Cine este românca ce conduce o afacere de aproape 100 de milioane de euro în România şi cum a ajuns aici
Cu o carieră de două decenii la activ, în doar cinci ani Diana David a reuşit să ajungă la cârma SAP România, companie căreia i se alăturase în 2018. Ce atuuri au ajutat-o să depăşească provocările apărute pe fondul celor mai recente crize şi să urce până în vârf?
Simt că ultimii ani au fost darnici cu mine în ceea ce priveşte lecţiile primite. În primul rând, am învăţat că în orice demers personal, dar şi de business, calităţi precum empatia şi iubirea faţă de oameni sunt esenţiale pentru a asigura liniştea şi succesul celor implicaţi”, spune Diana David, managing director al SAP România, subsidiara locală a producătorului german de soluţii software de business cu acelaşi nume, unul dintre cei mai puternici jucători europeni din industria de tehnologie, cu afaceri de peste 96,8 mil. euro în 2021 (ultimul an pentru care există date publice), plus 10% faţă de anul precedent.
Cinci ani până în vârf
Diana David s-a alăturat echipei SAP România în 2018, odată cu preluarea rolului de key account manager pentru sectorul public.
Trei ani mai târziu, mai exact în vara lui 2021, ea a fost numită la cârma operaţiunilor subsidiarei locale ale companiei. „Cred că provocările care vin cu preluarea unui rol de director general se aseamănă, la bază, cu tranziţia către orice rol nou – vorbim despre o schimbare la care trebuie să te adaptezi. Încă de la început, focusul meu a fost pe oamenii noştri, fără de care SAP România nu ar fi putut ajunge unde este astăzi”, a spus Diana David.
Astfel, la început s-a preocupat foarte mult întrebându-se ce tip de lider îşi doreşte să fie pentru cei 810 angajaţi care lucrează în cadrul companiei. „Am pornit cu paşi mici, stabilind cu mine însămi că scopul principal este să mă raportez la angajaţii noştri la fel cum îmi doresc ca oamenii din jur să se raporteze la mine. Cu timpul, am văzut că este esenţial să îmbunătăţesc genul de relaţie de muncă în echipă, din nou, prin paşi simpli şi puterea exemplului. Am promovat adoptarea unei atitudini empatice, care în timp a contribuit la atingerea obiectivelor noastre.”
Un lider vulnerabil = un lider puternic
De-a lungul carierei, Diana David a încercat să „ocolească” şi să evite acel gen de lider care impune, care comunică scurt şi la obiect şi care are în vizor doar obţinerea rezultatelor cu orice scop. „Eu, una, cred cu tărie în ideea că un lider ar trebui să îşi arate vulnerabilitatea. Şi noi suntem oameni, iar a ne arăta vulnerabilitatea creează, în opinia mea, un mediu în care colegii noştri pot fi ei înşişi. Vulnerabilitatea, în esenţă, este putere”, consideră reprezentanta SAP România.
În ceea ce priveşte modelele care au inspirat-o în carieră, un exemplu i-a fost, încă din copilărie, tatăl ei, care a învăţat-o ce înseamnă ambiţia, determinarea, tăria de caracter, dar şi ce înseamnă să-ţi urmezi visurile, mai presus de orice. „O altă sursă de inspiraţie pentru mine a fost şi este Josephin Galla, managing director al SAP Southeast Europe and Ukraine, care lucrează alături de noi în ţară şi care pentru mine reprezintă un mentor cu un caracter puternic, frumos şi curat. De la ea am învăţat extrem de mult, inclusiv cum să fii un adevărat lider.”
Având în vedere că este pasionată de ceea ce face, Diana David spune că însuşi jobul reprezintă unul dintre hobby-urile sale. Însă, pe lângă rolul actual, îi place să facă sport, să călătorească, să se uite la filme, dar şi să picteze. „În timpul liber, mă relaxez prin sport. În plus, îmi place foarte mult să călătoresc – mereu am fost fascinată de culturi diferite, pentru că am considerat că prin cunoaşterea lor ni se oferă o oportunitate cu totul deosebită de a învăţa şi de a forma noi perspective asupra vieţii. Mă declar foarte pasionată de filme, iar pentru că fiecare dintre noi ar trebui să aibă grijă de copilul lor interior, obişnuiesc să îmi alimentez bucuria inocentă prin intermediul picturii. Un alt hobby lunar pe care îl am este de a mânca o ciocolată întreagă.”
În ceea ce priveşte agenda sa zilnică, aceasta este dinamică şi diferă de la o zi la alta. „Agenda mi se modifică uneori chiar şi în timpul aceleiaşi zile, dar fiind şi eu o fire dinamică, simt că genul acesta de program mi se potriveşte foarte bine.”
Carte de vizită:
Diana David, Managing Director, SAP România
1. Face parte din echipa SAP România din 2018, an în care a preluat funcţia de key account manager pentru sectorul public. În iunie 2021, Diana David a devenit managing director al SAP România;
2. Şi-a început activitatea profesională în urmă cu 19 ani, iar în tot acest timp a ocupat diverse roluri în cadrul companiei Orange România;
3. Are peste 16 ani de experienţă în vânzări, timp în care a gestionat atât conturi private, cât şi publice, iar ultima poziţie ocupată în acest sector de activitate a fost cea de business development Manager IT&C;
4. În timpul liber, Dianei David îi place să facă sport şi să călătoarească, să se uite la filme şi să picteze, iar un „hobby lunar” este să mănânce o ciocolată întreagă.
IT-ul, „albastrul potrivit pentru fete”
Vorbind de prezenţele feminine din industria de IT locală, Diana David dă exemplul companiei pe care o reprezintă. SAP România înregistrează în prezent un număr de 810 angajaţi care lucrează în cele trei locaţii SAP din Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca, din care circa 370 de persoane sunt femei. „Ne mândrim că 46% dintre angajaţi sunt reprezentaţi de femei. Sunt de părere că industria IT a fost mereu atractivă pentru femei, întrucât capacităţile şi talentul nu diferă între femei şi bărbaţi. Cred că aici vorbim mai mult despre o influenţă a trendurilor din societate şi categorizarea industriilor ca fiind «potrivite pentru femei» şi «potrivite pentru bărbaţi», la fel cum considerăm că rozul e mai potrivit pentru fete, iar albastrul pentru băieţi. Industria IT mi se pare «albastrul potrivit pentru fete» – şi cred că tot mai multe femei aleg o direcţie potrivită dorinţelor şi ţelurilor de dezvoltare proprii şi se concentrează mai puţin pe ceea ce este considerat a fi potrivit”, a spus Diana David.
Ea este de părere că industria de profil ar putea să atragă mai multe talente de sex feminin dacă va fi susţinută din ce în ce mai mult ideea că industriile cu caracter tehnic se potrivesc oricui. „Întrucât majoritatea studenţilor din cadrul facultăţilor cu caracter tehnic sunt reprezentaţi de tineri bărbaţi, consider că o modalitate ar fi informarea şi susţinerea viitoarelor studente în ideea de a urma un profil tehnic. Pe scurt, îndepărtarea şabloanelor create de-a lungul timpului privind domeniile potrivite pentru femei vs. bărbaţi şi, mai mult decât atât, reiterarea ideii că fiecare este liber să-şi aleagă drumul profesional în funcţie de propriile pasiuni, interese şi dorinţe.”
În ceea ce priveşte calităţile pe care le caută în viitorii angajaţi ai SAP România, spune că este esenţială capacitatea de a colabora cu alţi membri ai echipei şi de a nu se izola în propriile sarcini. „Imaginea de ansamblu menţionată în cazul liderului se construieşte şi pe baza perspectivelor individuale din cadrul echipelor. Aş vrea să menţionez însă şi o caracteristică importantă pentru noi toţi, indiferent de rol – şi anume autenticitatea. O anumită poziţie nu ar trebui să fie ocupată de un anumit caracter, ci de o persoană cu un anumit set de abilităţi nutrite şi dezvoltate pe baza unui caracter propriu, autentic, creând mult mai multă valoare decât dacă s-ar urma un şablon.”
„Sunt de părere că industria IT a fost mereu atractivă pentru femei, întrucât capacităţile şi talentul nu diferă între femei şi bărbaţi. Cred că aici vorbim mai mult despre o influenţă a trendurilor din societate şi categorizarea industriilor ca fiind «potrivite pentru femei» şi «potrivite pentru bărbaţi», la fel cum considerăm că rozul e mai potrivit pentru fete, iar albastrul pentru băieţi. Industria IT mi se pare «albastrul potrivit pentru fete».” Diana David
Pasiunea, cuvânt cheie pentru alegerea carierei
Executiva este de părere că o atitudine constant critică duce rareori la ceva bun şi nu face decât să blocheze evoluţia şi procesele de învăţare, printre altele. Pe de altă parte, reprezentanta SAP România consideră că răbdarea este un atu important pentru un lider, alături de puterea de adaptare. „Am ajuns la concluzia că majoritatea îngrijorărilor noastre sunt uneori nejustificate şi de cele mai multe ori se rezolvă de la sine. Deşi, din punctul meu de vedere, cheia succesului se află de multe ori într-un plan bine făcut şi executat, n-ar trebui neglijată nevoia unui strop de adaptabilitate, întrucât, în ciuda sentimentului neplăcut, planurile noastre s-ar putea să necesite schimbări. Cred că este important să învăţăm să gestionăm situaţii neprevăzute urmărind acelaşi scop setat iniţial, apelând, însă, la alte instrumente”, a mai spus Diana David.
Nu în ultimul rând, adaugă ea, o situaţie aduce cu sine diferite perspective, în funcţie de unghiul din care este privită, ceea ce face lucrurile mai complexe, dar totodată oferă şi o imagine bună de ansamblu. Astfel, să nu rămâi înrădăcinat/ă în propriile idei şi să tratezi cu flexibilitate situaţiile care ţi se prezintă, în general, în viaţă, s-ar putea să fie foarte benefic. „Pornind de la învăţămintele ultimilor ani, pentru 2023 mi-am propus să continuui să caut echilibru şi linişte în tot ceea ce fac, dar şi să menţin şi, de ce nu, să cresc nivelul de determinare în tot ceea ce fac. Cred că fiecare dintre noi se poate îmbunătăţi în timp, în funcţie de cum se schimbă contextul din jur, fapt pentru care pe lângă cele menţionate anterior, îmi doresc să dezvolt însuşiri noi, relevante atât pentru viaţa mea profesională, cât şi pentru cea personală.”
Diana David este de părere că pentru a fi un bun lider e nevoie şi de capacitatea de a avea mereu imaginea de ansamblu şi de a organiza activităţile necesare succesului companiei, ţinând mereu cont de atuurile şi interesele membrilor echipei. „Consider că prin majoritatea activităţilor pe care le desfăşurăm ar trebui să avem ocazii de a ne dezvolta, de a învăţa sau pur şi simplu de a face ceea ce ne face cu adevărat plăcere, ceea ce ni se potriveşte. Totodată, deşi implică efort, consider că este absolut necesar să acordăm atenţie fiecărui individ în parte, dincolo de hard skills, să îl cunoaştem, să îl înţelegem şi să îi oferim suportul de care are nevoie.”
Iar un sfat pe care l-ar oferi unui tânăr sau unei tinere care încă nu ştie în ce industrie sau sector de activitate să îşi înceapă cariera este să facă o analiză a propriilor idealuri, să determine unde se află şi unde şi-ai dori, într-o bună zi, să ajungă pe baza a ceea ce iubeşte să facă. „Cred că am fost cu toţii în acel punct al carierei noastre şi, dat fiind numărul de posibilităţi, îmi pot imagina că nu este uşor să-ţi alegi drumul. Pasiunea, dincolo de beneficiile financiare, este un cuvânt cheie când vine vorba de alegerea unei cariere. Ştii cum se spune, dacă iubeşti ceea ce faci, nu vei munci nicio zi în viaţa ta. Însă şi atunci când iubim ceea ce facem, în mediul nostru de lucru vor apărea mereu provocări. Sfatul meu ar fi ca tinerii ce pleacă la drum în cariera lor să aibă în vedere şi faptul că toleranţa, disponibilitatea şi dorinţa de a comunica şi de a depune eforturi, de a face, uneori, sacrificii sunt parte din călătorie.”
O altă recomandare pe care Diana David o face pentru tinerii la început de carieră este să înveţe să se detaşeze emoţional de întâmplările care le provoacă stres sau faţă de care simt uneori teamă înainte să ia decizii finale. „«Adevărul meu nu este adevărul suprem»: cred că acesta este un sfat care, urmat încă de la începutul carierei, ne poate face viaţa mai uşoară în multe privinţe şi ne poate oferi un parcurs mult mai lin prin diferitele situaţii şi provocări la care suntem, inevitabil, supuşi. Un alt sfat ar fi să învăţăm să ne detaşam emoţional de întâmplările care ne provoacă stres sau faţă de care simţim uneori teamă înainte să luam decizii finale. Consider că acţiunile impulsive sunt rareori o reflecţie a deciziilor pe care le-am lua în mod normal.”
România, teren fertil pentru păstrarea talentelor
Întrebată ce motive au stat la baza deciziei de a rămâne în România pentru a-şi continua parcursul profesional, Diana David a spus că una dintre responsabilităţile unui lider, printre altele, este să creeze un mediu de lucru care să fie la fel de, dacă nu şi mai atractiv decât ceea ce se oferă în străinătate.
„De multă vreme încoace, auzim iar şi iar că ne pleacă talentele din ţară, iar piaţa suferă enorm din pricina lipsei de profesionişti. Cred că e de datoria noastră, a tuturor, să facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a contribui la medii de lucru care să sporească satisfacţia angajaţilor şi care să trimită în piaţă mesajul clar că «Dacă îţi doreşti, să ştii că poţi şi acasă». Iar până la urmă, acasă este acolo unde eşti înconjurat de oamenii potriviţi.”
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro