Braşov te inspiră!, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania. Ion Cojocaru, Denterra: Businessul a fost fondat de tatăl meu acum 25 de ani, iar astăzi am ajuns la o echipă de 60 de persoane şi la 300-500 de clienţi pe zi

Autor: Cristina Roşca Postat la 02 octombrie 2024 42 afişări

Povestea Denterra, un business din Braşov ce activează în domeniul stomatologic, a început să se scrie acum 25 de ani. Astăzi, compania rămâne una de familie, ba mai mult, în activitate se implică şi reprezentantul celei de-a doua generaţii.

Braşov te inspiră!, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania. Ion Cojocaru, Denterra: Businessul a fost fondat de tatăl meu acum 25 de ani, iar astăzi am ajuns la o echipă de 60 de persoane şi la 300-500 de clienţi pe zi

În fiecare marţi, de la ora 16:00, antreprenorii şi executivii din „inima ţării“ vin să povestească în emisiunea Braşov te inspiră! despre cum s-au dezvoltat urbea şi zona în ultima perioadă, dar şi despre ce mai e de făcut pentru o creştere armonioasă.

Povestea Denterra, un business din Braşov ce activează în domeniul stomatologic, a început să se scrie acum 25 de ani. Astăzi, compania rămâne una de familie, ba mai mult, în activitate se implică şi reprezentantul celei de-a doua generaţii.

„Tatăl meu este cel care a pornit compania Dental Alex, precursoarea Denterra. Eu m-am alăturat pe parcurs, în 2012, fiind un business de familie”, spune Ion Cojocaru, acţionar şi reprezentant al celei de-a doua generaţii.

El adaugă că tatăl său i-a dat toată libertatea să aleagă ce vrea să facă. Doar că, de mic, petrecându-şi timpul la cabinet, alături de părinţi, a văzut foarte multe şi i-a plăcut activitatea. Aşa că a urmat acelaşi parcurs.

„Acum 25 de ani, tatăl meu a pornit la drum cu două asistente şi o persoană la recepţie, într-un cabinet care avea două unit-uri şi cam atât. Pe parcurs, constant, el a dezvoltat businessul.“

Numărul medicilor parte­neri a crescut şi el.

Astăzi, în total, în echipă, sunt 50-60 de persoane, asta în toate diviziile businessului.

„În 2008, am reuşit să deschidem un nou proiect, prin care să ne extindem activitatea. În primul cabinet nu aveam suprafaţă suficientă să ne dezvoltăm.“

„Am găsit aşadar un spaţiu unde am implementat un segment nou - zona de chirurgie. A fost printre primele sau chiar primul astfel de proiect din Braşov.“

Familia Cojocaru a păstrat şi clinica iniţială, doar zona de chirurgie a fost mutată, respectiv o sală de operaţie, un salon post-operator şi alte elemente.

„Când am deschis cea de-a doua unitate, eu deja eram la facultate la Bucureşti. În acei ani, făceam foarte des drumul spre Braşov”, îşi aminteşte Ion Cojocaru. El a fost prezent în cadrul emisiunii Braşov te inspiră!, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania.

La sfârşitul facultăţii, antreprenorul a remarcat că în Braşov exista o zonă care avea nevoie să fie îmbunătăţită, şi anume investigaţiile radiologice.

„Noi, în clinicile noastre, avem investigaţii radiologice disponibile, avem laboratoare în fiecare locaţie, însă există o bună parte a medicilor care, din diverse motive, nu aveau şi nu au aceste aparate.“

Astfel, familia a dezvoltat un nou segment de business, care se numeşte astăzi Viziodent. Este un centru dedicat investigaţiilor radiologice.

„Aici putem face toate tipurile de radiografii. A fost deschis în 2014.”

Odată cu venirea pandemiei, a luat naştere şi Denterra, care adună sub acelaşi acoperiş toate serviciile stomatologice necesare unui pacient.

„Noi am întâmpinat de-a lungul timpului diverse dificultăţi în comunicare între centrele noastre, chiar dacă suntem în acelaşi oraş. Mă refer la cele două clinici, nu la zona de radiologie. Am descoperit că anumite lucruri am putea să le facem mult mai bine dacă am fi cu toţii în aceleaşi loc.”

Aşadar, antreprenorii au început să caute un spaţiu în care să poată să se mute cu ambele centre. „Am găsit spaţiul, care pentru noi s-a potrivit foarte bine.“

E vorba de cel unde astăzi funcţionează Denterra. Este o clădire cu patru etaje, într-o zonă centrală. „La început, am crezut că va fi o călătorie mai scurtă, cât să amenajăm puţin spaţiu, dat fiind că era o clădire relativ nouă. Ne-a luat însă cam un an şi jumătate până să ajungă la standardele dorite.”

Clădirea este dispusă pe patru etaje, având puţin peste 1.000 mp. La primul etaj se află recepţia, cu locul de joacă pentru copii, cu locuri de discuţie, de relaxare. „Tot aici e şi partea tehnică, inima clinicii.“

La etajul unu sunt trei cabinete de tratament, dar şi un laborator de tehnică dentară. „Avem toate maşinăriile necesare, imprimante 3D, roboţi care frezează diverse componente de care avem nevoie.“

La etajul doi sunt cinci săli de tratament pentru endodonţie, terapie, tratamente pentru pedodonţie, tratamente pentru copii, microscopie dentară, protetică etc. „Am încercat să aducem cât mai aproape sălile de radiologie. Aşadar, avem la fiecare etaj şi câteva un centru de radiologie. Şi câte o sală de sterilizare.“

La etajul trei sunt două săli de operaţie, cu saloane post-operatorii, unde pacienţii se recuperează după intervenţii chirurgicale mai complexe. Câteodată e nevoie chiar de anestezie generală şi atunci e necesară spitalizarea de zi. „Avem un salon pentru o zonă terapie şi iarăşi o sală de radiologie. La etajul patru noi e o sală de conferinţă. „

Familia Cojocaru a păstrat şi celelalte clinici. Una dintre ele este conservată, este perfect dotată, poate să funcţioneze chiar şi de mâine, spune reprezentantul celei de-a doua generaţii. 

Cea de-a doua a fost transformată în centru radiologic. „Noi, cu tot personalul din cele două clinici iniţiale, am venit în noul spaţiu.“Cea de-a treia unitate, cea de radiologie, a fost păstrată separat.

Într-o zi normală, în toate centrele din grup, inclusiv în zona de radiologie, vin 300-400-500 de clienţi.

„Nu ne gândim la deschiderea mai multor puncte de lucru în ţară, vrem să ne dezvoltăm în Braşov.”

Ion Cojocaru spune că anul 2024 este unul dintre cei mai buni ani ai companiei, asta şi din punct de vedere financiar, dar şi din punctul de vedere al evoluţiei clinicilor.

„Am reuşit să implementăm tehnologii, practici, protocoale noi. Dacă te opreşti din a investi, nu ai cum să performezi. Da, poţi să practici, dar domeniul nostru evoluează. Într-un an normal, investim undeva la 400.000-500.000 de euro. Suma variază şi în funcţie de ce se întâmplă în piaţă, în business.“

Anul viitor va fi unul mult mai mult mai intens pentru că va fi expoziţia IDS în Germania. E e o expoziţie internaţională, care se organizează în Koln, o dată la doi ani, unde se aduc toate tehnologiile noi.

Compania Dental Alex, din Braşov, cea care operează businessul, a raportat anul trecut afaceri de 21 mil. lei, plus 29%.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.