PLOAIE DE TRANZACTII IN 2004

Postat la 07 aprilie 2006 1 afişăre

Valoarea fuziunilor si achizitiilor incheiate in Romania in primele 11 luni ale acestui an s-a situat la peste 717 milioane de dolari, potrivit unui studiu al firmei de consultanta KPMG. Aceasta suma nu include privatizarile si nici tranzactiile anuntate, dar care nu au fost incheiate pana la acea data. Daca adaugam si vanzarile de companii de stat, dintre care se remarca Petrom, anul 2004 a fost unul dintre cei mai prolifici pentru activitatea de fuziuni si achizitii.

 

Privatizarea Petrom: Grupul austriac OMV a preluat pachetul majoritar de actiuni la Petrom, platind 1,49 miliarde euro, dintre care 669 milioane euro au ajuns la stat.

 

Privatizarea distribuTiei de gaze: Compania germana E.ON a cumparat Distrigaz Nord cu 304 milioane euro, iar societatea franceza Gaz de France, Distrigaz Sud, cu 311 milioane euro.

 

Privatizare In electricitate: Grupul italian ENEL a preluat Electrica Banat si Dobrogea contra sumei de 112 milioane euro.

 

Preluare In producTia de Tevi: Producatorul international de tevi Tenaris a cumparat Tubman International pentru 42 milioane dolari. Astfel, Silcotub Zalau, Tubinox Bucuresti si Laminorul Braila au intrat in proprietatea Tenaris.

 

Vanzarea Alum Tulcea: Balli a vandut producatorul de alumina BBG Alum pentru 9,5 milioane dolari catre omul de afaceri rus Vitali Masitchi, proprietarul Alro si Alprom Slatina. Noul proprietar a preluat si datoriile companiei, afacerea ajungand la peste 50 milioane dolari.

 

Monopol pe faianTA: Grupul austriac Lasselsberger a achizitionat in numai cinci luni, in acest an, toti cei trei mari producatori de placi ceramice din Romania. Austriecii au preluat direct Sanex Cluj si Mondial Lugoj, iar in luna septembrie au cumparat grupul ungar Zalakeramia, proprietarul Cesarom Bucuresti.

 

Mai multe cArAmizi: Producatorul austriac de materiale de constructii Wienerberger a achizitionat in primavara acestui an o fabrica de caramizi la Sibiu, pentru noua milioane de euro. Wienerberger detine deja o fabrica de caramizi langa Targoviste.

 

Lafarge vinde varul: Lafarge a anuntat vanzarea diviziei de var catre compania Simcor Oradea.

Tigla In atenTie: Tondach a preluat 85% din actiunile fabricii de tigla ceramica Cema Sibiu si a anuntat constructia unei alte fabrici, langa cea existenta, care va costa peste 23 milioane de euro.

Kronospan a luat PAL-ul: Grupul Kronospan a preluat de la Frati doua fabrici de placi lemnoase din Sebes, intr-o afacere evaluata la 250 de milioane de euro.

 

RAEF merge cu Domo: Romanian American Enterprise Fund (RAEF) a devenit actionar al Domo Retail, compania care detine reteaua de magazine Domo, in urma unei tranzactii de 10 milioane de euro.

 

Nou-intrat: Fondul de investitii DBG Eastern Europe II a devenit actionar al lantului de retail Flanco, in urma unei investitii de 6,5 milioane euro.

 

Vanzarea IRIDE: Parcul industrial IRIDE a fost cumparat de Immofinanz, cel mai mare fond austriac de investitii imobiliare, pentru o suma estimata la 35-40 de milioane de euro.

 

Parc logistic: Fondul de investitii Europolis a incheiat un parteneriat cu compania italiana Cefin pentru construirea unui parc logistic in valoare de 75 de milioane de euro.

 

Complex comercial vandut: Holdingul austriac Meinl European Land Limited a cumparat de la belgienii de la Liebrecht & wooD proiectul Militari Shopping Center cu 20 de milioane de euro.

 

Inainte de finalizare: Complexul comercial City Mall din sudul Capitalei, dezvoltat de compania Sirius Investitii, controlata de oameni de afaceri israelieni, a fost achizitionat de Jaguar Development, detinuta de o firma din Israel si un om de afaceri grec, intr-o tranzactie de 25 de milioane de euro.

 

Consolidare In internet: PCNET a fost preluat de grupul RCS&RDS pentru o suma estimata la 10 milioane de dolari, tranzactia urmand sa se finalizeze anul viitor.

 

AchiziTia Comcereal: Fondul de investitii Broadhurst Investments a vandut gigantului american Cargill participatia de 71,1% din capitalul Comcereal Alexandria, intr-o tranzactie de aproape 20 de milioane de dolari.

 

PepsiCo se extinde: Compania Snack Ventures Europe (SVE), un joint venture intre PepsiCo si producatorul din industria de morarit si panificatie General Mills din SUA, a preluat cel mai mare producator si distribuitor de snacksuri din Romania, Star Foods, companie cu capital elen.

 

Din nou pe locul doi: Producatorul de bere SABMiller si-a recastigat locul doi pe piata, cu o cota de circa 20%, dupa preluarea fabricii Aurora Brasov.

 

Cehii cumpArA conserve romaneSti: Hame, cel mai mare producator ceh de conserve si pateuri, a achizitionat 60% din Romconserv Caracal.

 

Smithfield Si porcul romanesc: Smithfield, cel mai mare procesator de carne de porc din lume, a cumparat Com-Tim si detine 22% din Campofrio Alimentacion, prezenta in Romania prin Tabco-Campofrio.

 

Cargill Si Bunica: Cargill a preluat afacerile cu ulei ale companiei Topway Industries (fabricile de la Podari si Craiova plus dreptul de folosinta a marcii "Bunica"), intr-o tranzactie care s-a ridicat la 30 de milioane de dolari.

 

OTP intrA In forTA: In aprilie, banca ungara de economii OTP a cumparat intregul pachet de actiuni al Bancii Comerciale RoBank din Bucuresti, pentru suma de 47,5 milioane de dolari. OTP urmareste piata romaneasca pentru noi achizitii.

 

DouA pe an: Omniasig Bucuresti a cumparat, pe rand, doua societati de asigurare - AGI Romania si Asirag Pitesti, formand in acest fel cel mai mare holding de asigurari din Romania.

 

Ringier strange cotidiene: Ziarul Evenimentului Zilei a fost preluat de catre Ringier Romania, de la Gruner A Jahr, divizia de presa a grupului Bertelsmann, in urma tranzactiei realizate la nivel european prin care Bertelsmann a vandut catre Ringier toate ziarele sale din Europa Centrala si de Est.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PLOAIE DE TRANZACTII IN 2004
/cover-story/ploaie-de-tranzactii-in-2004-1050739
1050739
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.