Ce e de făcut când membrii familiei îţi cer împrumut bani. Un antreprenor cunoscut a stabilit o regulă pe care o urmează mereu
Kevin O’Leary (sau Mr. Wonderful) este un investitor şi un antreprenor cunoscut în Statele Unite, fiind şi jurnalist şi personalitate TV. Are o avere estimată la 400 de milioane de dolari şi a devenit milionar peste noapte după ce şi-a vândut compania de software (SoftKey, devenită ulterior The Learning Company către Mattel), în schimbul a 4,2 miliarde de dolari. Într-un articol publicat de Business Insider spune că a stabilit o regulă după mai mulţi ani în care reprezentanţi ai familiei sale extinse au început să vină la el şi să îi ceară bani.
Iată regula la care se referă el în articol :
Eu ofer doar cadouri şi nu dau împrumuturi. Nu vreau să împrumut pe cineva cu bani. Nu vreau să datorez nimic nimănui sau să creez distanţă în familia mea din cauza banilor. Aşa că, în schimb, voi fi de acord cu un cadou oferit o singură dată. De exemplu, dacă un membru al familiei cere 150.000 de dolari pentru a deschide un restaurant, îi voi oferi un cadou de 50.000 de dolari pe care nu doresc să-l primesc înapoi niciodată. De asemenea, îi rog să promită să nu mai vorbească niciodată despre cadou. Fac acest lucru pentru că să te aştepţi ca un membru al familiei să-ţi returneze banii este o problemă reală.
Dacă deja se află într-un stadiu nefericit din punct de vedere financiar, de ce i-ar ajuta împrumutul de bani cât timp tu te aştepţi săptămâna viitoare la rambursări? Acest lucru pur şi simplu nu se întâmplă şi aproape niciodată nu este cazul. Această abordare a cauzat unele probleme. Dar dacă membrul familiei încearcă să ceară din nou, le reamintesc de contractul nostru. Sincer, este totuşi un rezultat mai bun decât oricare altul pe care-l ştiu.
Iată patru motive pentru care acesta este cel mai bun mod de a gestiona banii şi familia:
1. Banii despart familiile. Problemele legate de bani şi stresul financiar sunt motive comune pentru care se destramă căsniciile. Puterea banilor trebuie să fie respectată. Familia mea extinsă devine din ce în ce mai mare, şi cu cât ai mai mulţi bani, cu atât ai mai multe probleme - acesta este adevărul de bază. Împrumuturile de bani nu sunt ceea ce menţin familiile împreună.
2. Nu poţi mulţumi pe toată lumea. Dacă încerci să ai grijă de toată lumea din cercul tău, acesta devine din ce în ce mai vast. Este imposibil să ai grijă de atâţia oameni, iar asta va genera multă fricţiune şi sentimente negative. Deci, opreşte-te din a încerca. Nu poţi face asta. Nu aşa funcţionează viaţa.
3. Aşteptările sunt o boală. Ceva ce am învăţat de la mama mea acum zeci de ani este că aşteptările sunt o povară. Dacă garantezi cuiva că nu trebuie să îşi asume riscuri, ei nu o vor face niciodată. Nu vor face nimic pentru că nu trebuie. Aleg calea cea mai uşoară către o viaţă mediocră. Şi cred cu adevărat că este un rezultat oribil pentru orice fiinţă umană. Aşa că nu vreau să ofer împrumuturi oamenilor pe care îi iubesc.
4. Mi-am câştigat libertatea. Sunt foarte norocos, şi am spus asta de atâtea ori - şi cred asta şi azi mai mult ca oricând: Motivul pentru care o iei pe calea antreprenoriatul nu este pentru lăcomia de bani. Nu are nimic de-a face cu asta. Este urmărirea libertăţii personale. Şi de aceea este atât de valoros că sacrifici atât de mult în anii tăi de început pentru a-ţi construi libertatea în anii tăi mai târzii. Ideea întregii situaţii este că ai putea să-ţi petreci timpul făcând ce doreşti pentru că ţi-ai câştigat acea libertate. Şi asta este cu siguranţă cum îmi trăiesc eu viaţa astăzi. Timpul meu este cel mai valoros activ şi devine din ce în ce mai preţios în fiecare zi. Nu asculta zgomotul care concurează pentru energia şi timpul tău.
Am văzut beneficiile acestei abordări în proprii mei copii. Copiii mei au avut succes în carierele lor pentru că au realizat că nimic nu vine gratuit. Susţin abordarea mea şi cu adevărat nu cred că există o modalitate mai bună când vine vorba de împrumuturile de bani în familie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro