Miliardul de pe terasa
Halbele de bere, cestile de ceai sau sticlele de suc golite de consumatori in cafenele, baruri, restaurante si terase inseamna o piata anuala de peste un miliard de euro, conform calculelor BUSINESS Magazin.
Pentru cafeaua Illy, HoReCa detine partea leului in vanzari, spune Mirela Ionescu, director de marketing la Pro Brands, compania care se ocupa de importul si distributia marcii pe piata romaneasca. Motivatia, altminteri, e justa: pentru cafeaua de tip espresso sunt necesare echipamente speciale ce se gasesc in baruri, cafenele si restaurante. “In cazul nostru, HoReCa detine peste 60% din vanzari”, spune Ionescu. “In ultimul an au inceput sa creasca si segmentele Home si Office, dar in continuare ponderea lor este redusa.”
Spre deosebire de toate celelalte tipuri de bauturi, in cazul vanzarilor de cafea are mai putina importanta caldura sau frigul de afara, vanzarile fiind doar ceva mai slabe in ianuarie si august. Aceasta se datoreaza pe de o parte faptului ca exista produse adaptate pentru fiecare sezon, iar pe de alta parte pentru ca s-a conturat clar obisnuinta zilnica de consum al cafelei. Din 2003, an din care Pro Brands a adus Illy pe piata romaneasca, cifra de afaceri a firmei a crescut permanent, iar in 2008 a avut un plus de peste 30%, depasind 3,5 milioane de euro.
Fata de alte tipuri de bauturi, cafeaua are un mare atu: gama larga de variante, nu numai in privinta continutului, ci si ca oferta adaptata sezonului, cum e cazul frappe-urilor sau al tuturor tipurilor de bauturi pe baza de cafea care sunt servite cu gheata - fie ca e vorba de latte macchiato, ice coffee sau espresso “on the rocks”.
De fapt, “variantele ce pot fi servite reci capata, pe perioada verii, procente zdrobitoare”, spune Macedonschi. Dintre toate tipurile de spatii HoReCa, cafenelele joaca cel mai important rol in piata cafelei, vanzarile acestora fiind de trei pana la cinci ori mai mari decat in cazul unui restaurant, sustine Mirela Ionescu. Un impact pozitiv asupra afacerii il are si faptul ca anul trecut numarul cafenelelor a crescut atat in Bucuresti, cat si in orasele din tara: au intrat pe piata noi branduri de cafea si chiar si lanturi de cafenele.
“S-au deschis cafenele noi, iar unele dintre cele mai vechi au trecut intr-o noua etapa, s-au transformat in retele, prin extindere la nivel local sau chiar national, dezvoltandu-se si in regim de franciza”, spune Ionescu. Pe ansamblul pietei HoReCa, ponderea vanzarilor de cafea in totalul cifrei de afaceri variaza in functie de specificul spatiului. Astfel, din totalul vanzarilor, cafeaua a ajuns sa detina 50% in baruri, peste 70% in cafenele si doar 5% in restaurante, spune Macedonschi, care semnaleaza o noua moda de consum - cultura cafelei cu lapte. Daca procentele nu au suferit salturi spectaculoase in ultimii cinci ani, peisajul s-a schimbat insa radical in zona bauturilor mixate, care “au luat un avant deosebit”, spune managerul Trus. Mai exact, de la ceasca de cafea clasica, consumul a migrat catre diferite mixuri pe baza de cafea, cum sunt cappuccino, cafe latte sau macchiato.
“Un rol hotarator il are imaginatia celui ce sta in spatele aparatului de cafea si care poate folosi in mod ingenios aromele si gusturile din siropuri si mirodenii pentru a crea noi produse”, spune Macedonski. In cafenele, terase, baruri si restaurante, vanzarile sunt rotunjite de ape minerale si sucuri, care “la nivel european ocupa in jur de 20% din volumul vanzarilor”, spune Bogdan Belciu. La noi, masa in afara locuintei “a devenit o obisnuinta in special pentru consumatorii cu venituri medii si mari din cele mai mari zece orase”, crede Razvan Tudor, key account manager la Coca-Cola Hellenic Bottling Company (CCHBC), imbuteliatorul marcilor Coca-Cola in Romania. Frecventarea spatiilor HoReCa, spune Tudor, se datoreaza mai ales dezvoltarii marilor centre comerciale si a mall-urilor care servesc si ca spatii de socializare si distractie.
Reversul medaliei pentru proprietarul de restaurant, fast-food sau cafenea plasata intr-un mall sau centru comercial este faptul ca succesul sau este direct legat de complexul unde functioneaza: daca numarul de clienti nu se ridica la marimea estimarilor, afacerea poate merge in paguba. In aceeasi logica, si vanzarile planificate de diversi furnizori se pot dovedi prea optimiste. In HoReCa, cel mai important segment, ca valoare, din categoria de bauturi racoritoare este reprezentat de sucurile carbonatate, urmate de ape minerale si bauturile necarbonatate (de tip still drink/nectar/juice).
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro