PREGATITI-VA BANII
Aparitii noi pe piata, noi investitii, exituri mai mult sau mai putin asteptate. Acestea au fost ingredientele unui an care a adus confirmarea faptului ca in Romania se pot face afaceri adevarate, atractive atat pentru fondurile de investitii, cat si pentru investitorii strategici.
Aparitii noi pe piata, noi investitii, exituri mai mult sau mai putin asteptate. Acestea au fost ingredientele unui an care a adus confirmarea faptului ca in Romania se pot face afaceri adevarate, atractive atat pentru fondurile de investitii, cat si pentru investitorii strategici.
Compania UPC a cumparat Astral, Cetelem, divizia de consumer finance a grupului bancar francez BNP Paribas, a preluat Credisson, iar cel mai mare producator roman de medicamente, Sicomed, a fost cumparat de un important grup farmaceutic din Europa Centrala si de Est, Zentiva, in vreme ce Flamingo a preluat retailerul de electrocasnice Flanco. Transpuse in cifre, toate aceste achizitii inseamna aproape 800 de milioane de dolari. Toate acestea sunt doar cateva dintre marile afaceri ale anului 2005 in care au fost implicate fonduri de investitii. Fie ca au vandut, fie ca au cumparat, fondurile de private equity au fost actori activi intr-un an in care tranzactiile dintre companii private au ajuns la apogeu.
"Vanzarea Sicomed, Astral si Credisson, alaturi de alte tranzactii din ultimii ani, sunt dovezile cele mai clare ca in Romania se pot obtine randamente foarte bune in private equity si ca investitorii strategici considera Romania o tara stabila, indiferent de ratinguri", spune Laurentiu Ispir, investment officer la compania suedeza de investitii Oresa Ventures. Ca urmare, investitorii strategici pot evalua companiile la valoarea lor reala, fara obisnuitul discount de tara, explica el. Pentru compania spaniola GED Capital, de exemplu, 2005 a fost un an foarte agitat. Firma a lansat un nou fond, se pregateste sa inchida unul mai vechi, a vandut, dar a si cumparat. Prin GED Eastern Fund II, fond lansat de-abia in acest an, GED a realizat deja o prima investitie: achizitia, impreuna cu firma spaniola Prosegur, a 51% din actiunile companiei romanesti de paza si protectie Dragon Star Guard, pentru sapte milioane de euro. Pe de alta parte, din vanzarea actiunilor pe care le detinea la Sicomed (circa un sfert), GED a obtinut de sase ori mai mult decat a investit in 1998.Foarte activi au fost in 2005 si polonezii de la Enterprise Investors. Dupa ce au ratat la finele anului trecut o investitie in Credisson, anul acesta au cumparat lantul de supermarketuri Artima, ale carui baze au fost puse de omul de afaceri Florentin Banu, dupa cum au preluat si aproximativ o treime din furnizorul de solutii software Siveco - de data aceasta in parteneriat cu Intel Capital.
Si pentru a avea cine vinde sau cumpara, anul acesta s-au mai lansat noi fonduri. Compania americana de investitii Advent a strans inca 330 de milioane de dolari pentru un nou fond de venture capital destinat tarilor Europei Centrale, inclusiv Romania.
La randul sau, Balkan Accession Management Company (BAMC) a anuntat constituirea fondului de investitii Balkan Accession Fund (BAF), initiat de managementul Fondului Romano-American pentru Investitii, cu un capital propus de 75 de milioane de euro. Unul din cei mai mari investitori din Romania, compania americana de investitii New Century Holdings Capital, care administreaza cel mai mare fond de investitii de pe piata noastra, a strans 275 de milioane de dolari, pentru a-i investi in firme romanesti. Expunerea grupului pe Romania a ajuns astfel, impreuna cu activele Broadhurst, la aproximativ jumatate de miliard de dolari.
Insa aceasta evolutie pozitiva a avut si efecte negative. Pe fondul interesului pentru Romania si al luptei bancilor pentru a imprumuta bani, asteptarile antreprenorilor fata de evaluarea companiilor pe care le detin au crescut nejustificat, in multe cazuri, spune Ispir. "Fondurile trebuie sa demonstreze ca pot rezista tentatiei de a plati preturi nejustificate, chiar daca asta va insemna mai putini bani investiti", a conchis el.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro