DE ZECE ORI MAI NOROCOSI

Postat la 30 martie 2006 1 afişăre

Romanii cei mai conservatori in strategia de investitie la Bursa si-au inmultit de zece ori banii in ultimii patru ani. Ungurii sau cehii de acelasi tip s-au multumit in aceasta perioada doar cu dublari.

 

Ca Romania este o tara atipica in Europa Centrala si de Est reprezinta deja un lucru general acceptat. Exemplul cel mai clar pentru sustinerea teoriei este chiar Bursa de Valori.

 

In timp ce economia romaneasca abia se taraia in urma celor din Cehia si Ungaria, bursa din Bucuresti zburda, ca ritm de crestere, in fata celor din Praga sau Budapesta.

 

Daca cehii, polonezii sau ungurii au avut ceva emotii pentru banii lor cu patru ani inainte de integrare (adica in 2000), romanii castiga la sigur (si incredibil de mult) de mai bine de trei ani.

Si nici nu sunt semne ca se va intampla altfel pana la aderare.

 

Atat in Cehia cat si in Ungaria, actiunile au crescut puternic in perioada 1998 - 2000, la doi ani dupa ce tarile au fost invitate sa inceapa negocierile de aderare la UE. A urmat insa un an 2001 de scadere la fel de brusca si puternica.

 

Dupa o revenire de scurta durata si o scadere la fel in 2002, preturile s-au dublat pana in 2004. Astfel, dupa scaderi si cresteri, investitorii cehi sau unguri care un investit in actiunile cuprinse in calculul indicilor bursieri PX 50 (Cehia) sau BUX (Ungaria) si-au dublat (doar) banii in perioada 2000 - 2004.

 

Pentru comparatie, romanii care au facut acelasi lucru in 2000, cumparand actiunile din BET (adica cele mai sigure si lichide), au multiplicat banii de zece ori. Indicele BET a crescut de la circa 500 de puncte in 2000 la aproape 5.000 in prezent.

 

Iar zece nu este decat rezultatul unei medii. In anumite cazuri particulare, de exemplu SIF, preturile au crescut chiar de douazeci de ori.

 

Explicatia pentru diferenta uriasa dintre randamentele de pe piata romaneasca si cele din alte tari din Europa Centrala si de Est este, paradoxal, o deficienta. La Bursa romaneasca sunt listate doar cateva companii suficient de solide si, foarte important, cu lichiditate suficient de mare. De aceea, aproape toti banii noi care intra sunt orientati catre achizitii in aceste cateva actiuni, creand o presiune mare si ridicand artificial preturile. In Cehia sau Ungaria, unde numarul variantelor este mult mai mare, banii se distribuie relativ uniform.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DE ZECE ORI MAI NOROCOSI
/cover-story/de-zece-ori-mai-norocosi-1050448
1050448
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.