DE ZECE ORI MAI NOROCOSI
Romanii cei mai conservatori in strategia de investitie la
Ca
In timp ce economia romaneasca abia se taraia in urma celor din Cehia si Ungaria, bursa din Bucuresti zburda, ca ritm de crestere, in fata celor din Praga sau Budapesta.
Daca cehii, polonezii sau ungurii au avut ceva emotii pentru banii lor cu patru ani inainte de integrare (adica in 2000), romanii castiga la sigur (si incredibil de mult) de mai bine de trei ani.
Si nici nu sunt semne ca se va intampla altfel pana la aderare.
Atat in Cehia cat si in Ungaria, actiunile au crescut puternic in perioada 1998 - 2000, la doi ani dupa ce tarile au fost invitate sa inceapa negocierile de aderare la UE. A urmat insa un an 2001 de scadere la fel de brusca si puternica.
Dupa o revenire de scurta durata si o scadere la fel in 2002, preturile s-au dublat pana in 2004. Astfel, dupa scaderi si cresteri, investitorii cehi sau unguri care un investit in actiunile cuprinse in calculul indicilor bursieri PX 50 (Cehia) sau BUX (Ungaria) si-au dublat (doar) banii in perioada 2000 - 2004.
Pentru comparatie, romanii care au facut acelasi lucru in 2000, cumparand actiunile din BET (adica cele mai sigure si lichide), au multiplicat banii de zece ori. Indicele BET a crescut de la circa 500 de puncte in 2000 la aproape 5.000 in prezent.
Iar zece nu este decat rezultatul unei medii. In anumite cazuri particulare, de exemplu SIF, preturile au crescut chiar de douazeci de ori.
Explicatia pentru diferenta uriasa dintre randamentele de pe piata romaneasca si cele din alte tari din Europa Centrala si de Est este, paradoxal, o deficienta. La
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro