Bani de la UE
Comisia Europeana a autorizat saptamana trecuta un plan de sprijin al agricultorilor ungari, in valoare de circa 18,2 milioane de euro, menit sa sustina fermierii care intampina dificultati de pe urma crizei.
Ajutoarele pot fi acordate pana la 31 decembrie 2010, sub forma de granturi, credite cu termeni preferentiali, subventionari de dobanzi si garantii. Initiativa UE, care pune in practica un amendament la reglementarile comunitare privind ajutoarele de stat, e deschisa tuturor agricultorilor care pot dovedi ca la data de 1 iulie 2008, considerata inceputul crizei, nu intampinau dificultati in afacerea lor.
IN EUROPA
- CEHIA
Raiul angajatilor. Angajatii cehi sunt mai dificil de concediat decat in restul Europei din cauza birocratiei si a unui Cod al muncii inflexibil, sustine cel mai recent sondaj al Deloitte asupra legislatiei muncii din 18 tari europene. Legile din Cehia sunt mai restrictive decat in oricare alta tara inclusa in sondaj, din punctul de vedere al posibilitatilor de concediere: un angajat ceh poate fi dat afara numai daca a comis o fapta grava, de pilda a venit beat la munca; angajatorul trebuie sa-i dea preaviz de doua luni inainte de incetarea contractului. Germania, la randul ei, cere angajatorilor sa notifice angajatilor cu pana la 7 luni inainte intentia de a-i disponibiliza, daca acestia au vechime in munca de 20 de ani sau mai mult. In schimb, legislatia ceha compenseaza cu un volum sporit de documente care trebuie sa ateste ratiunile deciziei de a da afara un angajat sau altul. Din toate tarile cuprinse in sondaj, numai Slovacia mai are reglementari comparabil de dure, ca efect al "mostenirii codului comunist al muncii, care a actionat in Cehoslovacia", a explicat Petr Suchy, avocat care colaboreaza cu Deloitte, citat de Prague Monitor. Cehia a schimbat Codul muncii la 1 ianuarie 2007, dar noua lui forma pastreaza aceleasi prevederi din 1965 privind incetarea contractului de munca. Chiar si un angajat sanctionat pentru proasta performanta la locul de munca trebuie sa fie notificat din timp de greselile facute, oferindu-i-se astfel o perioada rezonabila in care sa se indrepte. In caz de personal supranumerar, angajatii trebuie sa fie notificati cu 2 luni inainte de incetarea contractului si sa li se ofere in compensatie salariul integral pentru cel putin 3 luni dupa ce contractul de munca a fost desfacut. Este de asteptat ca legislatia muncii sa se schimbe insa, apreciaza specialistii, avand in vedere ca somajul a ajuns in decembrie trecut la 9,2%.
- LITUANIA
Una calda, una rece. Doua mari agentii de rating au oferit saptamana trecuta verdicte diferite despre Lituania, una dintre tarile cel mai grav afectate de criza din UE. Agentia Moody's a anuntat ca perspectiva de rating suveran a tarii baltice este negativa, reflectand impactul persistent al recesiunii asupra fortei financiare a statului lituanian. "Ponderea datoriei publice in PIB este de asteptat sa ajunga la aproape jumatate din PIB in 2012, ceea ce e foarte mult pentru o tara cu regim de consiliu monetar. Aceasta va afecta flexibilitatea fiscala a tarii", a declarat Kenneth Orchard, vicepresedinte al Moody's responsabil cu analiza riscurilor suverane, citat de agentiile LETA si ELTA, preluate de Baltic Course. In schimb, Standard & Poor's a imbunatatit perspectiva de rating a Lituaniei, de la negativ la stabil, considerand ca politicile de austeritate promovate de guvern au ajutat tara sa lupte cu criza. Reevaluarea reflecta "consolidarea fiscala substantiala inceputa si continuata cu succes de guvern", a explicat agentia intr-un comunicat remis presei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro