PIATA DE CAPITAL: SATISFACTII, AGONIE, EXTAZ
Satisfactii si emotii, extaz, agonie si din nou extaz. Toate acestea le-au trait investitorii la Bursa in 2005, un an care a aratat ca investitiile bursiere sunt o activitate pentru cei cu nervii tari. Cresteri incredibile si corectii dramatice s-au succedat spectaculos, romanii afland pe pielea lor ca la Bursa se poate si pierde la fel de usor cum se poate castiga.
Satisfactii si emotii, extaz, agonie si din nou extaz. Toate acestea le-au trait investitorii la Bursa in 2005, un an care a aratat ca investitiile bursiere sunt o activitate pentru cei cu nervii tari. Cresteri incredibile si corectii dramatice s-au succedat spectaculos, romanii afland pe pielea lor ca la Bursa se poate si pierde la fel de usor cum se poate castiga.
Acest an a fost, poate, cel mai agitat din istoria Bursei de Valori. A fost un an zbuciumat si plin de invataturi in legatura cu ceea ce inseamna piata de capital", a afirmat Alin Brendea, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Prime Transaction.
Tragand linie si facand un bilant al activitatii bursiere in 2005, se poate afirma ca la sfarsit de an ne putem mandri ca avem o piata de capital mai matura si mai puternica. "A fost un an bun din toate punctele de vedere si pentru investitori, si pentru societatile de brokeraj, si pentru piata in ansamblu", a declarat Bogdan Trandafir, directorul departamentului de analiza al BCR Securities.
Din punct de vedere al investitorului la Bursa, acest an a fost bun in principal datorita castigurilor obtinute. Indicele de referinta BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece titluri de la Bursa de Valori, a inregistrat in 2005 un avans de aproape 60%, iar capitalizarea bursiera s-a apropiat de 16 miliarde de euro. Aceasta crestere, desi nu s-a ridicat la nivelul din 2004, cand Bursa a plusat cu un incredibil 100%, a batut din nou randamentele oferite de celelalte alternative de plasament. Evolutia nu a mai fost insa liniara, ca in anii precedenti, ci a fost caracterizata de suisuri si coborasuri, din care investitorii experimentati au putut castiga mai mult, in timp ce multi dintre investitorii fara experienta n-au reusit castigurile sperate.
Inceputul de an a adus cresteri spectaculoase la Bursa, pe fondul entuziasmului general generat de introducerea cotei unice. Astfel, in mai putin de doua luni, indicele BET inregistrase o urcare neverosimila de 50%, de peste 3,5 ori mai mult decat randamentul adus intr-un an de un depozit bancar.
Aceste cresteri au fost urmate insa de corectii severe, care au anulat in mai putin de o luna castigurile din ianuarie si februarie, provocand pierderi substantiale investitorilor care intrasera pe piata pe maximele din februarie. A urmat apoi o perioada de incertitudine, reflectata printr-o stagnare a pietei, cresterile reluandu-se in toamna, o data cu intrarea in piata a unor capitaluri straine importante. "Avand in vedere oscilatiile pietei, acest an a fost foarte bun pentru speculatori si pentru investitorii care realizeaza in mod constant plasamente pe piata de capital", a spus Brendea.
Cu un avans mediu de circa 165%, SIF-urile au fost, fara indoiala, actiunile vedeta in 2005. Cel mai mare randament l-au adus actiunile SIF Moldova, cu un avans de 200%, urmate de titlurile SIF Oltenia, cu o crestere de 185%, si de cele ale SIF Muntenia si SIF Banat-Crisana, cu aproape 180%. SIF Transilvania a fost ultima dintre SIF-uri in 2005, cu un randament de "doar" 100%.
"Segmentul SIF-urilor a fost clar cel mai dinamic in 2005, datorita faptului ca anul acesta s-au intamplat cele doua lucruri cu impact important asupra SIF-urilor despre care s-a tot discutat in ultimii ani: ridicarea pragului de detinere si privatizarea BCR", a aratat Brendea. Bancile si companiile farmaceutice au fost, de asemenea, printre cele mai dinamice de la Bursa in acest an, aducand castiguri importante investitorilor. Pe langa rezultatele bune raportate de companiile din aceste domenii, un factor important de crestere l-au reprezentat tranzactiile mari realizate in acest an pe fiecare sector in parte, respectiv privatizarea BCR si preluarea Sicomed de catre Zentiva. Actiunile Bancii Transilvania au oferit in acest an un randament de 140%, luand in considerare si majorarea de capital operata in acest an, iar titlurile BRD - Groupe Société Générale au inregistrat o crestere de aproape 90%.
In sectorul farmaceutic, cea mai mare crestere au inregistrat-o actiunile Biofarm Bucuresti, cu o crestere de aproape 140%. Schimbarile in structura actionariatului companiei si transferul acesteia de pe RASDAQ pe Bursa au atras un interes ridicat din partea investitorilor pentru aceste titluri. In asteptarea privatizarii, actiunile Antibiotice Iasi au inregistrat o apreciere de 130%, in timp ce preluarea Sicomed de catre compania ceha Zentiva a determinat un avans de circa 106% pentru aceste titluri.
Companiile din sectorul petrolier, Petrom si Rompetrol Rafinare, nu au adus castigurile pe care le sperau investitorii la inceputul acestui an, in ciuda rezultatelor foarte bune raportate. Actiunile Petrom au castigat de la inceputul anului circa 50%, in timp ce titlurile Rompetrol Rafinare au inregistrat un avans de doar 30%. Petromidia a fost insa una din cele mai volatile actiuni, evolutia ei fiind influentata de scandalurile in care a fost implicat presedintele companiei, Dinu Patriciu. Analistii estimeaza insa ca societatile din sectorul petrolier ar putea reveni in prim-plan anul viitor. "Anul 2005 a fost, fara indoiala, anul SIF-urilor si al bancilor, insa cred ca anul viitor va fi anul companiilor petroliere", a declarat Bogdan Trandafir.
Surprizele au venit in acest an din industria producatorilor de tevi. Titlurile Silcotub Zalau au inregistrat o crestere spectaculoasa de 230%, iar actiunile Artrom Slatina au avut un avans de 130%, pe fondul unor rezultate financiare foarte bune. Actiunile celor doua companii nu se afla insa printre actiunile intens tranzactionate de investitori, fiind caracterizate de o lichiditate destul de redusa. Randamente bune au adus in acest an si actiunile companiei de morarit si panificatie Vel Pitar Ramnicu-Valcea, cu o crestere de 87%, precum si cele ale combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea, cu un avans de 76%, in timp ce titlurile producatorului de componente auto Compa Sibiu au castigat circa 60%.
Brokerii considera ca randamentele ridicate oferite in acest an de investitiile la Bursa sunt justificate de rezultatele bune ale companiilor, dar si de intrarile masive de capital in piata. "Cred ca evolutia buna a rezultatelor companiilor din sectoarele petrolier, farmaceutic si financiar-bancar au sustinut cresterea pietei", a declarat Alin Brendea. "Daca in februarie, preturile erau mari in raport cu rezultatele, acum nu mai par la fel de mari", a mai precizat el.
Brokerii si investitorii nu s-au bucurat doar de scumpirea actiunilor, ci si de cresterea lichiditatii. Valoarea medie zilnica a tranzactiilor derulate la Bursa a crescut de circa 3,5 ori in acest an, depasind 8,3 milioane de euro.
"Aceasta crestere are drept cauza intrarea de bani in piata, atat din partea investitorilor straini, cat mai ales din partea investitorilor romani", a aratat Bogdan Trandafir. "Scaderea randamentelor din sistemul bancar i-a determinat pe tot mai multi romani sa-si indrepte atentia catre Bursa de Valori, acestia fiind atrasi si de randamentele ridicate oferite de actiunile cotate."
Pe de alta parte, imbunatatirea ratingului de tara al Romaniei, apreciata acum drept tara cu risc scazut pentru investitii, a determinat o intrare mai puternica a fondurilor straine de investitii pe piata de capital. Goldman Sachs, BNP Paribas, ING, Julius Baer, Pictet Asset Management sau Raiffeisen sunt doar cateva din numele grele din domeniu care au cumparat actiuni pe piata de capital romaneasca. "In 2005, Bursa a aratat ca este atractiva si pentru investitorii straini si cred ca interesul acestora va continua sa se manifeste. Practic, in acest an s-a conturat clar o masa critica de investitori pe care piata poate conta si in anii urmatori", a aratat Alin Brendea.
Totusi, evolutia Bursei in 2005 nu trebuie vazuta doar in nuante de roz. Piata de capital se confrunta in continuare cu o mare problema - lipsa de emitenti noi, care sa sustina dezvoltarea solida a pietei. Practic, capitalizarea Bursei a crescut in acest an cu 80%, in conditiile in care oferta de titluri a ramas aproximativ constanta. In 2005, s-au listat la Bursa doar trei emitenti noi, societatea de intermediere Broker Cluj, producatorul de hartie Vrancart Adjud si retailerul IT&C Flamingo International.
Marile listari promise de stat, adica intrarea pe Bursa a unor companii importante (Transelectrica, Transgaz, Romgaz, doua filiale Electrica, Aeroportul Henri Coanda, Portul Constanta) si a Fondului Proprietatea, au fost amanate pentru 2006.
Tot in 2006 este asteptata inceperea tranzactionarii la Bursa a titlurilor de stat. "Avand in vedere evolutia pietei in acest an si interesul in crestere din partea investitorilor pentru piata de capital, cred ca perioada urmatoare este una propice pentru noi listari", considera Alin Brendea.
Brokerii se arata in continuare optimisti si asteapta si pentru anul viitor o evolutie buna pe piata de capital, chiar daca nu la fel de agitata ca in 2005. Ei sustin ca atat timp cat piata monetara va oferi randamente in scadere sau chiar stagnante, piata bursiera va atrage in continuare investitori, iar aceasta creeaza premise pentru continuarea trendului de crestere si in anii urmatori.
Piata obligatiunilor a inregistrat la randul ei unele progrese in 2005, chiar daca, in termeni valorici, aceasta continua sa se situeze foarte departe de piata actiunilor. Ultimul an a aratat o crestere a interesului atat din partea companiilor, cat si din partea consiliilor locale pentru atragerea de finantari prin imprumuturi obligatare.
In pofida acestei tendinte, valoarea emisiunilor de obligatiuni lansate in acest an s-a situat la un nivel redus, de sub 55 de milioane de euro, si totodata sub nivelul consemnat in 2004, de 71 de milioane de euro. Totusi, in afara de imprumuturile obligatare lansate pana in prezent, au mai fost aprobate si prospectele preliminare ale altor emisiuni, care ar urca valoarea totala a imprumuturilor de acest gen initiate in acest an peste nivelul din 2004.
Cea mai mare emisiune de obligatiuni a fost lansata de Banca Transilvania si a avut o valoare de aproximativ 20,8 milioane de euro. Piata secundara a obligatiunilor se confrunta insa cu o lipsa acuta de lichiditate, deoarece majoritatea investitorilor prefera sa pastreze obligatiunile pana la scadenta. Valoarea tranzactiilor cu obligatiuni a fost in 2005 de 27,7 milioane de euro, in scadere cu 60% fata de 2004.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro