Harry Meintassis, Partener, Meintassis Partners: Uniţi rămânem!

Autor: Harry Meintassis Postat la 31 martie 2025 23 afişări

Harry Meintassis, Partener, Meintassis Partners: Uniţi rămânem!

Mimţim cu toţii. Ne devastează societăţile şi relaţiile. Mai mult ca niciodată.

Diviziune. Fragmentare. Un sentiment de degradare în politică, în instituţiile noastre şi în leadership. Avem nevoie de un nou ethos al unităţii, deoarece societatea noastră trece printr-o mare poartă a isto-riei. Să-l definim:

1. Istoria Umanităţii a fost mereu despre Cicluri

Avem nevoie de perspectivă. Istoria funcţionează în „sezoane”, nu este prima dată când trecem printr-o perioadă de tulburări şi cu siguranţă nu va fi ultima... Am intrat în ceea ce istoricul Niel Howe a numit Al Patrulea Timp – o „criză” caracterizată prin agitaţie socială şi prăbuşirea instituţiilor. Această „criză” va dura până la sfârşitul anilor 2020, după care va începe o nouă perioadă de prosperitate. Oricât de du-reroasă ar fi această tranziţie, ea este şi o sursă de oportunităţi.

2. Construirea Încrederii în Viitor

Avem urgent nevoie de o nouă poveste inspiraţională despre ceea ce este posibil. O direcţie clară, plină de speranţă. Speranţa nu este credinţă oarbă, ci convingerea neclintită că putem face mai bine – la locul de muncă, în politică, în instituţii.

Nu trebuie să ne pierdem încrederea în umanitate, nici să permitem fricii şi pesimismului să alimenteze tribalismul. Fără speranţă, instituţiile se prăbuşesc sub greutatea individualismului. Speranţa nu este un slogan gol – ea cere leadership autentic şi muncă asiduă.

3. Navigarea prin Lumea Post-Adevăr

Ce alimentează polarizarea? Este vorba doar despre dezacorduri raţionale? Nu chiar... Cele mai aprinse dispute implică convingeri morale profunde. Unii spun că nu există adevăr obiectiv, că totul este relativ. Sigur, fiecare are propria experienţă de viaţă, dar răspunsul este oare relativismul moral? Există încă bine şi rău. Trebuie să căutăm adevărul, frumuseţea şi binele, aşa cum sugera Platon. Dar cum putem avea aceste conversaţii dificile?

4. Cultivarea Empatiei Strategice

Mulţi cred că empatia este „moale”, dar adevărata empatie este o forţă incredibilă. Pentru a construi punţi, trebuie să vedem dincolo de propria perspectivă îngustă. Să înţelegem durerea, temerile nespuse şi motivaţiile ascunse ale celorlalţi. De prea multe ori criticăm lipsa de înţelepciune a altora, dar cât de bine ascultăm cu adevărat? Cât de des vedem în spatele unei opinii o poveste umană? Cât de des ne întrebăm: „De ce cred ei asta?”?

5. Fii un Războinic Înţelept

Liderii înţelepţi dau dovadă de reţinere. Ei nu îşi umilesc adversarii. Înţeleg că, deşi pot „câştiga o bătălie”, nu trebuie să „piardă oamenii”. Ei arată respect, oferă demnitate.

Să nu condamnăm cealaltă parte ca fiind ignorantă, leneşă sau imorală. Să plecăm de la premisa că sunt cel puţin la fel de inteligenţi ca noi. Să le interpretăm ideile cu cea mai mare generozitate. Să „întărim” argumentele celeilalte părţi înainte de a le combate. Să ne luptăm cu toată inima? Da. Dar adevărata victorie este cea care depăşeşte câştigurile pe termen scurt.

6. Acceptarea Paradoxului şi Ambiguităţii ca Parte Inevitabilă a Vieţii

Tradiţie vs Schimbare, Supravieţuire vs Creştere, Naţiuni vs Lumea, Libertate vs Responsabilitate… Trebuie să navigăm între idei opuse, folosind gândirea polarităţii. Să ieşim din mentalitatea „alb-negru” şi să găsim sinteze creative. Aceasta este un semn de maturitate intelectuală.

7. Competenţa înaintea Ideologiei

Trebuie să depăşim vechile bătălii ideologice şi să ne concentrăm pe îmbunătăţirea concretă a vieţilor oamenilor. Ideologiile ne dau impresia că suntem „de partea corectă a istoriei”, dar ne orbesc în faţa re-alităţilor complexe. În schimb, trebuie să ne concentrăm pe soluţii care generează progres real. Să re-ducem suferinţa. Să ajutăm oamenii să trăiască mai bine.

8. Unitatea nu Înseamnă Uniformitate

Organizaţiile şi societăţile sănătoase sunt ecosisteme vii, diverse şi bogate, precum o pădure tropicală. Unitatea necesită deschidere şi diversitate, toleranţă, dar şi valori comune – excelenţă, iubire pentru oameni şi decenţă. Competiţia ideilor este un lucru minunat. Să cultivăm minţi independente, care preţuiesc libertatea de gândire şi explorarea deschisă a ideilor. Să învăţăm arta dialogului. Să avem curajul de a ne contrazice propriul grup.

9. Prima şi cea mai importantă luptă nu este cu duşmanii noştri, ci cu noi înşine.

Cu toţii avem propriile prejudecăţi şi convingeri. Întrebarea nu este „cum să nu avem convingeri puter-nice”, ci cum să avem curajul şi înţelepciunea de a le îmbunătăţi. Să acceptăm că tensiunile dintre idei generează idei mai bune. Să testăm convingerile noastre în lumina noilor informaţii. Fără a ne trăda valorile, să integrăm perspective diverse. Să ne apropiem, fără teamă, de cealaltă parte.

Vechea paradigmă moare şi ceva nou aşteaptă să se nască. Avem nevoie de un nou ethos de leadership – unul care uneşte, nu care dezbină.

Lumea are nevoie de noi toţi.   

Urmărește Business Magazin

0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori