea reprodusă de A7 III este bună, în special pe tonurile de piele, fotografiate chiar în lumină artificială. Peisajele sunt contrastante şi culorile bine saturate (toate astea în modul standard de fotografiere). Atunci când lumina scade, fotograful are la dispoziţie plaja largă de ISO la care să apeleze. n cazul de faţă, am încercat fotografierea la toate nivelurile de ISO şi pot spune că imaginile surprinse la ISO 51.200 sunt încă utilizabile. Sigur, cu zgomotul de rigoare. Restul imaginilor cu ISO de până la 204.800 sunt pline de zgomot, dar atunci când fotograful caută detalii şi vrea dinadins să surprindă un cadru anume, camera îl poate ajuta.

Un alt element important este autonomia bateriei. Este notoriu faptul că aparatele de fotografiat mirrorless, fiind atât de mici, nu au o autonomie prea bună a bateriei. Sony a îmbunătăţit lucrurile şi aici şi susţine că A7 III poate fotografia peste 700 de cadre într-o singură încărcare. n lumea reală, acest lucru se traduce într-o zi de lucru şi nu ar trebui să-ţi faci griji că nu ai încărcătorul la tine atunci când pleci din camera de hotel. Eu am fotografiat şi filmat ore bune într-o zi, cu pauze, evident, şi am fost mulţumit de performanţa bateriei.

Ce nu mi-a plăcut la această cameră este că ecranul nu e rabatabil (poate fi înclinat doar puţin în sus şi în jos), ceea ce face dificil să te filmezi singur (un mare ”nu“ din partea celor care vor să facă vlogging). De asemenea, un alt minus este şi faptul că nu poţi naviga tactil prin meniu. Totuşi, aceste lucruri sunt minore pentru cineva interesat de fotografie şi video.

Luând în considerare toate aceste elemente, Sony A7 III este o cameră aproape perfectă, ce înglobează o sumedenie de tehnologii care pot atrage fotografii amatori, dar şi profesionişti.

CASETĂ TEHNICĂ:

SENZOR 24,2 MP, FULL-FRAME EXMOR R CMOS, 35,6 X 23,8 MM

PROCESOR IMAGINE BIONZ X

PUNCTE DE AUTOFOCUS 694 DE PUNCTE DE DETECTARE A FAZEI ŞI

425 DE PUNCTE DE DETECTARE A CONTRASTULUI

ISO 100-51.200 (EXTENSIBIL PÂNĂ LA 50-204.800)

VIDEO 4K UHD LA 30/24 FPS ŞI FULL HD PÂNĂ LA 120 FPS

ECRAN LCD, 921.600 DE PUNCTE

FOTOGRAFIE ÎN RAFALĂ

10 FPS (177 JPEG, 89 RAW COMPRESAT ŞI 40 DE FILE RAW NECOMPRESATE)

CONECTIVITATE WI-FI, NFC, BLUETOOTH

MĂRIME 126,9 X 95,6 X 73,7 MM

GREUTATE 650 GRAME (CU BATERIE ŞI CARD DE MEMORIE)

PREŢ 10.000 DE LEI (FĂRĂ OBIECTIV)

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.