Pentru prima oară în istorie, Steve Ballmer, fostul CEO al Microsoft, l-a depăşit pe fondatorul Bill Gates în topul miliardarilor

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 02 iulie 2024 690 afişări

Pentru prima oară în istorie, Steve Ballmer, fostul CEO al Microsoft, l-a depăşit pe fondatorul Bill Gates în topul miliardarilor

Steve Ballmer l-a depăşit pe Bill Gates şi a devenit a şasea cea mai bogată persoană din lume, fiind pentru prima dată când fostul CEO al Microsoft a devenit mai  bogat decât cofondatorul companiei, scrie Bloomberg.

Schimbarea a venit în contextul în care acţiunile Microsoft au atins un nou record. Compania, prin parteneriatul său cu OpenAI, a fost unul dintre cei mai mari beneficiari ai freneziei din jurul inteligenţei artificiale, care a dus la creşterea pieţei bursiere americane.

Mai mult de 90% din averea netă, adică cei  157,2 miliarde de dolari a lui Ballmer se află în acţiuni Microsoft, conform Bloomberg Billionaires Index.

Gates, între timp, şi-a diversificat sursele averii sale de 156,7 miliarde de dolari:

Aproximativ jumătate din averea sa este deţinută prin Cascade Investment, care a fost creată cu veniturile obţinute din vânzarea de acţiuni Microsoft şi dividende. De asemenea, el deţine o participaţie de 21 de miliarde de dolari în compania de gestionare a deşeurilor Republic Services Inc. prin intermediul Cascade.

De la înfiinţarea fundaţiei în urmă cu peste două decenii, Gates şi fosta sa soţie au donat aproape 60 de miliarde de dolari din averile lor personale. Melinda Gates a renunţat recent la funcţia de co-preşedinte al fundaţiei şi a primit 12,5 miliarde de dolari pentru a le folosi în propriile scopuri caritabile.

În 2010, Bill Gates, Melinda Gates şi Waren Buffett au fondat, de asemenea, Giving Pledge, o organizaţie care încurajează cei mai bogaţi oameni din lume să doneze majoritatea averilor lor în timpul vieţii sau prin testament. Ballmer, în vârstă de 68 de ani, care nu a semnat Giving Pledge, are propria sa activitate filantropică, dar nici pe departe la scara lui Gates.

Gates a fondat Microsoft împreună cu prietenul său Paul Allen în 1975 şi a condus-o până în 2000, când Ballmer - unul dintre primii angajaţi ai companiei - l-a înlocuit în funcţia de CEO. Ballmer s-a pensionat în 2014 şi a devenit cel mai mare acţionar al Microsoft în acelaşi an. El a cumpărat Los Angeles Clippers din NBA pentru 2 miliarde de dolari în 2014, o investiţie a cărei valoare este estimată la 4,6 miliarde de dolari în prezent.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.