Cehii s-au facut eurosceptici
Noua conducere a bancii centrale de la Praga tine cont de sondajele de opinie care arata o crestere a reticentei fata de adoptarea monedei unice europene: atat guvernatorul, cat si viceguvernatorul ies in public cu mesaje in acest sens.
Republica Ceha nu e pregatita sa renunte la politica sa monetara, iar euro nu este gata sa devina o moneda buna pentru Republica Ceha, a declarat saptamana trecuta Mojmir Hampl, viceguvernatorul Bancii Nationale a Cehiei, citat de agentia CTK. Hampl crede ca e o contradictie intre faptul ca zona euro accepta ca statele membre sa aiba autonomie bugetara si in acelasi timp le cere sa respecte anumite norme fixe in materie fiscala. "Asta e cvadratura cercului", spune el, adaugand ca s-a vazut pana acum ca moneda europeana n-a reusit nici sa armonizeze structura zonei euro, nici sa asigure crestere economica statelor membre si nici sa impuna realizarea unor reforme economice in randul lor - "ba chiar dimpotriva". Hampl a admis insa ca euro a redus costul anumitor tranzactii si a mentinut inflatia scazuta - inflatia nefiind insa o problema cu care Cehia sa se fi confruntat pana acum.
La randul lui, noul guvernator al bancii centrale, Miroslav Singer, numit in aceasta functie la 18 iunie si care isi va prelua mandatul la 1 iulie, a recunoscut ca adoptarea euro a devenit mai putin atractiva pentru Cehia din cauza penuriei de credibilitate a zonei euro, generata de criza datoriilor publice. Praga nu a fixat un termen pentru adoptarea euro, iar curentul de opinie general acceptat a fost pana acum ca existenta coroanei cehe si independenta politicii monetare au sustinut Cehia sa treaca mai usor de criza. "Eurozona nu este ceea ce parea a fi pana de curand. Credibilitatea ei a suferit mult in timpul crizei, iar atractivitatea ei pentru Cehia s-a redus", afirma Singer, care in plus a si criticat pachetele financiare de sustinere a tarilor cu probleme, initiate de Bruxelles, considerate drept exemplu de "falsa solidaritate" impusa unor state pentru lipsa de disciplina fiscala a altora.
Singer, in varsta de 42 de ani, il inlo-cuieste pe Zdenek Tuma, care a anuntat in martie ca renunta la mandat in vara. La discursul de acceptare a functiei de guvernator, Singer a spus ca nu intrevede schimbari notabile in politica monetara a bancii centrale, "poate doar ajustari fine". Presedintele Vaclav Klaus, un critic cunoscut al tendintelor centraliste de la Bruxelles, a precizat cu aceeasi ocazie ca noul guvernator nu va putea sa-si faca treaba intr-o maniera relevanta decat daca moneda nationala, coroana, va exista in continuare, ba chiar a adaugat ca spera ca banca "n-o sa-si taie craca pe care sta", adica n-o sa renunte la independenta sa. Atat Singer, doctor in economie la Pittsburgh, cat si echipa sa de bancheri sunt recunoscuti drept foarte buni profesionisti, iar numirea noului guvernator a fost considerata de analistii straini drept un eveniment pozitiv.
In Cehia, numarul celor care se opun adoptarii euro a crescut de la 22,4% in februarie la 32,7%, conform unui sondaj facut in luna mai de Median/Lidove Noviny. Numarul adeptilor euro s-a redus de la 63,8% la 54,2%.
Oricum insa, conform raportului din mai al Comisiei Europene, Cehia nu indeplineste criteriile fiscale pentru adoptarea euro, incheind anul trecut cu un deficit bugetar de 5,9% din PIB, dublu fata de limita de 3% valabila in zona euro. Analistii chestionati de Reuters intr-un sondaj din mai considerau ca tara va adopta moneda unica in 2016.
Conform statisticilor interne insa, eco-nomia ceha ar urma sa creasca mai mult decat cea a tarilor dezvoltate din UE in urmatorii zece ani, desi va creste mai incet decat in anii trecuti, iar valoarea coroanei ar urma sa urce, dupa cum sustine unul dintre expertii bancii centrale. Coroana ceha a castigat in valoare 2% fata de euro in ultimul an, ajungand la un curs de 25,65 coroane/1 euro, desi ramane cu 10,6% sub recordurile din iulie 2008. Guvernul anticipeaza pentru anul in curs o crestere economica de 1,5%, dupa o restrangere cu 4% in 2009, determinata mai ales de slabirea cererii pentru exporturile de masini si produse electronice.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro