Comenteaza cu Ana si Dorin: Pro si contra unui nou acord cu FMI
“Romania se pregateste de un nou acord cu FMI”. Anuntul, facut recent de presedintele Basescu, este important prin prisma implicatiilor acestui al doilea imprumut. Primele reactii au fost vehemente, cum era de asteptat – chiar daca avem, in mod evident, nevoie de bani, nu sunt multi cei care sustin varianta unei noi indatorari. In ce masura va fi aceasta miscare salvatoare sau, dimpotriva, un branci spre prapastie? Pe site-ul BUSINESS Magazin, in sondajul pe aceasta tema, pe care l-am initiat la 5 septembrie, pana acum sunt 453 de voturi, din care 60% au ales varianta "politicile FMI sunt nocive".
Ana crede ca un nou acord va avea si efecte pozitive
1. Romania primeste capital de credibilitate. Faptul ca Romania se poate indatora inseamna doua lucruri: 1. ca are nevoie de bani de care altfel nu poate face rost si 2. ca este considerata solvabila, pentru ca nimeni au ar credita fara sa se asigure ca va primi banii inapoi. Acest mesaj este important in special pentru investitori, care ar putea vedea relatia Romaniei cu FMI ca pe o garantie a faptului ca isi pot plasa banii aici.
2. Mai tragem de timp. Banii de la FMI nu ne ajuta sa ne rezolvam problemele, mai ales pentru ca statul nu-i mai poate folosi pentru a acoperi goluri din bugetul de stat. Insa macar prelungim perioada in care putem gasi solutii viabile pentru iesirea din criza, ne putem proteja moneda si aratam pietelor externe ca "cineva acolo sus ne sustine". Gestionata corect, aceasta miscare s-ar putea transforma intr-un colac de salvare pentru economia Romaniei.
3. Tema pentru acasa. FMI ne va acorda imprumutul in anumite conditii. Pentru a primi banii, Guvernul va trebui sa se angajeze la respectarea lor si va avea trasate obiective clare pe care sa le indeplineasca. Daca Executivul nu poate face de unul singur acest lucru, atunci presiunea FMI ar putea avea rezultate pozitive.
Dorin nu este incantat de acord
1.
Nu stiu in ce masura natia romana isi mai poate permite o noua datorie si daca economia poate sustine asa ceva, iar bugetul va putea plati ratele si datoria. Nimeni nu a spus, clar, cu zecimale si T contabilicesc, unde s-au dus cele 20 de miliarde de euro angajate initial la FMI si UE. Ma tem ca noul "colac de salvare" ne va scufunda mai rau si va permite politicienilor sa-si faca mendrele intr-un an preelectoral.
2. Exista si alte solutii decat FMI, o dovedesc si Bulgaria si Ungaria. Cea mai la indemana - sa se fure mai putin. Investitii straine atrase prin facilitati sau reduceri de taxe. Fonduri europene. Combaterea evaziunii fiscale. Economia gri si munca la negru. Optimizarea cheltuielilor statului. Sunt binecunoscute si des repetate, dar permanent ignorate de Guvern.
3. Ragazul castigat printr-un nou credit are si parti negative - cursul de schimb al monedei nationale, de exemplu, unde se acumuleaza tensiuni. Cu cat mai indelungat timpul, cu atat explozia mai mare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro