Voci la volan? Bluetooth e de vina
Sunteti sofer? Daca da, probabil ca o calatorie cu masina este, de obicei, o ocazie de relaxare. Mai ales in cazul in care, beneficiind de noile tehnologii, puteti chiar sa dati si sa primiti telefoane in timp ce conduceti, folosind o casca wireless prin Bluetooth.
"Un utilizator de laptop asezat pe marginea unei sosele poate asculta conversatiile pe care le poarta soferii dotati cu casti Bluetooth din masinile care trec pe strada"
Sunteti sofer? Daca da, probabil ca o calatorie cu masina este, de obicei, o ocazie de relaxare. Mai ales in cazul in care, beneficiind de noile tehnologii, puteti chiar sa dati si sa primiti telefoane in timp ce conduceti, folosind o casca wireless prin Bluetooth.
Printre avantajele castii Bluetooth: nu trebuie sa mai tineti telefonul in mana atunci cand sunteti la volan, deci ati scapat de agentii de politie, si in plus ati scapat si de fire, pentru ca Bluetooth este o tehnologie care functioneaza prin unde radio. Totusi, se pare ca nu intotdeauna masina personala este si o oaza de intimitate.
La o recenta conventie a specialistilor in informatica organizata in Olanda, o echipa de ingineri europeni a demonstrat functionarea unui dispozitiv prin care un utilizator de laptop, asezat pe marginea unei sosele, poate sa asculte conversatiile pe care le desfasoara soferii dotati cu casti Bluetooth din masinile care trec pe strada.
Sistemul a fost botezat Car Whisperer si, pe langa ascultarea conversatiilor, ii permite utilizatorului chiar sa le vorbeasca celor din masinile pe langa care trec. Ceea ce ridica deja unele probleme de intimitate. E adevarat ca ar putea fi folosit pentru a le transmite complimente soferilor ("Frumoasa depasire!"), dar la fel de bine ei ar putea fi insultati sau, pur si simplu, speriati de moarte.
Sistemul a fost inventat nu pentru a produce panica sau doar pentru distractie, ci pentru a le atrage atentia producatorilor de echipamente care comunica prin Bluetooth ca dispozitivele nu sunt atat de sigure pe cat se crede, a spus unul dintre ingineri, austriacul Martin Herfurt. "Daca nu le demonstrezi ca exista o problema, e posibil nici sa nu te ia in seama", a declarat el pentru The New York Times.
Problema de securitate este valabila numai la utilizatorii de telefoane care nu respecta recomandarile producatorilor in ceea ce priveste complexitatea parolelor de Bluetooth. Odata tastate, acestea permit comunicarea dintre telefon si casca, iar specialistii recomanda alegerea unor parole de cel putin opt caractere lungime. Astfel, parola poate avea 3.000 de miliarde de posibile combinatii, pe care un calculator le-ar putea decoda, dar intr-un timp suficient de lung pentru ca o masina in miscare sa iasa din raza de acoperire a unui echipament de ascultare precum Car Whisperer. Totusi, spun specialistii, multi producatori folosesc parole standard, de genul 1234 sau 0000, care pot fi descoperite in fractiuni de secunde.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro