Pe Internet, negrul e verde
Cantitatea de energie pe care o consuma de la priza un monitor depinde intr-o mare masura de culorile afisate. Negrul este de departe preferatul ecologistilor.
Cantitatea de energie pe care o consuma de la priza un monitor depinde intr-o mare masura de culorile afisate. Negrul este de departe preferatul ecologistilor.
O campanie a ecologistilor condusa de Mark Ontkush, autointitulat evanghelist pentru calculatoarele cu consum redus de energie, sustine ca atentia la culorile afisate de site-uri ar duce la o crestere substantiala a eficientei energetice. Cu cat culorile sunt mai inchise, cu atat monitorul consuma mai putina energie pentru a afisa o pagina de Internet. Ontkush a venit chiar cu ideea conform careia daca cel mai utilizat site din lume, motorul de cautare Google, ar trece de la albul imaculat care predomina acum la un negru inchis, s-ar economisi sute de MWh pe an. La scurt timp, mai multi dezvoltatori web au lansat versiuni ale cunoscutului motor de cautare in negru intens si le-au botezat Blackle, BlackWebSearch.com sau Darkoogle.
Oricare dintre ele este complet functional si ofera aceleasi rezultate pe care le ofera si originalul. Raspunsul Google a venit doar in august, dar fara ca albul caracteristic sa fie inlocuit. Unul dintre managerii Google, responsabil de politica "verde" a companiei, a publicat pe blogul oficial un articol din care rezulta ca studiile proprii spun ca monitoarele LCD, cele care predomina acum in Statele Unite, nu reduc consumul la afisarea nuantelor inchise, dar ca reducerile de consum sunt reale in cazul monitoarelor de generatie veche, pe tub catodic. Aceasta pentru ca monitoarele CRT (cathode ray tube) afiseaza culori in functie de intensitatea cu care campuri de electroni sunt proiectate pe sticla. Atunci cand niciun electron nu este proiectat, culoarea ecranului este neagra si de aici rezulta un consum redus in medie cu 10,8 wati pentru pagina aproape integral neagra a Google fata de cea standard. Pe de alta parte, monitoarele LCD au un alt principiu de functionare, ce nu influenteaza semnificativ consumul de energie. Chiar daca acum Google va ramane de aceeasi culoare, lobby-ul facut de Ontkush a influentat o parte a comunitatii de designeri web, care recomanda acum clientilor sa isi faca site-urile in culori sumbre. Iar o alta metoda pentru reducerea consumului este alegerea unui monitor cu o diagonala cat mai mica. Insa de departe cea mai "verde" alegere, fara a apela la studii de specialitate, este de a scoate pur si simplu din priza monitorul, pentru cresteri de eficienta cu 100%.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro